Εγκρίθηκε σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο που ρυθμίζει θέματα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ένωση Κεντρώων.

Η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ καταψήφισαν, ενώ το Ποτάμι δήλωσε «παρών».

Εκτός από τη Χρυσή Αυγή που καταψήφισε όλα τα άρθρα, τα υπόλοιπα κόμματα υπερψήφισαν αρκετές διατάξεις.

Η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας είχε προχωρήσει σε βελτιωτικές αλλαγές, κάνοντας αποδεκτές και βουλευτικές τροπολογίες

Η αντιπολίτευση εστίασε κυρίως την κριτική της στη δυνατότητα συνδικαλισμού στο στρατό, στη δημιουργία της ΜΟΜΚΑ και την αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Απαντώντας στις ενστάσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, για την επανασύσταση της ΜΟΜΑ, τόσο ο υπουργός, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος και Δημήτρης Βίτσας, διαβεβαίωσαν ότι στόχος της νέας υπηρεσίας (ΜΟΜΚΑ) είναι η κατασκευή έργων σε περιοχές που έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία και για τις οποίες δεν υπάρχει ιδιωτικό ενδιαφέρον.

Σε ότι αφορά την κριτική που δέχθηκε η διάταξη για την αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας διαβεβαίωσε, ότι τα χρήματα θα διατίθενται «υπέρ της άμυνας και υπέρ των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων».

Ο κ. Καμμένος και ο κ. Βίτσας υπεραμύνθηκαν της δυνατότητας συνδικαλισμού στο στρατό, κάνοντας λόγο για τομή που εκσυγχρονίζει τις ένοπλες δυνάμεις.

Το υπουργείο Άμυνας έκανε δεκτή την τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και προβλέπει «άρση περιορισμών στη συμμετοχή δημοσίων υπαλλήλων στη διοίκηση Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, που ανήκουν στους Δήμους και τις Περιφέρειες και λειτουργούν υπό τη μορφή ΝΠΙΔ ΟΤΑ, εφόσον στα Διοικητικά τους Συμβούλια ορίζονται μέλη με την ιδιότητα των δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι ωστόσο τυγχάνει σε πολλές περιπτώσεις να είναι δημόσιοι υπάλληλοι». 

Επίσης, δεκτή έγινε η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, με την οποία δίνεται η δυνατότητα να αποδεσμευτούν λογαριασμοί υπέρ των εργαζομένων και όχι υπέρ της εργοδοσίας, ώστε να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, καθώς και λοιπές απαιτήσεις τους.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η τροπολογία αντιμετωπίζει το πρόβλημα που ανέκυψε μετά την πρόσφατη κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών της εταιρείας ΝΒΕΕ ΑΕ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή της συμφωνίας με το Πολεμικό Ναυτικό, που κυρώθηκε με το ν. 4361/2016, καθώς και η πληρωμή των δεδουλευμένων αποδοχών και λοιπών απαιτήσεων των εργαζομένων.

Ορίζεται έτσι, ότι αναστέλλονται όλα τα μέτρα εκτέλεσης κατά της ΝΒΕΕ ΑΕ και εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου, όχι μόνο στο πλαίσιο εκτέλεσης της σύμβασης, αλλά και για την καταβολή των αποδοχών και λοιπών απαιτήσεων των εργαζομένων.