«Πόλεμο» κυβέρνησης και αντιπολίτευσης πυροδότησε το δημοσίευμα των Financial Times περί εφόδου στην οικία του Χρήστου Σκλαβούνη, πρώην γενικού διευθυντή του UBS.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα ανέφερε ότι «Έλληνες ελεγκτές έκαναν έφοδο στην οικία ενός πρώην τοπικού διευθυντή της UBS  στο πλαίσιο μιας διευρυμένης έρευνας για ύποπτους φοροδιαφυγής σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times με τίτλο: "Greek tax investigators raid home of former local UBS bank boss".  

Όπως τονίζει η εφημερίδα «Η έφοδος στην οικία του Χρήστου Σκλαβούνη στην Αθήνα στις 4 Ιουλίου είναι η τελευταία απόπειρα ευρωπαϊκών χωρών με έλλειψη ρευστότητας να διαπεράσουν τη μυστικότητα ελβετικών τραπεζών με την ελπίδα να ενισχύσουν τα ελλειμματικά ταμεία τους. Η αστυνομία κατέσχεσε υπολογιστές, έγγραφα και δίσκους, σύμφωνα με ανθρώπους με γνώση της εφόδου». 

Ο κ. Σκλαβούνης ήταν επικεφαλής επενδύσεων της UBS στην Ελλάδα ως την πρόσληψή του από την κεντροδεξιά κυβέρνηση τον Μάιο 2013 στη θέση του προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενός ταμείου διάσωσης για τις τράπεζες της χώρας που έχουν πληγεί. Παραιτήθηκε τον Μάρτιο 2015, δύο μήνες αφότου ανέλαβε την εξουσία η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Σκλαβούνης, εναντίον του οποίου δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, αρνήθηκε να κάνει σχόλια.  

Με αφορμή το δημοσίευμα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι η «Η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει την ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό, να χτυπήσει αποφασιστικά τη διαφθορά και τη διαπλοκή σε αυτόν τον τόπο. Η υπόθεση που αποκαλύπτουν σήμερα οι Financial Times, σχετικά με τις πρακτικές της τράπεζας UBS και των στελεχών της στην Ελλάδα, είναι ακόμα μία περίπτωση στην οποία οι ελληνικές Αρχές κινήθηκαν με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα έχοντας ως γνώμονα την απόδοση δικαιοσύνης».

Τόνισε, δε, ότι:

 Είναι δεδομένο ότι η ελληνική πολιτεία θα αξιοποιήσει όλους τους διαύλους επικοινωνίας καθώς και την τεχνογνωσία άλλων χωρών που έχουν πετύχει απτά αποτελέσματα στη μάχη απέναντι στην αυθαιρεσία των τραπεζικών ιδρυμάτων καθώς και αυτήν των επιφανών πελατών τους που επιλέγουν να φοροδιαφεύγουν. Είναι επίσης σαφές ότι το ελληνικό Δημόσιο επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματος του, προς πάσα κατεύθυνση. Διότι η χώρα και οι πολίτες της δεν μπορούν να είναι διαρκώς όμηροι των κυκλωμάτων της διαφθοράς.

«Όπως στις περιπτώσεις των ήδη γνωστών λιστών, Λαγκάρντ και Μπόργιανς, οι ελληνικές Αρχές θα πράξουν τα δέοντα και με ταχύτατες διαδικασίες έτσι ώστε να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον» σημειώνει, επίσης, η κυβερνητική εκπρόσωπος και καταλήγει: «η συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται ήδη στα χέρια της Δικαιοσύνης, η οποία, αμερόληπτα και ανεξάρτητα, θα εξετάσει το σύνολο των στοιχείων και των πιθανών παραβάσεων που προκύπτουν από αυτά».
   
Σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, την οποία χαρακτηρίζει ''κόμμα της διαπλοκής και της φοροδιαφυγής'' εξαπολύει και ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά από το δημοσίευμα των FT για την έφοδο στο σπίτι του Χρήστου Σκλαβούνη, ενώ καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Νέα Δημοκρατία να απολογηθούν στον ελληνικό λαό. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κινήματος:

Μετά τον Στ. Παπασταύρου και τον Γκ. Χαρδούβελλη,  η προσθήκη του Χρ. Σκλαβούνη στο παλμαρέ  της Ν.Δ. δείχνει ξεκάθαρα πως η Ν.Δ. είναι το κόμμα των οφσόρ, της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής. 

 Η UBS ελέγχεται ως ύποπτη για εκατοντάδες υποθέσεις φοροδιαφυγής, οι οποίες είχαν περιέλθει στα χέρια των ελληνικών αρχών ήδη από το 2012.

Ωστόσο, το 2013, ο Χρ. Σκλαβούνης, πρώην διευθυντής της στην Ελλάδα, αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά τοποθετούμενος στην προεδρία του ΤΧΣ.

Σαν να μην έφτανε αυτό,  ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ., Κ. Μητσοτάκης, τοποθέτησε τον Χρ. Σκλαβούνη τον περασμένο Φεβρουάριο στην ομάδα των  εμπειρογνωμόνων της, δίνοντάς του μάλιστα το χρίσμα του υπεύθυνου για τον τομέα ανάπτυξης.

Τρανή απόδειξη ότι για τη Ν.Δ. η ανάδειξη σε θέση ευθύνης προϋποθέτει βιογραφικό εμπλοκής σε υποθέσεις  διαφθοράς. Ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. είναι έκθετοι για μια ακόμα φορά για τις αμαρτωλές τους σχέσεις με ένα σάπιο σύστημα διαπλοκής και οφείλουν να απολογηθούν στον ελληνικό λαό.

Την ίδια στιγμή, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία, σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για ''αθλιότητες''. 

«Αντιμέτωπος με την οργή του κόσμου, που γιγαντώνεται από την ανελέητη φορολογική σφαγή και τις περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις, ο ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγει σε νέες αθλιότητες», αναφέρει ανακοίνωση της ΝΔ.

«Για διαπλοκή, αδήλωτα εισοδήματα και ακίνητα, συμμετοχή σε εταιρείες που παίρνουν δημόσια έργα και offshore, ας ρωτήσει τον καναλάρχη-Υπουργό κ. Παππά, τους κ. Φλαμπουράρη και Σταθάκη και βέβαια το όργανό τους, την "Αυγή"», προσθέτει στην ίδια ανακοίνωση η Συγγρού.

Σε δεύτερη ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία μιλά για ''λάσπη που κολλάει μόνο στα πρόσωπα των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ''. 

Σύμφωνα με το κίνημα:

Ο αποπροσανατολισμός που επιδιώκει το Μαξίμου δεν πιάνει σε μια κοινωνία που υποφέρει από τις πολιτικές του.
 
Η λάσπη που πετάει, κολλάει μόνο στα πρόσωπα των υπουργών του για τους οποίους δεν βρίσκει ούτε μια λέξη απολογίας να πει.