Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Βασίλης Κικίλιας, κατηγορώντάς την για ανετοιμότητα όσον αφορά την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων του Ταμείου Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης επερώτησης βουλευτών της ΝΔ, ο Συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής του κόμματος τόνισε:

Δεν έχετε καν ολοκληρωμένη και πλήρη εικόνα ούτε της διάθεσης των πόρων και των κονδυλίων που βρίσκεται σε 9 διαφορετικούς φορείς (Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, ΕΛ.ΑΣ, υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, υπηρεσία Ασύλου, υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, υπουργείο Υγείας, υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, υπουργείο Εσωτερικών), οι οποίοι ενεργούν κατά το δοκούν και χωρίς συντονισμό και σχέδιο. Γι αυτό και δεν βλέπουμε αποτέλεσμα. Φέρατε με κατεπείγουσες διαδικασίες προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο, που για να εφαρμοσθεί έπρεπε να εκδοθούν 56 κανονιστικές πράξεις, όλες σχεδόν αναφορικά με νέες δομές! Δεν σας προβλημάτισε πότε θα γίνονταν όλα αυτά; Και πώς θα πορευόταν η Χώρα όσο οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προσπαθούν να ξαναβρούν το βηματισμό τους; Πείτε μας κύριε υπουργέ, σήμερα, τρεισήμισι μήνες μετά από τη δημοσίευση αυτού του νόμου στο ΦΕΚ, πόσες από τις 56 αυτές πράξεις έχετε εκδώσει;

Παράλληλα, επεσήμανε πως ενώ υπήρχε έτοιμη Υπηρεσία για τη διαχείριση των πόρων των Ταμείων της Ε.Ε. στο πρώην υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, η συγκυβέρνηση δεν την αξιοποίησε.

«Προσπαθούσατε να συστήσετε νέα, εξ υπαρχής και μάλιστα σε ένα άλλο υπουργείο, το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Ειδική Γραμματεία, για να κάνει αυτό που θα έκανε η υφιστάμενη υπηρεσία, αντί να την ενδυναμώσετε και να τη στελεχώσετε! Μια Ειδική Γραμματεία που υπάρχει μόνο στα χαρτιά! Πόσο ακόμη πίσω μας έχει πάει αυτή η διαδικασία; Πόσα εκατομμύρια ευρώ θα χαθούν ακόμη με τους επικίνδυνους πειραματισμούς αυτής της κυβέρνησης; Αυτές τις νέες δομές που συστήσατε τον Απρίλιο με τον ν. 4375/2016 μπορείτε να μας πείτε σε τι εισέφεραν στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων; Κατάφεραν να απορροφήσουν έστω ένα ευρώ; Ή μήπως επειδή δεν έχετε καταφέρει ακόμη να τις στελεχώσετε δεν έχετε πάλι να μας πείτε κάτι; Πόσες θέσεις έχετε καλύψει στη διαχειριστική αρχή για τα θέματα του προσφυγικού; Και με ποιες διαδικασίες τις καλύπτετε ή σκοπεύετε κάποτε να τις καλύψετε; Έχετε βρει εξειδικευμένο προσωπικό ή θα δούμε πάλι ημετέρους», ανέφερε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και αρμόδιος Συντονιστής για το Μεταναστευτικό. 

Επιπλέον, κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει πόσα εκατομμύρια ευρώ έχει διαθέσει έως σήμερα σε ΜΚΟ για το προσφυγικό και την παράνομη μετανάστευση και πόσα έχει διαθέσει μέσω των κρατικών και αποκεντρωμένων δομών ή των ΟΤΑ.

«Ψηφίσατε έναν μεταναστευτικό νόμο στις αρχές Απριλίου με κύρια στόχευση τη διαχείριση του προσφυγικού. Το αποτέλεσμα ποιο είναι; Ότι έχετε ξεκινήσει ήδη να διορθώνετε τα λάθη σας και να τον ξηλώνετε σιγά σιγά με τροπολογίες που περνάνε σε άσχετα νομοσχέδια, λάθη που θα αποφεύγατε αν μας ακούγατε ήδη από την συζήτηση του νόμου αυτού. Κατά τα λοιπά προβλέψατε 15 νέες περιπτώσεις για κατά παρέκκλιση διατάξεις για προμήθειες, μη δημοσίευση συμβάσεις, διαγωνισμούς, κάλυψη θέσεων κλπ. στον ν. 4375/2016. Σε τι ακριβώς σας βοήθησαν αυτές οι διατάξεις; Μπορείτε να μας πείτε πόσα εκ ευρώ διετέθησαν αυτούς τους μήνες μέσα από τις αδιαφανείς αυτές διαδικασίες;», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.