Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί ο Τζακ Λιου, κατά την οποία αναμένεται να απευθύνει κάλεσμα για εντατικοποίηση του ρυθμού εφαρμογής των «μεταρρυθμίσεων», ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Αυτή την ώρα, ο Τζακ Λιου παραχωρεί κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο

Την πεποίθησή του ότι πρέπει να καταστεί σύντομα βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος εξέφρασε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.

Το τετ α τετ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έχει προγραμματιστεί για τις 14:00 στο Μέγαρο Μαξίμου. Νωρίτερα, στις 13:00, ο κ. Λιου θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο γραφείο του στη Βουλή.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, συναντήθηκε, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, ενώ αμέσως μετά με τον υφυπουργό, Αλέξη Χαρίτση

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, ο Τζακ Λιου «θα ενθαρρύνει την (ελληνική) κυβέρνηση να συνεχίσει να επιτυγχάνει σταθερά πρόοδο αυτό το καλοκαίρι σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ώστε οι Ευρωπαίοι να μπορέσουν να αρχίσουν να συζητούν το φθινόπωρο με το ΔΝΤ για το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες της ελάφρυνσης του χρέους».

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ, έχουν υπογραμμίσει επανειλημμένα τη σημασία που δίνουν στην αποκατάσταση «της βιωσιμότητας» του ελληνικού χρέους. Ευρωπαϊκές δυνάμεις, ανάμεσά τους η Γερμανία, αντιμετωπίζουν ωστόσο εχθρικά κάθε ιδέα περί ελάφρυνσης χρέους, την οποία έχει προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.