current views are: 5

25 Ιουλίου 2016
Δημοσίευση17:34

Τσίπρας: Πρόεδρος από τον λαό εάν δεν εκλεγεί από τη Βουλή (Βίντεο)

Τις κυβερνητικές προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση παρουσιάζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε εκδήλωση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή.

Δημοσίευση 17:34’

Τις κυβερνητικές προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση παρουσιάζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε εκδήλωση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή.

Σειρά προτάσεων για αναθεώρηση του Συντάγματος που μεταξύ άλλων αφορούν στην εκλογή του ΠτΔ και διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του, ανώτατη θητεία βουλευτών, αποκλειστικά εκλεγμένο πρωθυπουργό, δημόσιο έλεγχο ηλεκτρικής ενέργειας και νερού αλλά και άνοιγμα της συζήτησης για διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, παρουσίασε απόψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σε ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός άνοιξε τη συζήτηση κάνοντας αναφορά στο τέλος της Μεταπολίτευσης και θέτοντας ως ορόσημο το 2021 για το νέο Σύνταγμα, με αφορμή τα 200 χρόνια από την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.

Μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και της διενέργειας δημοψηφίσματος σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση και προανήγγειλε ευρεία λαϊκή διαβούλευση μέσα από επιτροπές σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα προανήγγειλε ότι τον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθεί η σύνθεση μιας οργανωτικής επιτροπής «που θα αναλάβει την διεξαγωγή μιας πλατιάς, ανοιχτής διαδικασίας διαλόγου σε πανεθνική κλίμακα».

«Στόχος μας είναι σε πρώτη φάση να διοργανωθούν συζητήσεις για την αναθεώρηση σε όλους τους δήμους της χώρας με τη συμμετοχή επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, κινήσεων πολιτών και συλλογικοτήτων αλλά και μεμονωμένων πολιτών», είπε.

«Και σε αυτή την προσπάθεια», πρόσθεσε, «προσβλέπουμε στην βοήθεια και τη στήριξη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Όπως είπε σε δεύτερη φάση τα συμπεράσματα από την δημόσια αυτή συζήτηση «θέλουμε να συγκεντρωθούν με την διοργάνωση 13 συνελεύσεων σε κάθε περιφέρεια της χώρας» ενώ προανήγγειλε και τη δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας όπου όλοι οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να καταθέσουν τις προτάσεις τους, τις συμφωνίες και τις αντιρρήσεις τους

Μετά το τέλος της διαβούλευσης, την Άνοιξη του 2017, η Οργανωτική Επιτροπή θα συγκεντρώσει τα αποτελέσματα του διαλόγου και θα παραδώσει την έκθεσή της σε όλα τα πολιτικά κόμματα, που από κει και πέρα θα πάρουν την σκυτάλη για να εκκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως ορίζεται από το άρθρο 110 του Συντάγματος και τον κανονισμό της Βουλής. 

Βασικές προτάσεις

Μια από τις προτάσεις του πρωθυπουργού είναι η συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής και η υποχρέωση η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, να συνοδεύεται και από πρόταση για νέο πρωθυπουργό, κάτι που όπως είπε εξυπηρετεί τον σκοπό της κυβερνητικής σταθερότητας.

Επίσης αναφέρθηκε στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ακόμα και από το εκλογικό σώμα σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η εκλογή στη Βουλή αν δεν εξασφαλίζεται η μέγιστη συναίνεση των δύο τρίτων του Σώματος σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες.

Όπως είπε, αν αποβούν άκαρπες, τότε η τρίτη ψηφοφορία θα ανήκει στο εκλογικό σώμα, που θα αποφασίζει την εκλογή του Προέδρου με καθολική ψηφοφορία που θα διεξάγεται ανάμεσα στους δύο πλειοψηφήσαντες υποψηφίους της τελευταίας ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο.  

Παράλληλα άνοιξε τη συζήτηση για λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων του, χωρίς όμως να διακόπτεται η θητεία της κυβέρνησης και να διαλύεται η Βουλή και χωρίς να αγγίζεται ο πυρήνας του πολιτεύματος. 

Ως παράδειγμα ανέφερε το δικαίωμα του Προέδρου να απευθύνεται στη Βουλή για σπουδαίο λόγο, να συγκαλεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών αλλά και να παραπέμπει ψηφισμένο νόμο σε ειδικό γνωμοδοτικό όργανο, αποτελούμενο αποκλειστικά από δικαστες για να κρίνει επί της συνταγματικότητας του – κατά τον τρόπο που ειδική σύνθεση του ΣτΕ γνωμοδοτεί για τα Προεδρικά Διατάγματα. 

