Η μάχη για την αναθέρμανση της οικονομίας, τη δημοσιονομική εξυγίανση, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή είναι συνεχής, τόνισε η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κατά τη συζήτηση της πρότασης εμπιστοσύνης στη Βουλή, περιγράφοντας την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και τους Ευρωπαίους εταίρους μας. «Το θέμα της διαπραγμάτευσης δεν έχει αρχή, μέση και τέλος. Είναι μια συνεχής διαδικασία που ξεκίνησε την πρώτη μέρα μετά τις εκλογές και που συνεχώς προσαρμόζεται στις ανάγκες της χώρας και σε κάθε εξέλιξη της κρίσης», ανέφερε η αναπληρωτής υπουργός και διευκρίνισε ότι αυτή την ώρα η διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη γίνεται αφενός προκειμένου να εξασφαλιστεί η δόση για την Ελλάδα και αφετέρου για τη νέα δανειακή προοπτική της χώρας με όρους που να στηρίζουν την αναθέρμανση της οικονομίας, σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Το ζήτημα της συναίνεσης δεν είναι προσχηματικό. Ούτε μπορεί να είναι μια έξωθεν επιβαλλόμενη διαδικασία, είπε ακόμη η κα Ξενογιαννακοπούλου και πρόσθεσε ότι «η συμφωνία για το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε και για την προοπτική της χώρας δεν είναι μια υπόθεση που αφορά μόνο την κυβέρνηση αλλά όλους». Γι αυτό και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης «αντί να υπονομεύουν αυτή την προσπάθεια να αποδεχθούν ότι η συναίνεση είναι αναγκαία σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, κατά την οποία τα άλλα κοινοβούλια καλούνται να πάρουν αποφάσεις για τη χώρα μας».

Η αναπληρωτής υπουργός αναφερόμενη στη διαδικασία της πρότασης εμπιστοσύνης σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ αντλεί δύναμη από τη δυνατότητα που έχει να κάνει ανοιχτές συζητήσεις και η Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει διακριθεί για το γεγονός ότι με σθένος στηρίζει όλους αυτούς τους μήνες πολύ δύσκολες επιλογές, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι είναι κοντά και στον πολίτη αφού η εποικοδομητική στάση των βουλευτών στο Μεσοπρόθεσμο οδήγησε και στη βελτίωση ορισμένων ρυθμίσεων».

«Είναι αλήθεια ότι στον ελληνικό λαό υπάρχει αγωνία, φόβος και αγανάκτηση», ανέφερε τέλος η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι «ο κόσμος θέλει ειλικρίνεια για το σχέδιο με το οποίο η χώρα θα μπορέσει να προχωρήσει μπροστά».