Σε επικίνδυνα υψηλά ακόμα και για την εποχή επίπεδα, ανέβηκε η θερμοκρασία κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον εκλογικό νόμο.

Αφορμή ήταν αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής, Νίκο Βούτση που σύμφωνα με τον ίδιο έκλεινε το μάτι στη Χρυσή Αυγή.

«Πίστευα ότι ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν θα υιοθετούσε τη πολιτική αθλιότητα ορισμένων μελών της παράταξής μαζί με γνωστά δημοσιογραφικά παπαγαλάκια της δημοσιογραφικής αλητείας! Είναι δραματικό! Γράφτηκαν πράγματα αυτές τις 20 μέρες που θα έπρεπε να τα αποδοκιμάσετε», δήλωσε μιλώντας από το βήμα και όχι την έδρα ο πρόεδρος της Βουλής μέσε σε ένα κλίμα γενικευμένης έντασης στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι σε περισσότερες από 800 ψηφοφορίες που έχουν γίνει κανείς δεν έθεσε θέμα να μην μετρήσουν οι ψήφοι της ΧΑ και σημείωσε:

Για να εξηγούμαστε κ Μητσοτάκη ως άτομα και παράταξη έχουμε δώσει αγώνες εδώ και δεκαετίες και δίνουμε και δίνουμε καθημερινά με κόστος σε κάθε επίπεδο με το φασισμό! Η δικιά σας ατζέντα τους έφερε εδώ μέσα!.

Ακόμα, κάλεσε τη ΝΔ αν θεωρεί πως έχει επιχειρήματα να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του ή να καταδικάσει τις αναφορές καθώς «η ίδια η έκβαση της συζήτησης απέδειξε ποιες δυνάμεις συμπορεύονται με ποιες δυνάμεις».

Απαντώντας ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον Πρόεδρο να υπηρετεί το αξίωμά του με περισσότερη ψυχραιμία και λιγότερη συναισθηματική ένταση, από τη στιγμή που «αυτά που είπατε επιβεβαιώνουν αυτά που σας είπα».

«Αν συγκεντρώνατε 200 ψήφους με τη ΧΑ θα ίσχυε ή όχι ο νόμος; Την ανάγκη φιλοτιμία κάνετε!», δήλωσε με νόημα και πρόσθεσε: « να σας θυμίσω τι είπε ο Σταύρος Δήμας είπε ότι δεν ενδιαφέρεται να γίνει πρόεδρος με τις ψήφους της ΧΑ και εσείς δίνετε σόου υποκρισίας και δήθεν ευαισθησίας! Σέβομαι και τιμώ τους αγώνες της αριστεράς εναντίον του φασισμού και τη δικτατορίας!».

 Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως τη περίοδο της δικτατορίας ήταν πολιτικός κρατούμενος για 6 μήνες και ότι πέρασε τα πρώτα 6 χρόνια της ζωής του στην εξορία. «Μαθήματα δημοκρατικής ευαισθησίας η παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή που έφερε τη δημοκρατία στη χώρα δεν δέχεται», κατέληξε.

Στην αντιπαράθεση παρενέβη και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που τόνισε πως «στην ψηφοφορία για τον Σταύρο Δήμα δεν μας είπατε ότι 2 ακροδεξιοί, πρώην βουλευτές της ΧΑ οι οποίοι είχαν διαγραφεί τότε ψήφισαν υπέρ του» και συνέχισε:

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ούτε έχει Μπαλτάκους που κρυφά συναλλάσσονται με Μπαλτάκους για να μείνουν στην εξουσία!

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε τονίσει πως δεν τον ενδιαφέρουν οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής