«Θα νικήσουμε την τρομοκρατία». Αυτό ήταν το μήνυμα του επικεφαλής της ευρωομάδας των σοσιαλιστών και δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Ο κ. Πιτέλα εξέφρασε την θλίψη και τον πόνο του «για την τρομερή, απαράδεκτη, εγκληματική τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια», αλλά και την αλληλεγγύη του στον γαλλικό λαό και τις γαλλικές αρχές, ενώ γνωστοποίησε ότι έγραψε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ.

Από την πλευρά του, ο κ. Κουρουμπλής ανακοίνωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης προς τον γαλλικό λαό, αποφάσισε να κηρύξει τριήμερο πένθος, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες».

«Θέλω να εκφράσω τα βαθιά μου συλλυπητήρια μαζί με τον αγαπητό φίλο, σύντροφο και φίλο της Ελλάδας, τον Τζιάνι Πιτέλα, στο γαλλικό λαό, τη γαλλική κυβέρνηση, γι’ αυτό το δραματικό γεγονός που επαναλαμβάνεται στη χώρα αυτή και που πληγώνει τη δημοκρατία, την ελευθερία, τις αξίες με τις οποίες χτίστηκε το ευρωπαϊκό όραμα», δήλωσε.

Για το θέμα της ασφάλειας είπε ότι είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για την Ευρώπη και πρόσθεσε: «Είναι ένα ζήτημα που αφορά όλους μας και πρέπει να αποδείξουμε ότι η δημοκρατία δεν φοβάται, ότι με περισσότερη δημοκρατία θα αντιμετωπίσουμε το φόβο που επιχειρεί να επιβάλλει η τρομοκρατία».

Εξάλλου, ο κ. Πιτέλα σημείωσε:

Εκτιμώ τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε από τις αρχές, τα ιδρύματα και τον λαό στην Ελλάδα για να ξεκινήσει και πάλι η ανάπτυξη, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Εμείς υποστηρίζουμε αυτές τις προσπάθειες, άσχετα από πολιτικά χρώματα, γιατί είμαστε πιο κοντά στον ελληνικό λαό.

Επίσης θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου και τον θαυμασμό μου για όσα κάνουν ο λαός και οι αρχές απέναντι στο προσφυγικό, εκφράζοντας παράλληλα αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης. Είμαι περήφανος που βρίσκομαι σε αυτή την πόλη και θα μεταβώ για μερικές μέρες στο νησί της Θάσου, που είναι ένας από τους πιο όμορφους τόπους στην Ελλάδα.