Τα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία με το αποτυχημένο πραξικόπημα καθιστούν ακόμη πιο σημαντική την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών  των ΗΠΑ Τζακ Λιου, σε συνέντευξή του στους Financial Times, ενόψει τη αυριανής επίσκεψής του στη χώρα μας.

«Πιστεύω πως [η πρόσφατη περιφερειακή αναταραχή] θα άλλαζε το κλίμα στο οποίο θα διεξαχθούν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, ακριβώς επειδή είναι καλό να συμβεί, όπως επίσης γιατί η Ελλάδα σε αυτή την στιγμή έχει μία αξιοσημείωτη γεωπολιτική σημασία και είναι η κατάλληλη στιγμή να ενισχυθεί το δημοσιονομικό της μέλλον», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για να ενισχύσει το επιχείρημά του, ο αμερικανός ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε τον σημαίνοντα ρόλο της χώρας μας στην περιοχή ακόμη και πριν το πραξικόπημα, λέγοντας πως αποτελεί σημείο διέλευσης για τους πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ και άλλες χώρες. «Πρέπει να φτιάξουμε τα θεμέλια για να έχουμε μία ισχυρή Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά, καλώντας τους έλληνες πολιτικούς να γίνουν πιο ενεργοί στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων παράλληλα με την ελάφρυνση του χρέους.

Αναφερόμενος στη διάσταση απόψεων μεταξύ των δανειστών για την ελάφρυνση χρέους, ο Λιου εξέφρασε την άποψη ότι φαίνεται πως τα δύο «στρατόπεδα» έχουν συμφωνήσει πλέον, τουλάχιστον επί της αρχής, σε μία αναδιάρθρωση που δεν θα μειώσει το ποσό που θα αποπληρωθεί στους δανειστές. Οπως ανέφερε, πλέον υπάρχει μία ευρύτερη συμφωνία για την ανάγκη της αναδιάρθρωσης χρέους. «Οι λεπτομέρειες προφανώς θα έχουν σημασία, σε μεγάλο βαθμό», συμπλήρωσε.