Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης από το βήμα της Ολομέλειας όπου συζητούνταν οεκλογικός νόμος της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα σαν ένα βομβιστή «που θέλει να είναι σίγουρος ότι με την αποχώρησή του από την εξουσία, θα έχει βάλει εκρηκτικό μηχανισμό στα θεμέλια του πολιτικού συστήματος».

Παράλληλα εξήγησε γιατί η ΝΔ δεν ψήφισε το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης και ξεκαθάρισε ότι θα είναι ο μοναδικός εκλογικός νόμος στην ιστορία, που έχει «περάσει» από τη Βουλή και δεν θα εφαρμοστεί ποτέ, γιατί σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος του κ. Τσίπρα είναι να καταστήσει τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης όμηρο του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του εκλογικού συστήματος, προκειμένου η Κουμουνδούρου να διατηρήσει πρόσβαση στην εξουσία, ακόμη και από θέση μειοψηφίας.

Πως θα «εξουδετερώσει» ο κ. Μητσοτάκης τις «βόμβες» Τσίπρα; Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, ο πρόεδρος της ΝΔ είναι αποφασισμένος αμέσως μετά τις επόμενες εκλογές, σε χρόνο πολιτικά ουδέτερο και σε συνθήκες μειωμένης πολιτικής καχυποψίας, όπως λέει, να ανοίξει τη συζήτηση για ένα νέο εκλογικό νόμο, τον οποίο θέλει να «περάσει» με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.Με βάση τις ίδιες πληροφορίες ο πρόεδρος της ΝΔ σκέφτεται τις εξής προτάσεις:

- Μεικτό εκλογικό σύστημα που θα συνδυάζει μικρότερες περιφέρειες με σταυρό, με διευρυμένες περιφέρειες με λίστα. Τα κριτήρια ορισμού των περιφερειών θα αποτελέσουν μέρος της συζήτησης,

- ένα πιο αναλογικό bonus, που θα συνδέεται με τη δύναμη του πρώτου κόμματος, χωρίς ωστόσο να γίνουν εκπτώσεις στην κυβερνησιμότητα. Άλλωστε όπως τόνισε προχθές στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης, το σημερινό bonus των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα στην πραγματικότητα δεν υπάρχει, καθώς οι παραπάνω έδρες που λαμβάνει ο πρώτος, κυμαίνονται πρακτικά μεταξύ 25 και 30,

- συγκεκριμένες ρυθμίσεις που θα ενδυναμώνουν τη δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων,

- δυνατότητα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, των Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του newpost.gr, ο κ. Μητσοτάκης θα καλέσει τα πολιτικά κόμματα να συναινέσουν, στη βάση όμως προγραμματικών συμφωνιών και όχι μέσα από ετερόκλητες συμμαχίες που στόχο έχουν τη νομή της εξουσίας. Μάλιστα έχει στείλει ήδη μήνυμα προς κάποια πολιτικά κόμματα, «να μην μπουν στον πειρασμό να ράψουν για τον εαυτό τους, κοστούμι ρυθμιστή πάνω στα ερείπια της διαλυμένης αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος».