current views are: 11

20 Ιουλίου 2016
Δημοσίευση18:32

Συνεχίζεται η κόντρα στη Βουλή με φόντο τον εκλογικό νόμο

Με αμειώτο ρυθμό συνεχίζεται η αντιπαράθεση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον εκλογικό νόμο. Η κορύφωση αναμένεται την Πέμπτη, με τη «μάχη» των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία του νομοσχεδίου.

Δημοσίευση 18:32’

Με αμειώτο ρυθμό συνεχίζεται η αντιπαράθεση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον εκλογικό νόμο. Η κορύφωση αναμένεται την Πέμπτη, με τη «μάχη» των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία του νομοσχεδίου.

Με αμειώτο ρυθμό συνεχίζεται η αντιπαράθεση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον εκλογικό νόμο. Η κορύφωση αναμένεται την Πέμπτη, με τη «μάχη» των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία του νομοσχεδίου.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών εξαπολύοντας επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας την κατηγόρησε για «καιροσκοπισμό και αδημονία». «Είστε έτοιμοι; Ή έχετε τόσο μεγάλη αδημονία να επανέλθετε στις καρέκλες;» διερωτήθηκε απευθυνόμενος προς την Ν.Δ. και πρόσθεσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ζητούσε την ανατροπή της κυβέρνησης πέντε μήνες μετά από την εκλογή της, κάτι που -όπως σημείωσε- συνεπάγεται αστάθεια.

Παράλληλα, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παραχώρησης δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού στο μέλλον, ενώ σε άλλο σημείο κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι «δεν υπερασπίστηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου όταν κάποιοι όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης τον καθύβριζαν», ενώ επανέλαβε πως όταν το 1990 το ΠΑΣΟΚ έφερε την απλή αναλογική, «η Αριστερά δεν την ψήφισε, δεν έκανε την υπέρβασή της και δεν κέρδισε».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, προέβλεψε ότι «από αύριο το βράδυ (σ.σ. ψηφίζεται ο εκλογικός νόμος) η κυβέρνηση θα υποστεί μεγάλη ήττα, γιατί αν δεν ισχύσει ο εκλογικός νόμος που προτείνει σε αυτές τις εκλογές δεν πρόκειται να ισχύσει ποτέ», επαναλαμβάνοντας ότι η Ν.Δ. θα τον καταργήσει όταν γίνει κυβέρνηση. 

Επανέλαβε τη σταθερή θέση της ΝΔ για ενισχυμένη αναλογική γιατί, όπως είπε, η χώρα χρειάζεται κυβερνησιμότητα και κατηγόρησε την κυβέρνηση για σκοπιμότητες και ότι προτείνει ένα παράλογο εκλογικό σύστημα που είναι ενάντια στο εθνικό συμφέρον.
«Η Ν.Δ. λέει “όχι” σε ένα εκλογικό σύστημα παράλογης λογικής», είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να στηρίξει τον εκλογικό νόμο, τον οποίο και χαρακτήρισε όχημα πολιτικού καιροσκοπισμού.

Όπως είπε ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το κόμμα του στις επόμενες εκλογές θα αντιταχθεί σε κάθε ανεύθυνη και μικροπολιτική συμπεριφορά που θα οδηγούσε σε πολιτικό αδιέξοδο και επαναληπτικές εκλογές.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για παιχνίδια της κυβέρνησης με τους Θεσμούς, τη Δικαιοσύνη και τις Ανεξάρτητες Αρχές, κατηγορώντας τη πως συνεργάζεται με τους ΑΝΕΛ και ένα τμήμα της «προνομιούχας» δεξιάς που προσπαθεί να ελέγξει τη Δικαιοσύνη.

«Αποτρέπουμε τον Θεσμικό τυχοδιωκτισμό που εμφανίστηκε πέρυσι με το δημοψήφισμα και τώρα με τον εκλογικό νόμο», δήλωσε και σημείωσε πως η χώρα έχει ανάγκη από συστράτευση και προγραμματική συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, όπου βασικό της στοιχείο θα είναι ένας σύγχρονος και αντιπροσωπευτικός εκλογικός νόμος.

