Η είδηση από το αστυνομικό ρεπορτάζ δεν πήρε τη δημοσιότητα και την έκταση που της άξιζε. Πριν, περίπου, δέκα μέρες η Ασφάλεια Αττικής με μια συντονισμένη επιχείρηση εξάρθρωσε μια επικίνδυνη συμμορία, τη λεγόμενη «μαφία των ναρκωτικών των Εξαρχείων». Η είδηση θα άξιζε να γίνει πρωτοσέλιδο,  καθώς έχει πέντε χαρακτηριστικά που την κάνουν να ξεχωρίζει.

Συγκεκριμένα:

1. Είναι αξιοσημείωτα τόσο το μέγεθος όσο και η έκταση της εγκληματικής δραστηριότητας της συμμορίας. Συνελήφθησαν 14 άτομα, ενώ κατασχέθηκαν 17,5 κιλά φούντας (εκ των οποίων τα 16,7 κιλά ήταν έτοιμα, συσκευασμένα σε 3.722 μικροσυσκευασίες, για πώληση) και 155 γραμμάρια κοκαΐνη. Βρέθηκαν, επίσης, άλλες 23.316 κενές νάιλον συσκευασίες κατάλληλες για συσκευασία ναρκωτικών. Αν υπολογίσουμε ότι το κάθε σακουλάκι πουλιέται γύρω στα 20 ευρώ, μπορούμε να αντιληφθούμε για τι τζίρους μιλάμε. Το «μαγαζί» ήταν μεγάλο, πολύ πιο μεγάλο από τα συνήθη μεγέθη της ελληνικής παραβατικότητας.

2. Η αστυνομία έπιασε τους μάγκες «με τη γίδα στην πλάτη». Αυτή τη φορά ούτε είχε διαρρεύσει τίποτα, ούτε το «πράγμα» είχε εξαφανιστεί εγκαίρως! Ας σημειωθεί ότι τις συλλήψεις τις έκανε κεντρικά η Ασφάλεια και όχι το καθ’ ύλη αρμόδιο 5ο Αστυνομικό Τμήμα (Εξαρχείων). 

3. Είναι εντυπωσιακό το χρονικό διάστημα που διήρκησε η εγκληματική δραστηριότητα της συμμορίας. Η συμμορία δρούσε, ούτε λίγο ούτε πολύ, για εφτά ολόκληρα χρόνια στα Εξάρχεια, χωρίς να έχει ιδρώσει το αυτί των υπευθύνων. Είχε καταφέρει να πάρει στον έλεγχό της το εμπόριο ναρκωτικών της περιοχής, η οποία είναι ίσως η μεγαλύτερη «πιάτσα» της Αθήνας. Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι είχε επεκταθεί και σε νόμιμες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Εξ’ ου και το προσωνύμιο «μαφία».

4. Κατά γενική ομολογία, η συμμορία είχε γίνει το φόβητρο της περιοχής. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, είχε έρθει σε σύγκρουση με  αναρχικούς που έχουν σαν προπύργιο τα Εξάρχεια. Απουσία των αρχών, οι αναρχικοί επιχειρούσαν να διώξουν ή να περιορίσουν το εμπόριο ναρκωτικών, με αποτέλεσμα να έχουμε συνεχή περιστατικά βίας. Η βία κλιμακωνόταν και από πολλές μεριές εκφράζονταν φόβοι ότι τα πράγματα θα είχαν αιματηρή κατάληξη. Οι φόβοι αυτοί επιβεβαιώθηκαν όταν εκτελέστηκε στις 7 Ιουνίου, στην οδό Θεμιστοκλέους, μέρα - μεσημέρι, έμπορος ναρκωτικών. Την ευθύνη της δολοφονίας ανέλαβε μια πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα με τίτλο «Ένοπλες Ομάδες Πολιτοφυλακής».

5. Παρά το ότι η σύλληψη της συμμορίας αποτέλεσε τη μεγαλύτερη, ίσως, αστυνομική επιχείρηση στα Εξάρχεια τα τελευταία χρόνια, ουδείς αντιλήφθηκε οτιδήποτε μέχρι να το ανακοινώσει από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Τόσκας, αφού όλα είχαν τελειώσει. Δηλαδή ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν ακολούθησε την πεπατημένη της... απευθείας τηλεοπτικής κάλυψης των αστυνομικών επιχειρήσεων. Επιπλέον, από πουθενά, δεν ακούστηκε οτιδήποτε περί «κρατικής καταστολής» και αυταρχισμού, παρ’ όλο που οι συλλήψεις έγιναν στην καρδιά των Εξαρχείων. Είναι μια από τις ελάχιστες ίσως και η πρώτη φορά, καθώς τέτοιες καταγγελίες, άλλοτε δίκαια και άλλοτε όχι, είναι «ψωμοτύρι» για αναρχικούς, αντιεξουσιαστές, αριστεριστές και ευρύτερα κινηματίες που ζουν και δρουν στην περιοχή!

Η εξάρθρωση, με λίγα λόγια, της «μαφίας των ναρκωτικών των Εξαρχείων» ήταν μεγάλη είδηση γιατί αποτέλεσε, από πολλές απόψεις, πρώτης τάξης γεγονός. Ένα κομμάτι της κρατικής μηχανής, εν προκειμένω η αστυνομία, ενήργησε με μεγάλη αποτελεσματικότητα, σεβόμενη τις δημοκρατικές ελευθερίες και χωρίς εντυπωσιοθηρία. Πολλοί αμφιβάλλουν αν υπάρχει η έννοια της «αριστερής (ή, έστω, δημοκρατικής) αστυνόμευσης», ωστόσο ο Τόσκας μας έδωσε ένα απτό, απτότατο δείγμα.

Το πρόβλημα, όμως, για την κυβέρνηση είναι ότι η επιτυχία του Τόσκα την... εκθέτει! Αν μπορούν να υπάρξουν επιτυχίες στον τομέα της αστυνόμευσης (στον οποίο, όπως και να το κάνουμε, η Αριστερά δεν παίζει εντός έδρας), γιατί δεν μπορούν να υπάρξουν και αλλού; Ιδιαίτερα στα πεδία που δεν άπτονται των μνημονιακών δεσμεύσεων, γιατί δεν βλέπουμε θετικά δείγματα γραφής; Γιατί μοιάζει να μην κινείται τίποτα, όταν όντως υπάρχουν δυνατότητες για μια διαφορετική διακυβέρνηση;