Παράλληλα πρότεινε τη θεσμοθέτηση ορίου θητείας για τους βουλευτές ώστε κανένας βουλευτής να μην μπορεί να εκλέγεται για πάνω από δύο συνεχόμενες κοινοβουλευτικές περιόδους ή για οκτώ συνεχόμενα έτη.

Επίσης πρότεινε την υποχρέωση πρωθυπουργός, εκτός των υπηρεσιακών, να ορίζεται αποκλειστικά αιρετός από το λαό, δηλαδή μόνο εν ενεργεία βουλευτής.

  • Μια άλλη βασική πρόταση αφορά στη στη λαϊκή πρωτοβουλία για διενέργεια δημοψηφισμάτων. Συγκεκριμένα πρότεινε:
  • Την υποχρέωση κύρωσης με δημοψήφισμα, οποιασδήποτε συνθήκης μεταβιβάζει κυριαρχικές αρμοδιότητες του Κράτους.
  • Τη δυνατότητα διενέργειας Δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία και συλλογή άνω των 500.000 υπογραφών για εθνικά θέματα.
  • Τη δυνατότητα διενέργειας Δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία και συλλογή άνω του 1 εκατομμυρίου υπογραφών, για ψηφισμένο νόμο, με εξαίρεση νόμους που αφορούν τα δημοσιονομικά.
  • Τη δυνατότητα διενέργειας Δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία και συλλογή άνω του 1 εκατομμυρίου υπογραφών για  νομοθετική πρωτοβουλία από τους ίδιους τους πολίτες. 

Ως τρίτο άξονα ανέφερε την ενίσχυση του κράτους δικαίου και τόνισε ότι είναι κάτι «περισσότερο από αναγκαίο να καταργηθεί το ακατανόητο προνόμιο της ασυλίας και οι Βουλευτές να αντιμετωπίζονται ποινικά όπως κάθε πολίτης, με την πιθανή εξαίρεση για αδικήματα που σχετίζονται άμεσα με την εκτέλεση των καθηκόντων τους ως μελών της εθνικής αντιπροσωπείας».

Επίσης μίλησε για ριζική τροποποίηση της διάταξης που ρυθμίζει τα περί της ευθύνης των υπουργών. 

Σε ό,τι αφορά στις ανεξάρτητες Αρχές ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την αναγκαιότητα ύπαρξης Ανεξάρτητων Αρχών τονίζοντας όμως ότι ανεξάρτησία «δεν σημαίνει και πλήρης απουσία κοινοβουλευτικού ελέγχου». 

Όπως είπε, πρέπει το νέο Σύνταγμα να περιέχει ειδική πρόβλεψη για αντίστοιχες περιπτώσεις ώστε οι Ανεξάρτητες Αρχές να συγκροτούνται με νόμιμο τρόπο, ακόμα και με μικρότερες πλειοψηφίες σε περίπτωση που τα 4/5 δεν συγκεντρωθούν σε συγκεκριμένη προθεσμία. 

Ως τέταρτο άξονα ανέφερε αυτόν που αφορά τις σχέσεις Κράτους –  Εκκλησίας, λέγοντας ότι «είναι ώριμο το αίτημα για την ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους με διατήρηση όμως για ιστορικούς και πρακτικούς λογους της αναγνώρισης της Ορθοδοξίας ως κρατούσας Θρησκείας». 

Ακόμη τόνισε την ανάγκη για την κατοχύρωση της υποχρεωτικότητας του πολιτικού όρκου, στις ορκωμοσίες των αιρετών του πολιτεύματος, των δικαστών και των υπόλοιπων δημόσιων λειτουργών όπου απαιτείται. 

Ως πέμπτο άξονα ανέφερε τα κοινωνικά δικαιώματα και την ανάγκη για αναχαίτιση ακραίων νεοφιλεύθερων πρακτικών. Η πρότασή του αφορά την ρητή απαγόρευση άρσης του δημόσιου ελέγχου των αγαθών του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας, τονίζοντας ότι «πρέπει να εγγυάται το Σύνταγμα ότι τα αγαθά αυτά θα παραμείνουν υπό  δημόσιο έλεγχο». 

Επίσης τόνισε την ανάγκη για σαφή και αποτελεσματική κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως του μοναδικού μέσου για τον πριοσδιορισμό του μισθού. 

 


σχετικα αρθρα