Το «μπαλάκι» στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι πετάει το Μέγαρο Μαξίμου σε ότι αφορά τον εκλογικό νόμο, 24 ώρες πριν από την ψήφισή του στην Ολομέλεια της Βουλής και με τα σενάρια για 200 ψήφους να έχουν φύγει πλέον από το προσκήνιο. 

Όπως αναφέρουν από το Μέγαρο Μαξίμου, «ειδικά το ΠΑΣΟΚ έχει συνυπογράψει την απόφαση της Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που μιλάει για  εκλογικό σύστημα “που να κατοχυρώνει την αναλογική εκπροσώπηση της ψήφου των πολιτών και θα διευκολύνει τις αναγκαίες συμπράξεις και συνεργασίες”».

Σε αυτό το πλαίσιο παραθέτουν τα λόγια της κ. Γεννηματά κατά τη Συνδιάσκεψη εκείνη και τονίζουν πως η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είχε κάνει λόγο για «νέο εκλογικό νόμο στηριγμένο στην απλή αναλογική, χωρίς διχαστικά bonus που τελικά δημιουργούν, παρά επιλύουν αδιέξοδα». Μόλις πριν ένα χρόνο, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, «το ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει και σχετική πρόταση νόμου για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών».

«Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, έχουν την δυνατότητα να αποφασίσουν αν θα ανοίξουν τον δρόμο για κυβερνήσεις προοδευτικής συνεργασίας, ή αν θα επιλέξουν να γίνουν ουρά της ΝΔ, κόβοντας οριστικά τις γέφυρες με τον προοδευτικό κόσμο – ακόμα και με την δική τους εκλογική βάση» αναφέρουν από το Μέγαρο Μαξίμου και ξεκαθαρίζουν πως η κυβέρνηση δεν έχει «κανένα άγχος για το εάν επόμενες εκλογές θα γίνουν με το ισχύον εκλογικό σύστημα».

«Αντιθέτως» τονίζουν από το Μαξίμου, «αν την κυβέρνηση την ενδιέφερε αποκλειστικά το πολιτικό της συμφέρον, θα έπρεπε να επιδιώκει μια τέτοια εξέλιξη» και προσθέτουν:

Καταθέτει την πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου από θέση αρχής, πιστεύοντας ότι οι αυτοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις έχουν κλείσει πλέον τον κύκλο τους, αφού, προηγουμένως, έστησαν το πελατειακό κράτος και λεηλάτησαν το δημόσιο συμφέρον με διάφορες υποθέσεις τύπου Siemens, συσσωρεύοντας τεράστια αδιέξοδα στην χώρα. 

«Το δίλημμα αφορά πλέον το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Έχουν ακόμα 24 ώρες να σκεφτούν τι τελικά θα επιλέξουν. Αν θα συμβάλλουν στο να γυρίσει σελίδα ο τόπος, ή αν θα συρθούν πίσω από την ΝΔ, διακυβεύοντας ακόμα και την πολιτική τους ύπαρξη» σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Αντικρούοντας τις κατηγορίες περί σύμπλευσης με τη Χρυσή Αυγή, τα ίδια κυβερνητικά στελέχη παρέθεταν τα λόγια του πρωθυπουργού κατά τη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ:

...Δεν  συνυπολογίζουμε καθόλου τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, ούτε καν μπήκαμε στη διαδικασία να συνυπολογίσουμε ψήφους της Χρυσής Αυγής ή ψήφους μεμονωμένων βουλευτών. Δεν μας απασχολεί αυτό. Εμάς μας απασχολεί το να πείσουμε σε ένα δημοκρατικό και ανοικτό διάλογο τα κόμματα του λεγόμενου δημοκρατικού προοδευτικού χώρου ότι κάνουν μια επιλογή αυτοχειριασμού, η οποία θα καταγραφεί, εάν επιμείνουν σε αυτή την επιλογή, ως ένα ιστορικό ατόπημα, όπως κατεγράφη και για την Αριστερά το 1989, όταν, συνεργαζόμενη τότε με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη,  δεν συναίνεσε στο να καθιερωθεί η απλή αναλογική…

«Η πρόταση προς τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς, εξακολουθεί, φυσικά, να ισχύει. Το αξιοσημείωτο βέβαια, είναι ότι από εχθές, που η Χρυσή Αυγή ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει τον νόμο, το πολιτικό κατεστημένο δεν δείχνει να διακατέχεται από τόσο μεγάλη οργή για το ποιος συμπλέει με τους νεοναζί και ποιος όχι. Περιορίζεται σε πανηγυρισμούς για το γεγονός ότι «το ενδεχόμενο των 200 ψήφων απομακρύνεται». Η Χρυσή Αυγή έγινε ξανά αόρατη» σημείωναν, ενώ απαντώντας στις κατηγορίες περί «αποστασίας» και νέων «Ιουλιανών» από την κυβέρνηση τόνιζε:

Γίνεται πλέον ξεκάθαρο, ότι η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν αναζήτησε αποστάτες. Άνοιξε ευθέως το ζήτημα το ζήτημα του εκλογικού νόμου, μέσα από δημόσιο διάλογο με τα κόμματα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη διακυβέρνηση του τόπου, μέσα από προγραμματικές συνεργασίες.