current views are: 4

19 Ιουλίου 2016
Δημοσίευση14:44

Δεν συγκεντρώνει τους «200» για τον εκλογικό νόμο η κυβέρνηση

Στις 17.00 το απόγευμα άρχισε η πολυαναμενόμενη συζήτηση στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη το βράδυ με την ψηφοφορία των κομμάτων. 

Δημοσίευση 14:44’

Στις 17.00 το απόγευμα άρχισε η πολυαναμενόμενη συζήτηση στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη το βράδυ με την ψηφοφορία των κομμάτων. 

Οριστικό τέλος στα σενάρια για υπερψήφιση του εκλογικού νόμου από 200 ψήφους δίνει η αποσαφήνιση της στάσης της Χρυσής Αυγής, με την έναρξη της συζήτησης για την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης στην ολομέλεια της Βουλής.

Με τον τρόπο αυτό, υπέρ της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών συγκεντρώνονται 179 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων, καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, αλλά και ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Με αυτά τα δεδομένα, και αν παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν μέχρι την ψηφοφορία της Πέμπτης, ο εκλογικός νόμος δεν θα ισχύσει από την επόμενη προσφυγή στις κάλπες καθώς δεν συγκεντρώνει τα απαιτούμενα 2/3 των βουλευτών.

Ο ειδικός αγορητής της ΧΑ Γιάννης Λαγός τόνισε πως «δεν είμαστε ουρά του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της ΝΔ, δεν είμαστε υποχείριο κανενός, η δική μας στάση θα είναι η αποχώρηση κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας».

Σε δήλωσή του, ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, τονίζει:

Η Χρυσή Αυγή το κίνημα των Ελλήνων Εθνικιστών δεν πρόκειται να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ όπως δεν στήριξε και την Νέα Δημοκρατία. Δεν πρόκειται να ψηφίσει τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως δεν ψήφισε και για Πρόεδρο της Δημοκρατίας την επιλογή της Νέας Δημοκρατίας. Είναι ένα κίνημα εθνικιστικό στην υπηρεσία του Ελληνικού Λαού και μόνο!

Λαμβάνοντας το λόγο ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας τόνισε πως «αν γίνει αποδεκτή η επιλογή μας για απλή αναλογική και των 300 εδρών και η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, σε συνδυασμό με την συνταγματική μεταρρύθμιση, θα έχουμε τη δυνατότητα ευρύτερων συναινέσεων. Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα στην Αριστερά και την ευρύτερη προοδευτική παράταξη να εφαρμοσθεί η απλή αναλογική. Αυτό, μαζί με το δικαίωμα ψήφου από τα 17 χρόνια, που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη συναίνεση συνιστούν, κατά την άποψή μας, τεράστια πρόοδο».

Απευθυνόμενος κυρίως προς το ΚΚΕ αναφέρθηκε στο όριο του 3%, για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή και σημείωσε ότι απολύτως απλή αναλογική μπορεί να εφαρμοστεί μόνο στην περίπτωση που η Ελλάδα γίνει μια περιφέρεια.

Συνεχίζοντας ο Γιάννης Μπαλάφας, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία, ότι είναι αντίθετη με την αναλογική εκπροσώπηση, αισθάνεται φόβο μπροστά στη διεύρυνση της πολιτικής συμμετοχής και επισείει τον μπαμπούλα της ακυβερνησίας.

Αντιδράσεις

Με την έναρξη της συνεδρίασης η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την αλλαγή της ημέρας ψήφισης του σχεδίου νόμου χωρίς να προηγηθεί η ενημέρωση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων.

«Η προσαρμογή του προγράμματος της Βουλής στο εκάστοτε πρόγραμμα του Πρωθυπουργού υποδηλώνει αντίληψη περιφρόνησης του Κοινοβουλίου», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι θεωρεί το κοινοβούλιο «τσιφλίκι της».

«Η μεθοδολογία της κυβέρνησης δεν συνάδει με αυτό που θα μας απασχολήσει απόψε, δηλαδή την οικοδόμηση κουλτούρας συνεννόησης», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης, ενώ ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, υποστήριξε ότι το θέμα είναι ανύπαρκτο, γιατί όταν η κυβέρνηση έχει πλειοψηφία στη διάσκεψη των προέδρων μπορεί να αλλάξει και την ημερήσια διάταξη – και χαρακτήρισε τη συζήτηση «ολίγον θέατρο εντός εισαγωγικών».

«Την περιφρόνηση του Κοινοβουλίου την ζήσαμε όταν είχαμε τον Πρωθυπουργό απόντα στην προπροηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο είπε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, και πρόσθεσε ότι ο σημερινός Πρωθυπουργός είναι ο Πρωθυπουργός με τις περισσότερες παρουσίες στο Κοινοβούλιο.

Σήμερα και αύριο θα λάβουν χώρα οι εισηγήσεις των βουλευτών, ενώ αναμένεται και εισαγωγή νομοτεχνικών βελτιώσεων από τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Την Πέμπτη το απόγευμα αναμένονται οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, ενώ την Πέμπτη το βράδυ θα διεξαχθεί η ψηφοφορία. 

 


σχετικα αρθρα