Τους υψηλούς τόνους κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα συνέχισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξη Φώφη Γεννηματά, στην επαύριο της ψήφισης του εκλογικού νόμου.

Η κ. Γεννηματά επανέλαβε ότι ζητεί την εθνική συνεννόηση και απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο κυβερνητικών συνεργασιών, σημείωσε: 

Εάν τα δυο κόμματα αναλάβουν τις ευθύνες τους, εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να στηρίξουμε μια εθνική προσπάθεια. Αλλά δεκανίκι και συμπλήρωμα κανενός δεν θα γίνουμε ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της ΝΔ. Είναι σαφές.

Κλιμακώνοντας την επίθεσή της, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις σαν να βρισκόμαστε σε άλλες εποχές. Δεν έχουν αντιληφθεί τίποτα απ’ ότι έχει συμβεί τα χρόνια της κρίσης και αυτό επιτέλους θα πρέπει να αλλάξει. Και για να αλλάξει, ο ελληνικός λαός θα πρέπει να δώσει δύναμη στην κεντροαριστερά».

Για τον εκλογικό νόμο η κ. Γεννηματά, επισήμανε: 

Δεν είμαι εγώ αυτή που έχει την ευθύνη για τη μη αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ο κ. Τσίπρας έχει την ευθύνη. Ο κ. Τσίπρας είναι αυτός που κράτησε το bonus των 50 εδρών, γιατί πολύ απλά δεν επεδίωξε να γίνει κανένας σοβαρός διάλογος, δεν παρουσίασε καμία ολοκληρωμένη πρόταση. Δεν πιστεύει ο κ. Τσίπρας στην απλή αναλογική. Ούτε στην εθνική συνεννόηση, ούτε στις προοδευτικές συμμαχίες.

Σχετικά με την κατηγορία από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι πιο κοντά με τη ΝΔ, η κ. Γεννηματά είπε: 

Εμείς έχουμε χαράξει μια αυτόνομη πορεία, μια αυτόνομη στρατηγική με πολύ καθαρό λόγο, με θέσεις για όλα τα ζητήματα. Έχουμε οριοθετηθεί και από τη ΝΔ και από το ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ πως δεν έχουν αντιληφθεί ότι κανένας μόνος του δεν μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση και ότι απαιτούνται συνεννοήσεις και συνεργασίες. «Αυτή τη στιγμή είναι τα δυο πρώτα κόμματα και θα έπρεπε να έχουν αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου. Μόνο έτσι καλλιεργείται η κουλτούρα της συνεργασίας, όταν τα δυο πρώτα κόμματα στη Βουλή αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους» επισήμανε και πρόσθεσε: 

Και επίσης είναι απολύτως υποκριτικό να βάζει τον αρμόδιο υπουργό μέχρι την τελευταία εβδομάδα να διακινεί σενάρια μικρότερου bonus και αναλογικότερου συστήματος και την τελευταία στιγμή να αλλάζει τα πράγματα και τα δεδομένα και να υποχρεώνει τον Υπουργό που έλεγε άλλα μέχρι πριν από λίγες ημέρες, να εισηγείται αυτό το νόμο στη Βουλή. Ένα νόμο αποσπασματικό που δεν λύνει το βασικότερο ζήτημα που έχει να κάνει με τη διαφάνεια και τη διαπλοκή που είναι το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών. Και εγώ ρωτώ: πόσο αριστερή αντίληψη να κρατάς τις μεγάλες περιφέρειες, όταν έχεις κάνει σημαία σου το χτύπημα της διαπλοκής και τη διαφάνεια;

Και πόσο αριστερό είναι να γίνεσαι δυο φορές Πρωθυπουργός με το bonus των 50 εδρών γιατί έτσι σε βόλευε και να αλλάζεις τα δεδομένα να προσπαθείς να συμμαζέψεις τις ελλείψεις, όταν βλέπεις απλά ότι δεν εξελίσσονται τα πράγματα όπως θα τα ήθελες; Εμείς δεν στηρίζουμε τακτικισμούς. Εμείς θέλουμε καθαρές σχέσεις. Καθαρές κουβέντες και καθαρές σχέσεις. Είναι πολύ κρίσιμες οι στιγμές για τη χώρα μας και οικονομικά και γεωπολιτικά για να επιτρέπουμε να παίζονται τέτοια παιχνίδια τακτικισμού και μικροκομματισμού στην πλάτη του ελληνικού λαού. Αρκετά.

Σχετικά με το αν υπάρχει κάποιο πεδίο επαφής για συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Γεννηματά επεσήμανε: 

Να συζητήσουμε με το ΣΥΡΙΖΑ; Εμείς ήμασταν ανοιχτοί στο διάλογο. Εγώ πήγα στο Μαξίμου περιμένοντας να ακούσω μια ολοκληρωμένη πρόταση για τα ζητήματα αυτά  και μάλιστα περίμενα ότι θα ξεκινήσει την διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης άμεσα, γιατί έχει τους απαιτούμενους βουλευτές για να ξεκινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες, όμως ο Πρωθυπουργός μου είπε ότι μετά το 2017 θα ανοίξει τη συζήτηση και ότι μέχρι τότε θέλει να κάνει διάλογο με την κοινωνία. Αυτό σημαίνει πως ούτε για τη συνταγματική αναθεώρηση έχει καμία επεξεργασμένη πρόταση και ώριμη για να τη φέρει προς συζήτηση στη Βουλή. Παιχνίδια και τακτικισμοί με τον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα, δεν χωρούν και όσο μας αφορά δεν θα το επιτρέψουμε.