Την εκτίμηση πως όλες οι δανειοδοτήσεις ύψους 240 εκατ. ευρώ συνολικά προς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τη περίοδο 2009-2012 δόθηκαν νόμιμα και σύμφωνα με τα τραπεζικά δεδομένα της εποχής, με σοβαρές όμως ελλείψεις στην αξιολόγηση των εμπράγματων εξασφαλίσεων, εξέφρασε ο πρώην διοικητής της ΑΤΕ, Θεόδωρος Πανταλάκης.

Μιλώντας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται τα θαλασσοδάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, ο κ. Πανταλάκης, τόνισε πως ο εκλογικός κύκλος και το ύψος της κρατικής επιχορήγησης δικαιολογούσαν πλήρως το μέγεθος της χρηματοδότησης των δύο τότε μεγάλων κομμάτων. Ωστόσο, όπως αναγνώρισε η Αγροτική τράπεζα δεν διέθετε διεύθυνση πίστης γεγονός που οδηγούσε σε σοβαρές ελλείψεις στην αξιολόγηση των εμπράγματων εγγυήσεων. 

Όταν μάλιστα ο ίδιος αναζήτησε το ενδεχόμενο να λάβει η τράπεζα νέες εγγυήσεις, διαπίστωσε πως κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να συμβεί καθώς όπως είπε, «ουκ εν λάβεις παρά του μη έχοντος».

Ο κ. Πανταλάκης πρόσθεσε πως η τράπεζα έκλεισε επειδή το ελληνικό δημόσιο έκρινε πως δεν πρέπει να γίνει ανακεφαλαιοποίηση παρά το ότι της πήρε τα χρήματα.  «Ούτε καν μου γνωστοποίησαν το θέμα. Εμένα με φώναξαν τελευταία στιγμή και με κατήργησαν», δήλωσε χαρακτηριστικά αφήνοντας αιχμές και στον τότε διοικητή της ΤτΕ.  

 Για το ζήτημα των εξασφαλίσεων από τις κρατικές επιχορηγήσεις για συγκεκριμένα έτη που εμφανίζεται να έχουν δοθεί ως εγγυήσεις για τη παροχή επιπλέον δανεισμού, ο κ. Πανταλάκης, είπε πως η ΑΤΕ έλαβε διαβεβαιώσεις προς το αντίθετο και ότι η τράπεζα έψαξε αλλά δεν βρήκε κάτι. «Οι κρατικές χρηματοδοτήσεις δεν δημοσιεύονται κάπου για να το διαπιστώσουμε», σημείωσε.

Σε κάθε περίπτωση, ο τελευταίος διοικητής της Αγροτικής ενημέρωσε πως το ανεξόφλητο ποσό των δανείων είναι 105 εκατ. ευρώ για τη ΝΔ και 96,8 εκατ. ευρώ για το ΠΑΣΟΚ.