Πυρετωδώς προετοιμάζεται ένας πολύ στενός κύκλος συνεργατών του πρωθυπουργού, για την ομιλία με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας θα ανοίξει το διάλογο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, το βράδυ της Δευτέρας στο προαύλιο της Βουλής.

Το newpost.gr πληροφορήθηκε τα θέματα που θα θέσει ο Αλ. Τσίπρας και τα οποία θα είναι τα εξής:

  • Ενίσχυση αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών (δημοψηφίσματα).
  • Ενίσχυση του Κοινοβουλίου έναντι της εκτελεστικής εξουσίας αλλά και «ψαλίδισμα», την ίδια ώρα, των βουλευτικών προνομίων.
  • Διευθέτηση των θεμάτων που έχει προκαλέσει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.
  • Αλλαγές στη χρηματοδότηση του κομμάτων. Το θέμα αυτό αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση, και το σχετικό νομοθέτημα αναμένεται να έλθει προς ψήφιση μέσα στο φθινόπωρο.
  • Κατοχύρωση του κοινωνικού χαρακτήρα δημόσιων αγαθών, όπως το νερό και η ενέργεια.
  • Διασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων, και μέσω του Συντάγματος.
  • Στήριξη των θεσμών διαφάνειας.
  • Στήριξη του κράτους δικαίου.

Κάπου εδώ τελειώνει η λίστα και αρχίζουν τα... ερωτήματα. «Θέμα σχέσεων κράτους και εκκλησίας θα περιλαμβάνει στην κυβερνητική πρόταση;». Δεν είναι βέβαιο, δεν θα μιλήσει για όλα άλλωστε ο πρωθυπουργός. Σε κάθε περίπτωση, το Μέγαρο Μαξίμου στέλνει μήνυμα στην άλλη πλευρά για πρόταση «κοινής αποδοχής».

Και... «με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τι θα γίνει; Τρόπος εκλογής; Επιπλέον αρμοδιότητες;». Αυτό είναι και το θέμα που δεν μπορεί να πει κανείς πολλά, καθώς το τι και πώς θα το αποφασίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός λίγη ώρα πριν την μετάβασή του στην εκδήλωση.

Όπως αναφέρεται και πιο πάνω, σκοπός του Αλ. Τσίπρα είναι να καταθέσει κάποιες σκέψεις σε σειρά θεμάτων που, κατά την άποψή του, πρέπει να αναθεωρηθούν, τούτο όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα δεχθεί αντίθετες απόψεις.

Το αντίθετο. Η κυβέρνηση καλωσορίζει κάθε διαφορετική άποψη σε οποιοδήποτε αναθεωρητέα διάταξη και θέλει την ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, φυσικά των κομμάτων αλλά και της επιστημονικής κοινότητας.

Οι κυβερνητικές προθέσεις για ευρύ διάλογο αποτυπώνονται και στα χρονικά όρια της διαδικασίας. Η αρμόδια Επιτροπή δεν αναμένεται να συγκληθεί πριν το 2017. Αυτό όμως ...προδίδει εμμέσως και τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Παρά την περί του αντιθέτου φημολογία, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές, πολλώ δε μάλλον πριν τη σύγκληση της Επιτροπής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Επιπροσθέτως, όπως υποστηρίζουν στους κυβερνητικούς διαδρόμους, το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να τρέξει ... νερό στο αυλάκι, με στόχο να αισθανθούν οι πολίτες τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Εξάλλου εκλογές πριν το φθινόπωρο του 2017 και τις γερμανικές κάλπες ίσως και να μην είχε πολύ νόημα, αφού μόνο μετά το χρονικό εκείνο σημείο οι Γερμανοί είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν επί της ουσίας για το χρέος.