Τη συζήτηση για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα έκοψε στην κυβέρνηση ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ενώ ζήτησε και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και γενικότερα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Στα θετικά ωστόσο της επίσκεψής του, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, φαίνεται να είναι η ταύτιση απόψεων στο θέμα των εργασιακών και η βούληση που μετέφερε από πλευράς Κομισιόν για άμεσο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Το ζήτημα των πλεονασμάτων συζητήθηκε τόσο κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όσο και σε αυτή με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η απάντηση που έδωσε, ήταν ενδεικτική και δεν άφησε πολλά περιθώρια στην Αθήνα: «Δεν θα ήθελα να ξανακάνουμε αυτή τη συζήτηση», είπε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Τσακαλώτο. «Πρέπει να βάλουμε τα πάντα στο τραπέζι στη διαπραγμάτευση που θα γίνει το φθινόπωρο», είπε και συνέχισε:

Συζητάγαμε ένα χρόνο τι πρέπει να κάνουμε για να πετύχει το πρόγραμμα. Το γνωρίζει και ο Ευκλείδης το θεσμικό πλαίσιο.

Κατά τα άλλα κάλεσε την κυβέρνηση να μην χαλαρώσει τις προσπάθειές της και να συνεχίσει την εφαρμογή του μνημονίου, λέγοντας χαρακτηριστικά:

Εχει έρθει η ώρα για επιστροφή στην κανονικότητα, για εφαρμογή του προγράμματος και επενδύσεις. Να τελειώνει η Ελλάδα με τη μικροδιαχείριση της κρίσης.

Κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Μοσκοβισί, κάλεσε την κυβέρνηση να επιταχύνει μία σειρά από δράσεις. Όπως είπε, το πρόγραμμα βρίσκεται πλέον σε μια κρίσιμη καμπή.

Παραδέχθηκε ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει από την κρίση που χτύπησε ολόκληρη την Ευρώπη, ωστόσο από τις περιγραφές του διεφάνη πως τα «εργαλεία» με τα οποία θα προχωρήσει η Ελλάδα είναι συγκεκριμένα: μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και δυνητική αξιοποίηση του «μοναδικής» γεωστρατηγικής θέσης της χώρας.

Ο Γάλλος επίτροπος, κάλεσε τα κόμματα «να ενεργήσουν από κοινού προς όφελος της Ελλάδας». Και σημείωσε ότι, «μια Ελλάδα ενωμένη θα είναι πιο αξιόπιστη και θα δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης».

Ο κ. Μοσκοβισί φαίνεται πως πίεσε κατά τις επαφές του την κυβέρνηση να αναλάβει την πατρότητα του προγράμματος, γεγονός που φαίνεται να προκάλεσε δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα πως ο κ. Μοσκοβισί ζήτησε να ολοκληρωθεί γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση και να μην επαναληφθεί το σκηνικό του χειμώνα.

Ως προς τα εργασιακά, από το Μέγαρο Μαξίμου τόνιζαν πως υπάρχει σύμπνοια απόψεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και σε αυτό το πλαίσιο, οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως συμφωνήθηκε να μη ζητηθούν πράγματα τα οποία αντίκεινται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση θεωρούν πως έχει μεγάλη σημασία η εκκίνηση της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους.