Η Ευρώπη πρέπει να είναι ικανή να επιλύει τα προβλήματά της με διαφάνεια είπε ο Νίκος Παππάς από τη Ρώμη

Ο υπουργός Επικρατείας στην ομιλία του στη συνεδρίαση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα  έστειλε μήνυμα και για τα εργασιακά.  

Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι "η πιο σημαντική ικανότητα της πολιτικής ηγεσίας είναι να αποκομίζει μαθήματα από την ιστορία και να διδάσκεται από την εμπειρία", ενώ επισήμανε την παραδοχή της Κριστίν Λαγκάρντ ότι το ΔΝΤ απέτυχε στην υπόθεση της Ελλάδας, την οποία χαρακτήρισε "ιστορικής σημασίας δήλωση" και υπογράμμισε ότι ο πυρήνας των πολιτικών που έχουν αποτύχει είναι "η εσωτερική υποτίμηση και η πλήρης απελευθέρωση των αγορών εργασίας".

"Αυτό που εκπλήσσει είναι ότι ενώ παραδέχονται τα λάθη τους, τα επαναλαμβάνουν. Την ώρα που μιλάμε, επιμένουν στην πλήρη απελευθέρωση των περιορισμών στις συλλογικές απολύσεις και στην επαναφορά της ανταπεργίας των εργοδοτών (lock out). Εάν μία οικονομία είναι στάσιμη και οι συλλογικές απολύσεις ισχύουν, οι εταιρείες θα απολύουν. Δεν θα προσλαμβάνουν. Και η στασιμότητα θα μετατραπεί σε ύφεση" τόνισε.

Ο Έλληνας υπουργός είπε πως το δίδαγμα της εμπειρίας του παρελθόντος υποδεικνύει την αναγκαιότητα σύστασης "μιας συμμαχίας των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων για να καταστήσουμε την Ευρώπη ικανή να επιλύει τα προβλήματά της με διαφάνεια και δημοκρατική ευθύνη. Χωρίς να καταφεύγουμε σε θεσμούς που κάνουν λάθη και στη συνέχεια τα παραδέχονται και μετά τα επαναλαμβάνουν".

Ο  Υπουργός ξεκίνησε την παρέμβασή του με συλλυπητήρια στο γαλλικό λαό εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και των Ελλήνων για τη νέα τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια.

Μεταξύ άλλων στάθηκε στο βρετανικό δημοψήφισμα και ιδιαίτερα στην επόμενη μέρα για την Ευρώπη και την πορεία αυτής. “Η βρετανική απόρριψη της Ε.Ε. ευθυγραμμίζεται με τις πολιτικές εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη: Ευρωσκεπτικισμός, άνοδος των ακροδεξιών και λαϊκίστικων κινημάτων και κομμάτων, εντεινόμενες ανισότητες και ανασφάλεια της ευρωπαϊκής μεσαίας τάξης, και κρίση πολιτικής αντιπροσώπευσης των χαμηλότερων κοινωνικών τάξεων” επισήμανε ο Νίκος Παππάς.

Ο ίδιος πρότεινε “να συστήσουμε μία συμμαχία των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων για να καταστήσουμε την Ευρώπη ικανή να επιλύει τα προβλήματά της με διαφάνεια και δημοκρατική ευθύνη”.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί στο προσφυγικό τονίζοντας ότι “το έλλειμμα αλληλεγγύης που υπάρχει στην Ευρώπη” με ‘κλειστά μάτια, κλειστά σύνορα”, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.