Την πεποίθηση ότι ένα εκλογικό σύστημα θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι θα υπάρχουν κυβερνήσεις διατύπωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης στο ''Ακραίως'' με τον Τάκη Χατζή στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη:

Μιλάμε για ένα σύστημα που δεν πρέπει να ξαναδούμε κυβέρνηση. Η Ελλάδα θα είναι σε καθεστώς ακυβερνησίας. H κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση της κ. Γεννηματά, δεν μπορούμε να μιλάμε γιαυτή.

Την ίδια στιγμή μίλησε για το ζήτημα της ψήφου των νέων και των ομογενών. Όπως δήλωσε ''κόπτεται ο κ. Τσίπρας για την ψήφο των νέων.  Στην πραγματικότητα δεν γίνεται και θα μπορούσε να αποτελέσει προϊόν συναίνεσης''.

Σε σχέση με τον εκλογικό νόμο τόνισε ότι θα πρέπει να καθιερωθεί ''ένα εκλογικό σύστημα που θα πρέπει να εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη ισοδυναμία ψήφου αλλά και το ό,τι θα υπάρχουν κυβερνήσεις.H κυβέρνηση σε αυτό δεν απαντά τίποτα. Eίναι ένα ζήτημα που πρέπει να ρυθμιστεί''. 

Ο κ. Βορίδης ερωτηθείς για την διαδικασία έκδοσης των οκτώ πιλότων υπογράμμισε ότι ''αυτοί έχουν δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο. Η αιτησή τους θα εξεταστεί από τις υπηρεσίες και αυτές θα αποφανθούν. Αν αποφανθούν αρνητικά, εν συνεχεία αυτοί έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, ωστόσο θα πρέπει να υποβληθεί αίτημα επίσημο από την Τουρκία''. 

Ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προτάξει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περίπτωση των πιλότων:

Η Ελλάδα εφαρμόζοντας αυτές τις διατάξεις πρέπει να προτάσσει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν πρέπει να περάσουμε στο άλλο άκρο. Η θανατική ποινή γεννά ένα πολύ μεγάλο ζήτημα. Θα την επαναφέρεις για την επιβάλεις μεταγενέστερα;  Στην πραγματικότητα μιλάμε για την εφαρμογή ενός αυταρχικού καθεστώτος. Πρέπει να ισορροπηθεί. 

Σε σχέση με την πολιτική διάσταση του ζητήματος και αν αφορά τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας τόνισε ότι ''η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι πρέπει να είναι οι καλύτερες δυνατές, αλλά από την άλλη πρέπει να διασφαλίζονται τα δικαιώματα που έχουν κατοχυρωθεί συνταγματικά''.