Γρήγορη κατάρρευση της κυβέρνησης βλέπουν στη ΝΔ, καθώς θεωρούν ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα αντέξει τις μετασεισμικές δονήσεις από το οικονομικό ρήγμα που φέρνει καθημερινά στην κοινωνία ο λογαριασμός της «καταστροφικής διαπραγμάτευσης», όπως λένε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της Συγγρού η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που με την πρόσφατη ήττα στην ψήφιση της απλής αναλογικής, γνώρισε ένα ακόμη κλυδωνισμό, δεν θα μπορέσει να σταθεί για πολύ ακόμη όρθια, καθώς υπάρχει και η κόπωση. 

Στο πλαίσιο αυτό, στη ΝΔ εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να ξαναμηδενίσει το κοντέρ, ώστε η κυβέρνησή του να αποκτήσει μια νέα δυναμική και να παραμείνει στην εξουσία. Στην προσπάθεια αυτή εντάσσουν το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης που πρόκειται να ανοίξει αύριο σε ειδική εκδήλωση ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει εκφράσει ήδη τη σκέψη του ακόμη και για δημοψήφισμα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. 

Όπως σημείωνε όμως στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, το όχημα πλέον δεν «τραβάει» και θα μείνει στο δρόμο. Καταρχήν όπως λέει ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνομιλητές του, «το πρόβλημα δεν είναι ο τρόπος εκλογής του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα όσο η αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής. Άλλωστε αρκετά στελέχη της ΝΔ έχουν ταχθεί υπέρ της άμεσης εκλογής υπό προϋποθέσεις. 

Ανάμεσά τους είναι και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που συνάντησε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Μητσοτάκης και ο οποίος έχει προτείνει άμεση εκλογή μόνο στην περίπτωση που αποβούν άκαρπες οι 3 ψηφοφορίες στη Βουλή και με δεδομένο ότι υποψήφιοι θα είναι πάντα τα ίδια πρόσωπα. «Υπάρχουν και αρνητικά και θετικά και στα δύο ενδεχόμενα τα οποία θα συζητήσουμε. Σε κάθε περίπτωση η ΝΔ έχει δημοκρατικές διαδικασίες και η πλειοψηφία θα αποφασίσει για τη θέση του κόμματος», δήλωσε σήμερα η Ντόρα Μπακογιάννη στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. 

Γιατί θα αποτύχει όμως η νέα προσπάθεια του κ. Τσίπρα; Σύμφωνα με τα γαλάζια στελέχη, τα δημοψηφίσματα είναι διχαστικά και πολωτικά από τη φύση τους και οξύνουν τις διαχωριστικές γραμμές. Όπως έδειξε και η περσινή εμπειρία, οι πολίτες συνήθως απαντούν σε άλλα ερωτήματα από αυτά που τους τίθενται και χρησιμοποιούν το δημοψήφισμα ή για να στηρίξουν ή για να αποδοκιμάσουν την κυβέρνηση ή για να εκτονώσουν το θυμό τους. 

Και ολοκληρώνοντας την ανάλυσή τους, τα στελέχη της ΝΔ, διατυπώνουν το εξής ερώτημα:

«ποιον λέτε να τιμωρήσουν οι πολίτες, οι οποίοι μόλις υπέβαλαν τις φορολογικές δηλώσεις τους, είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται και το ΕΚΑΣ να κόβεται, να έρχεται ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ μέσα στο καλοκαίρι και τις επιχειρήσεις τους να κλείνουν;»