Τον Ευρωπαίο Επίτροπο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης ΤσίπραςΣτο τετ - α -τετ  οι δύο άντρες συζήτησαν για τη δεύτερη αξιολόγηση. Υπενθυμίζεται ότι πριν από τη συνάντηση με τον Μοσκοβισί ο πρωθυπουργός είχε συγκαλέσει σύσκεψη στο Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο. Ενώ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Πιέρ Μοσκοβισί, την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου, πέρασε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης

Στο επίκεντρο όπως ήταν αναμενόμενο βρέθηκε και η κατάσταση στην Τουρκία, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. «Πολύ δύσκολο το περασμένο Σαββατοκύριακο, παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις στην Τουρκία», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος σημείωσε ότι αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία είναι επίσης πολύ σημαντικό για την Ευρώπη.

Ειδικότερα, κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από την αρχή η ελληνική πλευρά στήριξε τους δημοκρατικούς κανόνες και τη συνταγματική νομιμότητα και επισήμανε πως όταν πιάσει «φωτιά» το σπίτι του γείτονά σου, η γειτονιά ανησυχεί. «Και ελπίζω ότι πολύ σύντομα οι γείτονες μας θα επιστρέψουν στη σταθερότητα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι ο τελευταίος μήνας ήταν πολύ δύσκολος μήνας για την Ευρώπη συνολικά, είχαμε το Brexit, είχαμε την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια, το πραξικόπημα στην Τουρκία. Είμαστε πολύ ευαίσθητοι γιατί στην ιστορία μας είχαμε το πραξικόπημα το 1967 για 7 χρόνια, είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι από θέση αρχής υποστηρίζουμε τη δημοκρατία και τη συνταγματική νομιμότητα.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε ότι αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία είναι επίσης πολύ σημαντικό για την Ευρώπη και πως η Ευρώπη ενδιαφέρθηκε πάρα πολύ για τη δημοκρατική νομιμότητα στην Τουρκία. Πρόσθεσε ότι όμως πρέπει να σεβαστούμε τη δημοκρατία και τώρα, και συμπλήρωσε -παραπέμποντας και στη σημερινή σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ- πως αυτή είναι μια συζήτηση στις Βρυξέλλες, γιατί, όπως είπε, πολλοί μας ζητούν μια αναλογική και συνεκτική απάντηση εκ μέρους των τουρκικών αρχών τώρα. Πρέπει, είπε, να υπάρχει ένας έλεγχος και εκεί.

Στην έναρξη του σύντομου τηλεοπτικού διαλόγου τους, ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε τον κ. Μοσκοβισί, αναφέροντας ότι η επίσκεψη του γίνεται σε δύσκολους καιρούς γενικότερα. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε ότι έρχεται για διακοπές στην Ελλάδα συνήθως, ότι με τη σύζυγο του επισκέπτονται για διακοπές την Ελλάδα και πως είναι ένα δείγμα εμπιστοσύνης για την Ελλάδα και την επιτυχία που παρουσιάζει. Ο κ. Μοσκοβισί ρώτησε τον πρωθυπουργό εάν θα κάνει διακοπές, με τον κ. Τσίπρα να απαντά ότι είναι δύσκολο να κάνει διακοπές, ενδεχομένως για μια εβδομάδα μέσα στον Αύγουστο, αλλά ότι εξαρτάται από τις εξελίξεις.

Κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ευ.Τσακαλώτο

Συνάντηση θα έχει με τον κ. Μοσκοβισί και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Οι δύο άνδρες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα και ώρα 15.15 μ.μ., στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα.