Κορυφαία επιλογή ρήξης με το παρελθόν χαρακτήρισε την απλή αναλογική ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η απλή αναλογική, την οποία χαρακτήρισε «εμβληματικό αίτημα Δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας», ικανοποιεί το σύγχρονο αίτημα της κοινωνικής πλειοψηφίας, για εξορθολογισμό και ανανέωση του πολιτικού συστήματος.

«Η μεταρρύθμισή μας θα απελευθερώσει την κοινωνία από τη διαφθορά και το πολιτικό σύστημα από την εξάρτηση με την οικονομική ολιγαρχία», εξήγησε.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «για πρώτη φορά κατατίθεται νόμος που βρίσκεται έξω από τις σκοπιμότητες της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας. Μας στερεί το δικαίωμα να λειτουργήσουμε στη λογική της χαμένης ψήφου, ο νόμος βασίζεται στη λογική της ισότιμης ψήφου» και πρόσθεσε:

Για πρώτη φορά η απλή αναλογική θα υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία της Βουλής. Σήμερα ανταποκρινόμαστε σε ένα ιστορικό αίτημα, που αποτελεί πάγια διεκδίκηση αριστερών, προοδευτικών δυνάμεων.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η πρόταση της κυβέρνησης «αποτελεί πολιτικά ώριμη μεταρρύθμιση για τη θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους» και εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας:

Κύριε Μητσοτάκη ταυτίσατε την άμεση δημοκρατία με τον λαϊκισμό, αυτός είναι ο φόβος απέναντι στην κρίση του λαού. Κανείς δεν λέει ότι η λαϊκή κρίση είναι πάντοτε αλάνθαστη , αλλά ποτέ δεν υπήρξε ότι η αίσθηση ότι με λιγότερη δημοκρατία θα μπορούσαμε να λύσουμε τα προβλήματα.

Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών θα γίνει παρά τις αντιδράσεις σας. Ίσως ένα μέρος της ακραίας συμπεριφοράς σας να οφείλεται και σε αυτή τη νευρικότητα που δείχνουν οι κύκλοι που κυριάρχησαν τα τελευταία 40 χρόνια στον τόπο».

«Είμαστε αποφασισμένοι να οικοδομήσουμε ένα μέλλον απαλλαγμένο από τα βαρίδια του παρελθόντος, να υλοποιήσουμε τη δέσμευσή μας να τελειώνουμε με το παρελθόν. Θα αφήσουμε το δικό μας αποτύπωμα, ένα ισχυρό μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα» συνέχισε ο κ. Τσίπρας

Αναφερόμενος στην ψήφο στους 17αρηδες, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως αυτό αποτελεί «κίνητρο για τους νέους και τις νέες να μην ενδώσουν στην αποπολιτικοποίηση, αλλά να βγουν μπροστά παίρνοντας την ζωή τους στα χέρια τους»

Σχολιάζοντας δήλωση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος τόνισε ότι ο εκλογικός νόμος δεν θα τεθεί ποτέ σε ισχύ, ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε: «Πώς προδικάζετε ότι θα βρείτε 200 ψήφους στην επόμενη Βουλη για να καταργήσετε τον εκλογικό νόμο; Θα συνεργαστείτε με την Χρυσή Αυγή;». 

Αναφερόμενος στη συνταγματική αναθεώρηση ο πρωθυπουργος είπε πως πρέπει να έχει στόχο την κατοχύρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, την προστασία των δημοσίων αγαθών, την κατοχύρωση της ισοτιμίας της ψήφου, την ενίσχυση της δημοκρατικής συμμετοχής και την ενδυνάμωση του Κοινοβουλίου.

«Κύριε Μητσοτάκη εξαντλήσατε όλες τις προσπάθειες για να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. Όταν μετά από μήνες προσπαθειών αποφασίσαμε να διεξαχθεί ο διαγωνισμός από την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, υιοθετήσατε το αίτημα της διαπλοκής για εκλογές», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και συμπληρωσε:

Να φύγουμε εμείς για να γλιτώσουν αυτοί. Να είστε βέβαιοι ότι ούτε εμείς θα φύγουμε, ούτε αυτοί θα γλιτώσουν. Θα είμαστε εδώ ως το 2019 και μετά το 2019 με την ψήφο του λαού.

«Η δίκη της Siemens θα γίνει και θα υπάρξει δικαστική απόφαση», τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.