Τέλος στα σενάρια που κυριάρχησαν το τελευταίο δεκαήμερο συζήτησης της κυβερνητικής πρότασης για τη θέσπιση νέου εκλογικού νόμου στη κατεύθυνση της απλής αναλογικής έβαλαν με σαφή αν και ανεπίσημο ακόμα τρόπο τα κόμματα στη Βουλή.

Και αυτό γιατί η Χρυσή Αυγή, οι 18 ψήφοι της οποίας ήταν απαραίτητες προκειμένου να συμπληρωθεί η αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 του όλου αριθμού των βουλευτών που απαιτεί το Σύνταγμα για την άμεση εφαρμογή του νόμου, ενημέρωσε πως θα απέχει από τη ψηφοφορία. Πλέον και στη καλύτερη για τη κυβέρνηση των περιπτώσεων οι θετικές ψήφοι δεν φαίνεται να μπορούν να ξεπεράσουν τις 179, γεγονός που οδηγεί τον όποιο σχεδιασμό για τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Νωρίτερα πάντως και βάσει των δεδομένων που υπήρχαν, το σενάριο της συγκρότησης ευρύτερης πλειοψηφίας δεν φάνταζε απίθανο, καθώς υπήρχε η βασική υπόθεση πως το «ταβάνι» του «ναι» άγγιζε τον αριθμό 197. Έτσι, κόμματα όπως το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ είχαν εμφανιστεί να πιέζονται από τις εξελίξεις, καθώς με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είχαν κατά το παρελθόν υποστηρίξει την απλή αναλογική.

Πλέον, η συζήτηση περνά σε ένα καθαρά επικοινωνιακό επίπεδο, μια μάχη εντυπώσεων που θα κορυφωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία το βράδυ της ερχόμενης Πέμπτης. Στο μεταξύ και σύμφωνα με πληροφορίες που δεν μπορούν όμως να επιβεβαιωθούν δεν αποκλείεται να υπάρξει μείωση στο πλαφόν εισόδου στη Βουλή από το 3% στο 2,5%.

Από κει και πέρα κατά τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση στην Ολομέλεια τοποθετήθηκαν οι εισηγητές  αλλά και βουλευτές, δίνοντας τη «γραμμή» που θα ακολουθήσουν τα κόμματά τους στη ψηφοφορία.

Ο Μάκης Βορίδης από τη ΝΔ εξαπέλυσε και πάλι σφοδρή επίθεση στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ξεκαθαρίζοντας πως το κόμμα του θα τη καταψηφίσει. Απέδωσε μάλιστα τη κυβερνητική σπουδή να φέρει εκλογικό νόμο με απλή αναλογική σε προσπάθεια να μη βγει ο Κ. Μητσοτάκης πρωθυπουργός «τώρα που η ΝΔ προελαύνει και η κυβέρνηση βρίσκεται στα τάρταρα». « Αυτός ο άθλιος εκλογικός νόμος δεν θα εφαρμοστεί ποτέ γιατί θα καταργηθεί με την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Θα απέχουμε από τη ψηφοφορία», είπε ο Γ. Λαγός από τη ΧΑ, σε μια τοποθέτηση που έγειρε ουσιαστικά τη πλάστιγγα. Ο χρυσαυγίτης βουλευτής υπερασπίστηκε τη στάση του κόμματός του λέγοντας πως η ΧΑ δε θα γίνει «ουρά» ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ.

«Εμείς θα παραμείνουμε δύναμη πατριωτικής ευθύνης», δήλωσε ο Κώστας Σκανδαλίδης από το ΠΑΣΟΚ που φέρεται ότι θα ψηφίσει «παρών» στα άρθρα και πρόσθεσε:

Η χώρα δεν θα αλλάξει με απλή αναλογική και ακυβερνησία αλλά μέσα από μια νέα εθνική στρατηγική που μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα μπροστά.

«Η ΧΑ πήρε την απόφαση να είναι μαζί με τη ΝΔ σε αυτό τον εκλογικό νόμο», είπε ο κ. Κατσώτης του ΚΚΕ, ενώ ο κ. Μπαριώτας από το Ποτάμι σημείωσε:

Ααυτός ο νόμος δεν είναι μεταρρύθμιση αλλά μια μικροκομματική σκοπιμότητα.

«Είναι σημαντική αυτή η στιγμή γιατί η απλή αναλογική ήταν πάγιο αίτημα του δημοκρατικού κόσμου και του κόμματός μας από την ίδρυσή του», υπογράμμισε ο Μάριος Γεωργιάδης από την ΕΚ.

«Δεν κατέχω τη μοναδική αλήθεια», είπε απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί αλλαγής στάσης ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής και πρόσθεσε:

Εντάξει να ακούω διάφορα από τη δεξιά που δεν αλλάζει αλλά και από ανθρώπους σαν τον Σκανδαλίδη να μιλάει για βαβέλ στον ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι η αρτηριοσκλήρυνση έχει φτάσει σε μεγάλο βαθμό.

Ο υπουργός υπογράμμισε πως όταν το ΠΑΣΟΚ είχε πολυφωνία ήταν ισχυρό και σημείωσε πως διαγράφηκε από το κόμμα επειδή είχε διαφορετική άποψη χωρίς κανένας να τον στηρίξει. «Σκεφτείτε γιατί το 90' το επιχείρημα του ΠΑΣΟΚ έναντι της αριστεράς ήταν ότι συμμαχείτε με τους φυσικούς σας αντιπάλους και είστε σε κόντρα με τους φυσικούς σας συμμάχους. Τώρα τι συμβαίνει; Εσείς πότε είχατε σωστή άποψη, πέρυσι ή τώρα;», αναρωτήθηκε και δικαιολόγησε τον εαυτό του για τη θέση που είχε εκφράσει υπέρ του μπόνους λέγοντας πως στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν συλλογικά όργανα τα οποία και σέβεται. Μάλιστα κάλεσε τη ΝΔ να μη χύνει όπως είπε κροκοδείλιά δάκρυα για τους νέους που έφυγαν στο εξωτερικό καθώς «από το 2000 που κυβερνήσατε τόσες φορές κυβερνήσατε. Γιατί δεν τους δώσατε δικαίωμα ψήφου; Έχετε την εντύπωση ότι ο λαός έχει μνήμη χρυσόψαρου;».