Σε σκληρό ροκ εξελίσσεται η υπόθεση κατάληψης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Με την εικόνα του εκπαιδευτικού ιδρύματος σε απέραντο... κοινόβιο  να προκαλεί αγανάκτηση, η ΝΔ η οποία καταδικάζει τα όσα λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες, ασκώντας έντονη κριτική  στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, και σημειώνεται σκληρή πολιτική αντιπαράθεση.

Τι και αν ο αναπληρωτής υπουργός έκανε  λόγο για ελεγχόμενη κατάσταση σε συνάντηση που είχε με βουλευτές Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. , η αξιωματική αντιπολίτευση δεν δίστασε να τον χαρακτηρίσει "ως κατ' ευφημισμό αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη" και τον κατηγορεί ότι «αγνοεί την πραγματικότητα, πολιτεύεται με αυταπάτες, ανέχεται προκλητικά την ανομία».

Ωστόσο η κόντρα μεταξύ Ν.Δ - Νίκου Τόσκα δεν σταματάει εδώ. Και αυτό γιατί, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να «πετάξει το γάντι» στον πρωθυπουργό μέσω επίκαιρης ερώτησης για τα «όσα συντελούνται στο ΑΠΘ» κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «εξακολουθεί να ανέχεται τις αθλιότητες που συντελούνται στο Αριστοτέλειο» και επισημαίνοντας ότι «ενώ η Σύγκλητος έχει απευθύνει έκκληση για την προστασία του Πανεπιστημίου και ενώ εκδόθηκαν σχετικές εισαγγελικές παραγγελίες, ο αρμόδιος  υπουργός - σύμφωνα με δημοσιεύματα - διέταξε τις αστυνομικές αρχές να μην παρέμβουν».

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον Πρωθυπουργό να απαντήσει εάν γνωρίζει την κατάσταση και συμφωνεί με τον υπουργό του ότι είναι απολύτως ελεγχόμενη η κατάσταση, εάν ισχύουν τα δημοσιεύματα για εντολή του υπουργού να μην επέμβουν οι αστυνομικές δυνάμεις, εάν εγκρίνει μια τέτοια εντολή και εάν θεωρεί ότι, μετά από όλα αυτά, ότι γεννούνται ποινικές ευθύνες.

Το πινκ- πονκ αλληλοκατηγοριών δεν σταματάει. Ο Νίκος Τόσκας αντικρούει τις βολές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας τες ως «επίθεση στο κενό, έλλειψη στρατηγικής και προτροπή σε μεθόδους ακραίας καταστολής".

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε  από το γραφείο του κ. Τόσκα, αναφέρεται:

«Η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρός της, αφού βλέπουν ότι δεν υλοποιούνται οι προσδοκίες τους, συνεχίζουν να προτρέπουν σε εφαρμογή των μεθόδων ακραίας καταστολής που τόσα χρόνια εφάρμοσαν και οι οποίες δεν έχουν αποδώσει, ούτε στα Εξάρχεια, ούτε αλλού. Όσες συνδυασμένες επικοινωνιακές ενέργειες κάνουν ωθώντας πανεπιστημιακούς και άλλους κύκλους, οδηγούνται σε αποτυχία λόγω έλλειψης στρατηγικής. Η θερινή τους επικοινωνιακή εκστρατεία είναι μία επίθεση στο κενό. Οι καθημερινές επιτυχίες σε θέματα ασφάλειας (Εξάρχεια, μαφίες, απάτες, φοροδιαφυγή) αποδεικνύουν τη σωστή στρατηγική κατεύθυνση της κυβέρνησης».

Ωστόσο η κόντρα των δυο πλευτρών μαίνεται με τη ΝΔ να αδίνει της δική της απάντηση στον αναπληρωτή υπουργό:

«Αφήνοντας έτσι υπονοούμενα για τις πρυτανικές και εισαγγελικές Αρχές, ο κ. Τόσκας ξεπερνά και τις χειρότερες προπαγανδιστικές πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει η ΝΔ σχετικά με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

«Ο κατ' ευφημισμό αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη αποδεικνύει πως δεν ξέρει τι γίνεται στον χώρο των αρμοδιοτήτων του και ειδικότερα στην εστία ανομίας που αναπτύσσεται στη Θεσσαλονίκη», τονίζει η Συγγρού.

Επίσης, σημειώνει ότι κ. Τόσκας αποδεικνύει, ταυτόχρονα, πως σκόπιμα αρνείται την εφαρμογή του νόμου για την προστασία του κύρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, της δημόσιας περιουσίας και της ασφάλειας των πολιτών. «Εξίσου θλιβερό είναι και το κατάντημά του να συκοφαντεί σαν υποκινούμενους από τη ΝΔ "πανεπιστημιακούς και άλλους κύκλους", που παρεμβαίνουν για την αποκατάσταση της νομιμότητας», προσθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο μεταξύ, σε μια προσπάθεια να προστατέψει τους εργαζόμενους και την περιουσία του ιδρύματος ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αχιλλέας Ζαπράνης, έδωσε εντολή να εκκενωθεί το Ίδρυμα.

Την ίδια ώρα, ο Σύλλογος Αποφοίτων ΑΠΘ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τα όσα λαμβάνουν χώρα και τη διεξαγωγή του «No Border Camp», κάνοντας λόγο για αδιαφορία της πολιτείας, θεσμικά υπεύθυνης για την προστασία της δημόσιας περιουσίας και συνυπεύθυνης για το κύρος και την εικόνα των ανωτάτων ιδρυμάτων.