Την άποψη ότι η Ελλάδα δεν δικαιούται να εκδόσει πρόσωπα που κινδυνεύουν διατύπωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος στο Πρακτορείο.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Χρυσόγονος τόνισε:

Με βάση την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δεν δικαιούμεθα να εκδώσουμε σε τρίτη χώρα πρόσωπα, τα οποία έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, εάν τα πρόσωπα αυτά κινδυνεύουν, είτε να υποστούν βασανιστήρια ή άλλη εξευτελιστική μεταχείριση, είτε να υποστούν την ποινή του θανάτου.

Επίσης ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η «Η Ελλάδα είναι ανεξάρτητο κράτος, δεν είναι δορυφόρος της Τουρκίας. Ο Τούρκος πρέσβης δε δικαιούται να πραγματοποιεί υποδείξεις σε τέτοιο ιταμό ύφος προς τη χώρα μας και πρέπει να ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ούτως ώστε να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα για την έκδοση ή τη μη έκδοση, το οποίο θα σέβεται και τους ελληνικούς και τους ευρωπαϊκούς κανόνες» ανέφερε ο ευρωβουλευτής, μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία ο κ. Χρυσόγονος τόνισε ότι «σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσε να ισχύσει αναδρομικά», καθώς, όπως είπε, θα προσέκρουε σε θεμελιώδες κεκτημένο του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού. Πρόσθεσε δε ότι «ακόμη και αν την εισάγουν, για το μέλλον, για άλλους τους επίδοξους πραξικοπηματίες και αυτό θα αποτελεί παραβίαση προσθέτου πρωτοκόλλου στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου και θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε αποβολή της Τουρκίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης».

«Δε νομίζω ότι θα το κάνουν, είναι λεονταρισμοί αυτά, εκτός πια αν έχουν αποφασίσει ότι θέλουν να διακόψουν τελείως τις σχέσεις τους με το Συμβούλιο της Ευρώπης και βεβαίως δε νοείται υποψηφιότητα ένταξης στην ΕΕ για μια χώρα, η οποία δεν ανήκει στο Συμβούλιο της Ευρώπης» επισήμανε.

Ο κ. Χρυσόγονος εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι στην Τουρκία υπάρχει «μία διολίσθηση προς τον αυταρχισμό η οποία προϋπήρχε βεβαίως και πριν αλλά επιταχύνεται τώρα μετά το πραξικόπημα» εκτιμώντας για τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας ότι «η κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, μετά το πογκρόμ διώξεων αξιωματικών, ορισμένοι εκ των οποίων μπορεί και να μην είχαν ανάμειξη στο πραξικόπημα, απλώς να μην τους εμπιστεύεται ο κ. Ερντογάν, δεν επιτρέπει τυχοδιωκτισμούς στις εξωτερικές σχέσεις της».

Σε ό,τι αφορά την τουρκική υποψηφιότητα για ένταξη στην ΕΕ ο ευρωβουλευτής είπε ότι «εξαρχής είχε στοιχεία υποκρισίας η υπόθεση και ούτε οι Τούρκοι ήταν τόσο ζεστοί όσο φαινόταν, ούτε και οι Ευρωπαίοι ήταν τόσο θετικοί, έστω και με μισή καρδιά, όσο φαινόταν στην αρχή».