Έντονη κριτική στο κυβερνών κόμμα άσκησε από το βήμα της Βουλής και η πρώην γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Η κυρία Παπαρήγα ανέφερε μεταξύ άλλων, πως ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει εξελιχθεί σε ένα νέο πολιτικό τζάκι και τσακώνεται με τη ΝΔ για το νέο εκλογικό νόμο, ενώ και οι δύο συμφωνούν στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, ψήφισαν όλοι μαζί το τρίτο μνημόνιο, ενώ συμφωνούν απόλυτα και στηρίζουν την επιθετική πολιτική του ΝΑΤΟ, όπως επιβεβαιώθηκε και στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής».
 
Αναφερόμενη στα άλλα πολιτικά κόμματα, η υπογράμμισε ότι «ανεξάρτητα αν συμφωνούν ή διαφωνούν με τον εκλογικό νόμο, συναντιούνται σε ένα πράγμα: Την κυβερνητική σταθερότητα, η οποία πρακτικά σημαίνει ότι θα υπάρχει κυβέρνηση μονοκομματική ή συνεργασίας, που θα διασφαλίζει τη διατήρηση ή και ανάπτυξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, θα καθιστά πιο βαθιά την ενσωμάτωση της Ελλάδας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, στις ανάγκες του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος».

Το ΚΚΕ, τόνισε η πρώην γραμματέας του κόμματος, «δεν συμμετέχει σε καμία κυβέρνηση, είτε καθαρά αστική, είτε διαχείρισης του αστικού συστήματος. Η κοινωνία είναι ταξική, από τη μία είναι το κεφάλαιο και από την άλλη ο λαός» – και το ΚΚΕ το λέει καθαρά, ότι «τα όρια του Κοινοβουλίου είναι πολύ περιορισμένα για τη λαϊκή αποτελεσματικότητα».
 
Καταλήγοντας, η κυρία Παπαρήγα κάλεσε το λαό να μη «φοβάται τα ρήγματα στο πολιτικό σύστημα, ούτε τη μη σταθερή κυβέρνηση. Αντίθετα, μόνο όταν τα ρήγματα αυτά πολλαπλασιαστούν, έχει την ελπίδα να πετύχει κάτι και να συνεχίσει τον αγώνα του για ριζική ανατροπή», πρόσθεσε και επισήμανε πως «ο λαός πρέπει να ξέρει ότι όσο πιο σταθερή είναι η κυβέρνηση, τόσο πιο δύσκολη θα γίνεται η αποτελεσματικότητα της πάλης του».

Εργαλείο διαμόρφωσης του πολιτικού συστήματος και όχι μόνο των κοινοβουλευτικών συσχετισμών, χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης στην ομιλία του.

“Το Ποτάμι, μακριά από παιχνίδια εντυπώσεων, εγκαίρως, από τον περασμένο Δεκέμβριο, κατέθεσε στον δημόσιο διάλογο μια ολοκληρωμένη πρόταση, που ήταν καρπός μιας διαφορετικής φιλοσοφίας”, ανέφερε ο Σπύρος Δανέλης, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο και να αξιοποιήσει όλες τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί έως σήμερα, ανοίγοντας ουσιαστικό διάλογο με τα υπόλοιπα κόμματα.

“Πλήρη νόθευση” της λαϊκής βούλησης, χαρακτήρισε το μπόνους των 50 εδρών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γεώργιος Καρράς. Για το θέμα της ψήφου των αποδήμων είπε ότι, η Ελλάδα είναι χώρα μεταναστών και το κόμμα του θα ψηφίσει όποιο νόμο έρθει στην Βουλή, είτε από την κυβέρνηση είτε από την αντιπολίτευση. Πρόσθεσε επίσης, ότι για όσους Έλληνες είναι κάτοικοι εξωτερικού, αλλά εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, δεν υπάρχει πρόβλημα και για τους άλλους ομογενείς να υπάρξει μελέτη.

Εξέφρασε την αντίθεή του στην διαίρεση των περιφερειών και κατέληξε ότι η οικονομική κρίση απαιτεί συναινέσεις “για να μπορεί η χώρα να εκπροσωπείται με σοβαρότητα”.


σχετικα αρθρα