Καθώς η ψήφιση του εκλογικού νομοσχεδίου εισέρχεται στην τελική της ευθεία και κάθε κόμμα καταλήγει στη στάση που θα τηρήσει, καθώς, επιπλέον, ο στόχος των 200 ψήφων μοιάζει μακρινός, το Μέγαρο Μαξίμου κάνει ήδη το πρώτο ...ταμείο. Για την επικοινωνία, ειδικότερα, που έχει με τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης και πώς εν τέλει τα δύο «στρατόπεδα» του εκλογικού νόμου μπορεί να έχουν αποτύπωση και στις μελλοντικές συμμαχίες... 

Για τον Σταύρο Θεοδωράκη, στους κυβερνητικούς διαδρόμους μιλούν με λόγια σκληρά, καθώς θεωρούν ότι προ πολλού έχει προσδεθεί στο άρμα του συμπατριώτη του, προέδρου της ΝΔ. Αν όμως η τελική στάση του Ποταμιού ήταν, λίγο πολύ, προβλέψιμη, εκείνη του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτή που τους... πίκρανε περισσότερο στην κυβέρνηση. Και από την οποία στάση θα καθορισθεί τελικώς, αν θα εφαρμοστεί η απλή αναλογική από τις επόμενες ή τις μεθεπόμενες εκλογές. 

Επισημαίνεται ότι κυβερνητικοί παρατηρητές υπογράμμιζαν τα ιδιαιτέρως θετικά σχόλια συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, για τους επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Σχόλια του τύπου, «αποτελούμε και οι τρεις το μέτωπο της λογικής» απλώς επιβεβαιώνουν τη... ρότα που έχουν πάρει Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης να λειτουργήσουν συμπληρωματικά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σχολίαζε έμπειρο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος. 

Στο Μ. Μαξίμου εκτιμούν, αντιθέτως, τη στάση που τηρούν δύο άλλα κόμματα: του ΚΚΕ, που αποδεικνύεται συνεπές στις πάγιες αρχές του, αλλά και της Ένωσης Κεντρώων. Με τον Βασίλη Λεβέντη, η συνεννόηση μπορεί να έχει και ...μέλλον, αφού ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, δεδηλωμένος... αντιμητσοτακικός, έχει πρωταγωνιστήσει τα τελευταία 24ωρα στην πίεση προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κατά λέξη ότι «δωρίζει 50 έδρες στον Κυρ. Μητσοτάκη» (σ.σ. στις επόμενες εκλογές). 

Η απλή αναλογική δεν θα έχει άμεση εφαρμογή εξαιτίας του ΠΑΣΟΚ, σημειώνουν στην Κουμουνδούρου και ο ΣΥΡΙΖΑ θα το... χτυπά στην κ. Γεννηματά ως τις επόμενες εκλογές, θυμίζοντας ταυτοχρόνως σε εκείνην και τον κ. Βενιζέλο ότι πριν από ένα χρόνο, εισηγούνταν τα ακριβώς αντίθετα, την κατάργηση, δηλαδή, του bonus ! Επιχείρημα που πιστεύουν ότι δεν αφήνει αδιάφορη τη λαϊκή βάση του ιστορικού ΠΑΣΟΚ, ό,τι και αν αυτό ψηφίζει σήμερα. 

Για το τέλος, ας επισημανθεί ότι χθες, μέσα από συνέντευξη που έδωσε στην «Αυγή» ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων έκανε και ένα ακόμη βήμα, βάλλοντας τη φορά αυτή, κατά του Στ. Θεοδωράκη, τον οποίον κατηγόρησε ότι «αν δεν ταυτίζεται με την ΝΔ, φλερτάρει έντονα μαζί της». 

Εικόνες από το μέλλον;