ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματικό «πόκερ» για το ζήτημα του ελικοπτέρου: Τι συμφώνησαν Ελλάδα - Τουρκία

Δημοσίευση 16 Ιουλίου 2016, 18:04 / Ανανεώθηκε 17 Ιουλίου 2016, 00:09
Διπλωματικό «πόκερ» για το ζήτημα του ελικοπτέρου: Τι συμφώνησαν Ελλάδα - Τουρκία
Facebook Twitter Whatsapp

Το ζήτημα με το ελικόπτερο βρέθηκε στο επίκεντρο επικοινωνίας ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον  Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το ζήτημα με το ελικόπτερο βρέθηκε στο επίκεντρο επικοινωνίας ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον  Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ενώ η επικοινωνία Τσίπρα – Ερντογάν αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο, όπως επεσήμαναν κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνικού ΥΠΕΞ:

«Νεότερη τηλεφωνική επικοινωνία ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά και Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς και ο Τούρκος ομόλογός κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου συζήτησαν, προ ολίγου, σε νεότερη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, για τις σημερινές εξελίξεις σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, καθώς και για το θέμα των Τούρκων πολιτών που προσγειώθηκαν και ζήτησαν άσυλο στην Αλεξανδρούπολη.

Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε στον Τούρκο ομόλογό του την άποψη της Ελληνικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η απόπειρα ανατροπής της δημοκρατικά εκλεγμένης τουρκικής κυβέρνησης συνιστά πραξικοπηματική και γι’αυτό κολάσιμη ενέργεια. Σε σχέση με το αίτημα χορήγησης ασύλου, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι το θέμα θα εξεταστεί με βάση όσα προβλέπονται από τη σχετική ελληνική και διεθνή νομοθεσία και θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο, ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες, στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας.»

Οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, οι οποίοι κατέφυγαν το μεσημέρι στην Αλεξανδρούπολη με στρατιωτικό ελικόπτερο, θα εκδοθούν στην Τουρκία «το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι συνομίλησε για το ζήτημα με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

Σε ό, τι αφορά τους 8 συλληφθέντες-επιβαίνοντες στο τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα ζητήσουν πολιτικό άσυλο, στην ελληνική πλευρά υπάρχει η εκτίμηση ότι σε περίπτωση που οι συγκεκριμένοι άνθρωποι εμπλέκονται στο πραξικόπημα, είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η έκδοσή τους. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν πηγές της κυβέρνησης, θα τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κρίσιμες για την έκβαση αυτής της υπόθεσης είναι οι εκτιμήσεις που θα γίνουν για το εάν με την έκδοση των 8 συλληφθέντων μελών του πληρώματος στη χώρα τους, θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους, εάν δηλαδή θα δικαστούν ή αν υπάρχει περίπτωση να εκτεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο λόγω θανατικής ποινής. Επισημαίνεται ότι οι Συμβάσεις απαγορεύουν την έκδοση ανθρώπων εκεί όπου υπάρχει θανατική ποινή. Σε αυτή την παράμετρο, σύμφωνα με τις πηγές της κυβέρνησης, κατά τις επικοινωνίες που είχαν σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει θανατική ποινή.

Τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου

Επί της διαδικασίας: Η διαδικασία για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα μεταβούν μεταφραστές. Θα διαρκέσει 8 ημέρες και εάν υπάρξει έφεση θα διαρκέσει περίπου επιπλέον 8 ημέρες. Συνολικά η όλη διαδικασία του ασύλου θα διαρκέσει 15-16 ημέρες. Παράλληλα, θα εξελίσσονται οι διαδικασίες έκδοσης, οι οποίες διαρκούν περίπου ανάλογο χρονικό διάστημα.

Επιστροφή του ελικοπτέρου στην Τουρκία

Αργά το βράδυ του Σαββάτου απογειώθηκε ελικόπτερο από την Τουρκία, με πλήρωμα το οποίο θα μετέφερε το ελικόπτερο που βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη πίσω στην Τουρκία. 

Όλες οι εξελίξεις για την Τουρκία στο live blogging του newpost.gr