ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοχαρόπουλος: Όχι σε άμεση εκλογή του ΠτΔ από τον λαό

Δημοσίευση 26 Ιουλίου 2016, 15:31 / Ανανεώθηκε 26 Ιουλίου 2016, 15:31
Θεοχαρόπουλος: Όχι σε άμεση εκλογή του ΠτΔ από τον λαό
Facebook Twitter Whatsapp

Αντίθετος με την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό τάσσεται ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. 

Αντίθετος με την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό τάσσεται ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. 

Σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο δήλωσε: 

«Διαφωνώ με την εκλογή από τον λαό, θα οδηγήσει ουσιαστικά σε μια δυαρχία και δεν θα οδηγήσει σε αυτό που είπε ο πρωθυπουργός, στη λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου». 

Ωστόσο, δήλωσε ότι απαιτείται η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας με δικαιώματα όπως να συγκαλεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Όπως εξήγησε, η πρόταση του στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να γίνεται μια πρώτη διαδικασία εκλογής στη Βουλή, όπου να απαιτούνται τα 2/3 των ψήφων, μια δεύτερη που να απαιτούνται με τα 3/5 και μια τρίτη αν χρειασθεί με 160 ψήφους, ενώ σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποτέλεσμα σε καμία ψηφοφορία, η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας να παρατείνεται για έναν χρόνο.

«Οι προτάσεις της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση περιέχουν ορισμένες ενδιαφέρουσες θέσεις σε θετική κατεύθυνση, ορισμένες που είναι σε λαθεμένη κατεύθυνση και δεν περιέχουν άλλα που θα έπρεπε να υπάρχουν» είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι διαφωνεί με το ενδεχόμενο να υπάρξει έλεγχος των ανεξάρτητων Αρχών αντί για ενίσχυση της ανεξαρτησίας τους, όπως και με την διενέργεια δημοψηφίσματος επί του συνόλου της συνταγματικής αναθεώρησης.

Αντίθετα ο κ. Θεοχαρόπουλος, τόνισε  ότι στις θέσεις του είναι η διενέργεια δημοψηφισμάτων για ορισμένα θέματα, με πρωτοβουλία των πολιτών στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, η καθιέρωση της απλής αναλογικής, η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, η ριζική αναδιάρθρωση της διάταξης περί ευθύνης υπουργών καθώς και ο διαχωρισμός των σχέσεων μεταξύ κράτους και εκκλησίας.