Μέσα στα στενά δημοσιονομικά πλαίσια της οικονομίας θα είναι οι περισσότερες από τις παρεμβάσεις που θα υπάρχουν στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, το οικονομικό σκέλος του οποίου θα παρουσιαστεί αναλυτικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Η βασική λογική της κατάρτισής του, πάντως θα ακολουθεί δύο κανόνες. 

Ο πρώτος έχει να κάνει με τη «στρατηγική της αλήθειας», που ακολουθεί ο πρόεδρος της ΝΔ ευρύτερα, τόσο στις διεθνείς επαφές του, όσο και στις συναντήσεις που έχει με πολίτες, αλλά και εκπροσώπους φορέων για να καταγράψει τα αιτήματα και τις προτάσεις τους. «Εμείς όταν λέμε «Ναι», εννοούμε Ναι και όταν λέμε «Όχι, εννοούμε Όχι, εκτός αν μας πείσετε ότι το Όχι μπορεί να γίνει Ναι», φέρεται να είπε ο κ. Μητσοτάκης, στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τους συνδικαλιστές των ενστόλων στη Συγγρού. 

Στόχος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι να δημιουργήσει στους πολίτες και στους θεσμικούς συνομιλητές του την αίσθηση ότι ο ίδιος και το κόμμα του είναι σοβαροί και αξιόπιστοι συνομιλητές, σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα, που το μόνο που συνεχίζει να κάνει, είναι να λέει ψέματα, υποσχόμενος πράγματα που δεν μπορεί να υλοποιήσει. 

Προκειμένου να γίνει δεκτή η βασική οικονομική του πρόταση που θα περιέχεται στο γαλάζιο κυβερνητικό πρόγραμμα για το 4+2 (4% ρυθμούς ανάπτυξης και 2% πλεονάσματα) μαζί με τη μείωση φορολογικών συντελεστών, ο κ. Μητσοτάκης θα αντιπροτείνει σε εταίρους και δανειστές δύο πράγματα: πρώτον, επιθετικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που θα φέρουν 213 δις ευρώ αύξηση του ΑΕΠ στην επόμενη πενταετία και 120.000 νέες θέσεις εργασίας και δεύτερον, περικοπές στις δημόσιες δαπάνες. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Newpost.gr, πολλές από τις προτάσεις του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, που θα αφορούν κυρίως ουσιαστικά ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, όπως σημείωνε στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, στις συνθήκες κρίσης μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς να απαιτούνται χρήματα. Ως παράδειγμα έφερε τις 8 προτάσεις της ΝΔ για τις υιοθεσίες και τα εγκαταλελειμμένα παιδιά που παρουσιάστηκαν χθες. 

Δύο από αυτές, που είναι η ενίσχυση με προσωπικό των δομών αναδοχής και υιοθεσίας και η αύξηση του αριθμού των εισαγγελέων ανηλίκων, μπορούν να γίνει με το μέτρο της στοχευμένης κινητικότητας, χωρίς νέες προσλήψεις. Στην ίδια λογική θα υπάρξουν από την αξιωματική αντιπολίτευση και άλλες κοινωνικές προτάσεις στο επόμενο διάστημα.