current views are: 11

21 Ιουλίου 2016
Δημοσίευση11:12

Λιου σε Τσίπρα: Τηρήστε το μνημόνιο κατά γράμμα για να πάρετε ελάφρυνση χρέους (Βίντεο)

Ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού.

Δημοσίευση 11:12’

Ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού.

Ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου.

Στην αναγκαιότητα για σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και στον ρόλο της Ελλάδας ως αναπόσπαστο μέρος της ΕΕ και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη, εύθραυστη, περιοχή, συμφώνησαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Σύμφωνα με τον κ. Λιού:

Οι ΗΠΑ πρωτοστατούν για το ζήτημα του χρέους και στόχος είναι να συμφωνηθεί απομείωση πριν από τη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης των ΗΠΑ, της κυβέρνησης Ομπάμα.

Σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Λιου ανέφερε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι ”ο Μπάρακ Ομπάμα του λέει πως το πρόγραμμα δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ότι ο σκοπός είναι να υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας και ευημερία για τον ελληνικό λαό”.
 
Επιπλέον, ο κ. Λιου είπε ότι αναγνωρίζουν και σέβονται τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για να μπει η χώρα και η οικονομία σε έναν δρόμο ανάπτυξης. Σημείωσε ακόμη ότι οι ΗΠΑ, τουλάχιστον εδώ και έναν χρόνο, επισημαίνουν τη μεγάλη οικονομική και γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας ως μέλους της ΕΕ.
 
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Λιου σημείωσε ότι στις σημερινές συνθήκες οι εξελίξεις στην Τουρκία και η αβεβαιότητα που προκαλεί το Brexit υπογραμμίζουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη για σταθερότητα και ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Ακόμα, ο κ. Λιου αναφέρθηκε στους τομείς συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, με έμφαση στην πάταξη της φοροδιαφυγής και τη δίωξη των διασυνοριακών φορολογικών υποθέσεων, με την Αθήνα να θέτει το θέμα συνεργασίας για το ζήτημα της UBS και να ζητά να υπάρξει συνεργασία με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και με το FBI, προκειμένου να διερευνηθούν υποθέσεις που σχετίζονται με τη UBS και αφορούν υποθέσεις φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.

 

«Παρά τις κρίσεις που αντιμετώπισε η Ελλάδα, παραμένει πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή σε μια περίοδο αστάθειας», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτησή του στο Twitter, σχετικά με τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου.

«Είναι ανάγκη να ενδυναμωθεί ο ρόλος της χώρας μας», τονίζει σε δεύτερη, διαδοχική ανάρτησή του.

Κατά την άφιξή του, τον κ. Λιου υποδέχτηκε στα σκαλοπάτια του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ο κ. Λιου διαμήνυσε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει να προωθεί τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί, καθώς επίσης και να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Επανέλαβε μάλιστα ότι αναγνωρίζονται οι τεράστιες προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα το τελευταίο έτος και υπογράμμισε ότι η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις παίζει τεράστιο ρόλο, προκειμένου οι ευρωπαίοι εταίροι να αρχίσουν να συζητούν για το χρέος και πως αυτό θα καταστεί αειφόρο και βιώσιμο.

Τόνισε ωστόσο ότι η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να είναι ένα κομμάτι, ενός μεγαλύτερου και σημαντικού σχεδίου, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η αποπληρωμή του ελληνικού χρέους θα πρέπει να συμβαδίζει με την ανάπτυξη.

 


σχετικα αρθρα