Μήνυμα στη κυβέρνηση πως ο νέος εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής δεν πρόκειται να περάσει γιατί θα βρει απέναντί της «τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της συμμαχίας των δημοκρατικών δυνάμεων», έστειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη κυβερνητική πρωτοβουλία αλλά και στην απλή αναλογική αυτή καθ’ αυτή. Όπως είπε η απλή αναλογική είναι απειλή για την ίδια τη Δημοκρατία, σημειώνοντας πως όποτε εφαρμόστηκε είχε τραυματικές εμπειρίες για τη χώρα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε πως κανείς πολίτης δεν έχει αυταπάτες για τους λόγους που έρχεται στη Βουλή ο εκλογικός νόμος. «Οδεύετε σε μία βαριά ήττα στις επόμενες εκλογές και γινόμαστε μάρτυρες ενός κυνικού τακτικισμού» είπε και πρόσθεσε:

Προσπαθούν να καταρτίσουν τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης όμηρο του ΣΥΡΙΖΑ γιατί γνωρίζουν ότι η ΝΔ θα κερδίσει συντριπτικά τις επόμενες εκλογές. Φέρνουν έναν εκλογικό νόμο που δεν αντιμετωπίζει τις αναγνωρισμένες παθογένειες του πολιτικού συστήματος. Τα αντανακλαστικά της Βουλής των Ελλήνων θα αποτρέψουν την εφαρμογή αυτού του νόμου. Μία συμμαχία δημοκρατικών δυνάμεων θα σας αποτρέψει να φέρετε σε πέρας τα σχέδιά σας.

«Δεν υπάρχει μπόνους 50 εδρών στο πολιτικό σύστημα για το πρώτο κόμμα! το πραγματικό μπόνους είναι 25-35 εδρών! Είναι 10% των συνολικών εδρών», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο να σχηματιστούν κυβερνήσεις με την απλή αναλογική.

«Είναι ιδιοτελής και ανιστόρητη η πρόθεσή σας αυτή κ. Τσίπρα», είπε και σημείωσε:

Πόσο πολιτικά έντιμο είναι να αλλάζετε τους κανόνες του παιχνιδιού τώρα που δεν σας βολεύει; Είναι ομολογία ήττας.

Ακόμα ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως η ΝΔ υπήρξε πάντα υποστηριχτής της ενισχυμένης αναλογικής γιατί θεωρεί πως χρειάζεται ένα εκλογικό σύστημα που θα προάγει την αντιπροσωπευτικότητα αλλά θα εξασφαλίζει και τη κυβερνησιμότητα.

Μάλιστα διαμήνυσε ότι αμέσως μετά τις εκλογές, και σε περίπτωση που το κόμμα του βρεθεί στην εξουσία, σε χρόνο πολιτικά ουδέτερο, «θα ανοίξουμε τη συζήτηση για έναν εκλογικό νόμο που θα συνιστά πράγματι τομή για τον τόπο».

«Θα είμαστε ανοιχτοί να τα συζητήσουμε όλα» είπε και σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε:

Ο δικός σας εκλογικός νόμος δεν θα εφαρμοστεί ποτέ. 

Αναφερόμενος εξάλλου στην ψήφο στα 17, έκανε λόγο για «τακτικισμό» της κυβέρνησης. «Αν σας ενδιέφεραν πραγματικά οι νέοι δεν θα επιτρέπατε σε αντιεξουσιαστές να καταστρέφουν τα πανεπιστήμια», συμπλήρωσε.

«Εμείς είμαστε στο κόμμα της υπευθυνότητας συνένοχοι στη διάλυση της χώρας δεν θα γίνουμε! Και ανεξάρτητα από τις όποιες διαφορές μας με άλλους βουλευτές θα ορθώσουμε σήμερα τοίχος ευθύνης απέναντί σας. «200» ψήφους δεν θα βρείτε ακόμα και αν ψήφιζε η ΧΑ που χαϊδεύατε μέχρι τώρα. Θα υποστείτε μια δεινή ήττα κ. Τσίπρα!», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε «μου θυμίζετε έναν βομβιστή που πριν φύγει από την εξουσία βάζει βόμβα στα θεμέλια του πολιτικού συστήματος».

Τέλος ο επικεφαλής της ΝΔ τάχθηκε υπέρ ενός μεικτού πολιτικού συστήματος με μικρότερες περιφέρειες και κάποιες διευρυμένες, με προτάσεις για την ενδυνάμωση δημοκρατικής λειτουργίας κομμάτων, τη δυνατότητα συμμετοχής στους κατοίκους εκτός Ελλάδας. « Με ένα αναλογικό μπόνους σε σχέση με τα ποσοστό του πρώτου κόμματος χωρίς εκπτώσεις στη κυβερνησιμότητα», είπε και με αφορμή τη συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση, εξέφρασε επιφυλάξεις για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, λέγοντας ότι το κυρίαρχο ζήτημα δεν είναι η εκλογή του από το λαό αλλά η αποσύνδεση της εκλογής του από τη διάλυση της Βουλής.