Σε μια μάχη εντυπώσεων χωρίς εμφανές διακύβευμα αναμένεται να εξελιχθεί η σημερινή τρίτη και τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής που θα κληθεί να ψηφίσει τη κυβερνητική πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τη θέσπιση της απλής αναλογικής.

Οι θέσεις των κομμάτων και οι συσχετισμοί των δυνάμεων άλλωστε έχουν με τέτοιο τρόπο διαμορφωθεί που δεν επιτρέπουν παρανοήσεις ως το προς τη τελική έκβαση της ψηφοφορίας.

Η απλή αναλογική θα μπει στην πολιτική ζωή του τόπου από τις μεθεπόμενες εκλογές, καθώς ο δύσκολος στόχος της αυξημένης πλειοψηφίας των 200 δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί. Αυτό που θα αλλάξει άμεσα πάντως είναι η ψήφος στα 17 έτη, ρύθμιση που δε εμπίπτει στους περιορισμούς του νομοθέτη για το εκλογικό σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση στη σημερινή συνεδρίαση που θα κορυφωθεί τα μεσάνυχτα με την ονομαστική ψηφοφορία, τα κόμματα και κυρίως οι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν τη δυνατότητα να αντιπαρατεθούν επιδιώκοντας να πείσουν το μουδιασμένο εκλογικό σώμα για την ορθότητα των θέσεών τους ή τουλάχιστον να αναδείξουν τις αντιφάσεις των άλλων.

Από τις τοποθετήσεις δε έχει γίνει σαφές πως έχουν διαμορφωθεί ήδη δύο ετερογενή στρατόπεδα. Από τη μία πλευρά στη κυβερνητική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συντάσσονται ΚΚΕ, ΕΚ και ΔΗΜΑΡ (ο κ.Θεοχαρόπουλος ως συνεργαζόμενος με το ΠΑΣΟΚ) και πιθανότατα ο ανεξάρτητος Ν. Νικολόπουλος. 

Από την άλλη την αντίθεση της ΝΔ συμμερίζεται το Ποτάμι και τελικά το ΠΑΣΟΚ μαζί με τους ανεξάρτητους Γρηγοράκο, Θεοχάρη και Παναγούλη. Σε ρόλο.μπαλαντέρ αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή που ενώ για βδομάδες ολόκληρες είχε δώσει- εντέχνως- την εντύπωση πως θα ψηφίσει, τελικά υπαναχώρησε. Μάλιστα στους διαδρόμους της Βουλής δεν πέρασε απαρατήρητη η στάση του νεοναζιστικού κόμματος που περίμενε μέχρι τη τελευταία στιγμή να δει αν βγαίνουν οι «200» για να τοποθετηθεί.

Ζήτημα αρχής ή γραμμή άμυνας

 Από κει και πέρα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ προσέρχονται στη τελευταία κοινοβουλευτική παράσταση του εκλογικού νόμου θέτοντας από πριν το δικά τους προτάγματα.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δηλώνει ξεκάθαρα πως για τη κυβέρνησή του και τον ίδιο η θέσπιση της απλής αναλογικής είναι ένα ζήτημα αρχής, ένα πάγιο αίτημα της αριστεράς που οφείλει να πραγματοποιήσει. Σημειώνει δε πως οι μονοκομματικές κυβερνήσεις ανήκουν πλέον στο παρελθόν και τα κόμματα οφείλουν να μάθουν να συνεργάζονται χωρίς να νοθεύουν τη λαϊκή βούληση.

Στον αντίποδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει μια απόπειρα κυβερνητικού τακτικισμού αντίστοιχη με αυτή που είχε γίνει στα τέλη της δεκαετίας του 80' στον πατέρα του για να μην αναλάβει την εξουσία.

Την ίδια ώρα τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν και στη τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά που θα πρέπει να αναλύσει τη θέση του ΠΑΣΟΚ το οποίο βρέθηκε να πιέζεται έντονα από τις εξελίξεις. Και αυτό γιατί η Χαριλάου Τρικούπη μέχρι και πριν από λίγο καιρό δήλωνε θιασώτης της απλής αναλογικής, θέση που άλλαξε μετά από συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και λήψη ομόφωνης (!) σχετικής απόφασης.