Τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη βελτίωση του καθεστώτος των εγκαταλελειμμένων παιδιών, της αναδοχής και της υιοθεσίας στην Ελλάδα παρουσίασαν ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Κωστής Χατζηδάκης, και η βουλευτής Επικρατείας, Νίκη Κεραμέως.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, το θέμα της υιοθεσίας στην Ελλάδα είναι μείζον, καθώς «αφορά ανθρώπους, οικογένειες, παιδιά». «Όταν μιλάμε για μια πολιτική που εχει στο επίκεντρο της τον άνθρωπο το ζήτημα έρχεται να το υπογραμμίσει, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ και υπεύθυνο για το κυβερνητικό πρόγραμμα του Κόμματος, «στην Ελλάδα έχουμε τέσσερις φορές μικρότερο ποσοστό υιοθεσιών από την ΕΕ και δέκα φορές μικρότερο από τις ΗΠΑ». Μάλιστα, όπως είπε, η αναμονή είναι μακροχρόνια και αγγίζει τα 7 χρόνια, κι γι' αυτό ευθύνονται οι δαιδαλώδεις διαδικασίες, που έχουν να κάνουν με τη διαφθορά και τη δράση κυκλωμάτων. «Το πράγμα πάει απο το κακό στο χειρότερο και έχουμε μείωση υιοθεσιών κατα 50%. Αυτή την πραγματικότητα θέλουμε να αλλάξουμε δίνοντας ευκαιρία σε παιδιά και γονείς να αλλάξουν τη ζωή τους», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

«Τα ουσιαστικά ζητήματα κοινωνικής πολιτικής συχνά εξαντλούνται σε συνθηματικό διαγωνισμό χωρις να λύνουν το πρόβλημα, αυτό θελουμε να αλλάξουμε, σε συνθήκες κρίσης θέλουμε να αλλάξουμε μια Ελλάδα που θα νοιάζεται για όλους και θέλουμε παρεμβάσεις ουσίας που δεν θα απαιτούν χρήματα, που θα κάνουν καλύτερη την καθημερινότητά μας, να κτίσουν ένα καλύτερο κράτος», είπε ακόμη.

Από την πλευρά της, η Νίκη Κεραμέως σημείωσε:

Η ΝΔ ειναι ένα κομματικός οργανισμός που εργάζεται για την κοινωνία, και για αυτό παίρνει κοινωνικές πρωτοβουλίες. Εξαιρετικά χρονοβόρα και δαιδαλώδης η διαδικασία, με αποτέλεσμα οι γονείς να αναγκάζονται να εμπλακούν σε παράνομες διαδικασίες. Αυτή η συζήτηση με την κοινωνία ήταν από τις πιο συγκινητικές στιγμές, ήρθαν άνθρωποι και μίλησαν με κλάμματα και βιωματικά, για τις πολλές μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισαν, καταλήξαμε βάσει όλων αυτών σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Αν και υπάρχουν ζητήματα νομικά υπάρχουν και πρακτικά ζητήματα, ειναι κυρίως ο κατακερματισμός και η επικάλυψη αρμοδιοτήτων για φορείς και δομές.

Οι προτάσεις της ΝΔ είναι οι εξής:

  • Σύσταση πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου και λειτουργία πανελλαδικής τηλεφωνικής γραμμής για την έγκαιρη δήλωση εγκατάλειψης ανηλίκων.
  • Λειτουργία τριών ηλεκτρονικών εθνικών μητρώων: Εθνικού μητρώου ανηλίκων προς αναδοχή και προς υιοθεσία, μητρώου εγκεκριμένων υποψηφίων αναδόχων και μητρώο υποψηφίων θετών γονέων.
  • Παρακολούθηση και συντονισμό ιδιωτικών υιοθεσιών.
  • Αύξηση αριθμού εισαγγελέων ανηλίκων.
  • Ενίσχυση υπαρχουσών δομών φιλοξενίας παιδιών και κοινωνικών υπηρεσιών, με στοχευμένη κινητικότητα.
  • Ανάπτυξη συνεργασιών με φορείς ιδιωτικού τομέα για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών, για την ενίσχυση και υποστήριξη των υπαρχουσών δομών.
  • Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του θεσμού αναδοχής.
  • Επιτάχυνση διαδικασίας υιοθεσίας.
  • Υιοθέτηση αυστηρότερων ρυθμίσεων για ιδιωτικές υιοθεσίες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Κεραμέως είπε πως για τις υιοθεσίες μονογονεϊκών οικογενειών, η ΝΔ τονίζει ότι πάντα προέχει το συμφέρον του παιδιού και από τη στιγμή που υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει κανένα πρόβλημα.

Αντίθετα, όμως, για τα ομόφυλα ζευγάρια η ΝΔ τάσσεται κατά, ενώ τέλος, για τον αριθμό των παιδιών σε σχέση με αυτόν των υποψήφιων θετών γονέων είπε ότι θα μπορούσε να υπήρχε κάλυψη και από το εξωτερικό.