Την άποψη της Κομισιόν πως η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια στο πλαίσιο του προγράμματος, προκειμένου να εμπεδωθεί η σταθερότητα στην Οικονομία, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και προς τα τέλη του χρόνου να ξεκινήσουν οι περαιτέρω συζητήσεις για το χρέος με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί.

Κατά την ομιλία του «οικοδομώντας μαζί το μέλλον τη Ελλάδας», σε κοινή συνεδρίαση επιτροπών της Βουλής,  ο γάλλος επίτροπος περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο βλέπει η ΕΕ τη κατάσταση στη χώρα μας, ξεκαθαρίζοντας πως το πρόγραμμα βρίσκεται πλέον σε μια κρίσιμη καμπή.

Παραδέχθηκε ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει από την κρίση που χτύπησε ολόκληρη την Ευρώπη, ωστόσο από τις περιγραφές του διεφάνη πως τα «εργαλεία» με τα οποία θα προχωρήσει η Ελλάδα είναι συγκεκριμένα: μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και δυνητική αξιοποίηση του «μοναδικής» γεωστρατηγικής θέσης της χώρας.

Ο Γάλλος επίτροπος, κάλεσε τα κόμματα «να ενεργήσουν από κοινού προς όφελος της Ελλάδας». Και σημείωσε ότι, «μια Ελλάδα ενωμένη θα είναι πιο αξιόπιστη και θα δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης».

Ο κ. Μοσκοβισί δεν έκανε κάποια αναφορά στα επιμέρους ζητήματα της επικείμενης αξιολόγησης του Φθινοπώρου, είπε όμως πως θα πρέπει να βελτιωθεί το πλαίσιο που διέπει τις επενδύσεις με τέτοιο τρόπο ου να είναι καλό για την προσέλκυση επιχειρηματιών, εξέλιξη που θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

 

«Θα πρέπει να τιμήσουν υποχρεώσεις και οι ευρωπαίοι, να καταλήξουμε σε αμοιβαία οφέλη μετά την αξιολόγηση για να κάνουμε ότι μπορούμε για γίνει βιώσιμη η οικονομία της Ελλάδας», δήλωσε και πρόσθεσε: 

Αυτό είναι κάτι εφικτό γι' αυτό όμως θα πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση. Και όταν πληρούνται οι όροι θα πρέπει να πούμε ότι μεσοπρόθεσμα θα βρεθεί λύση και με τη συνδρομή του ΔΝΤ.

Ο κ. Μοσκοβισί εμφανίστηκε ακόμα αναφανδόν υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο κατά σειρά ελληνικό πρόγραμμα, λέγοντας πως πρόκειται για ένα συντελεστή «ορατότητας και αξιοπιστίας» για τη χώρα μας.  

Για το χρέος είπε πως θα πρέπει να γίνει βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη διαχείρισή του, σημειώνοντας πως πρέπει να ολοκληρωθούν οι αξιολογήσεις και στη συνέχεια και με βάση την ανάλυση βιώσιμητότητάς του να υπάρξει συμφωνία.

«Μαζί να αποφασίσουμε την αναδιάταξη της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους από τα τέλη του χρόνου», δήλωσε.

Για το δε τραπεζικό σύστημα είπε πως συνεχίζονται οι προσπάθειες, κάνοντας ειδικά αναφορά στο ανοιχτό- προφανώς- ζήτημα της διαχείρισης τω κόκκινων δανείων.  

Επίσης, επεσήμανε ότι ο ίδιος εναντιώθηκε στο Grexit, υποστήριξε ότι η θέση της Ελλάδας ήταν και είναι στην καρδιά της Ευρώπης, ενώ έκανε λόγο για μία «δύσκολη συμφωνία, η οποία υπεγράφη». 

Για το θέμα των εργασιακών, ο επίτροπος ζήτησε να γίνουν βήματα, αναγνωρίζοντας παράλληλα, ότι υπάρχουν δυσκολίες.

Υπογράμμισε τέλος την ανάγκη της εφαρμογής των όσων έχουν συμφωνηθεί και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και έδωσε έμφαση στα θέματα του Ταμείου των ιδιωτικοποιήσεων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. που καλείται να αντιμετωπίσει δύο κρίσεις ταυτόχρονα - την οικονομική με την υψηλή ανεργία και την προσφυγική - και τόνισε πως ήδη έχουν δοθεί 262 εκατ. ευρώ ως βοήθεια και υπάρχουν κι άλλα κονδύλια προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ πρόσθεσε ότι θα παρασχεθεί στην Ελλάδα, κάθε δυνατή βοήθεια σε προσωπικό και μέσα.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναγνώρισε πως «υπήρξαν σφάλματα και από τους εταίρους και από την Ελλάδα, υπήρξαν δυσκολίες, αλλά μπορέσαμε να αυτοσχεδιάσουμε, να αναπτύξουμε εργαλεία αντιμετώπισης κρίσεων όπως εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν στην περίπτωση της Ελλάδας».

«Η Ελλάδα δεν είναι αντικείμενο πειραματισμού αλλά μια μεγάλη χώρα, η χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία», είπε ο κ. Μοσκοβισί, ενώ απαντώντας σε επικρίσεις ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πράττει ανάλογα με τις εντολές που δέχεται από τις μεγάλες χώρες, υποστήριξε πως «η Κομισιόν δεν δέχεται διαταγές από κανέναν. Είναι ένας Θεσμός αντικειμενικός που εκπροσωπεί το γενικό ευρωπαϊκό συμφέρον, που διαδραματίζει θετικό ρόλο και δεν λειτουργεί με δυο μέτρα και δυο σταθμά, ούτε κάνει διακρίσεις, αφήνοντας ανέγγιχτες τις μεγάλες χώρες και επιτιθέμενος στις μικρές».