Απέρριψε τις προτάσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Στις δηλώσεις που έκανε φτάνοντας στην Κρήτη, για να παραβρεθεί στην κηδεία του στελέχους του Ποταμιού Δημήτρη Καδιανάκη, ο επικεφαλής του κόμματος, είπε ότι θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές σε όσα προβλέπει το Σύνταγμα για θέματα που αφορούν τα μη κρατικά πανεπιστήμια, τα προνόμια των πολιτικών και την λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών.

Σ' ό,τι αφορά το θέμα της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τα όσα έγιναν στο δραματικό εξάμηνο του 2015 και οδήγησαν στο τρίτο μνημόνιο ο Σταύρος Θεοδωράκης κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για το plan x και να μην κρύβεται.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη:

Δυστυχώς αυτή τη φορά ήρθα στην Κρήτη για την κηδεία του φίλου μου του Δημήτρη Καδιανάκη -ένας άνθρωπο εξαίρετος, ένας σιωπηλός εργάτης της δημοκρατίας, ένας φίλος, ένας δημιουργός. Είναι χρέος μου να είμαι εδώ να τον αποχαιρετήσω μαζί με όλους τους φίλους.

Για τη συνταγματική αναθεώρηση:

Το Σύνταγμά μας πρέπει να το αλλάξουμε. Δεν αλλάζει όμως με φιέστες. Θέλουμε ένα Σύνταγμα προοδευτικό και όχι ένα Σύνταγμα γραφειοκρατικό και συντηρητικό, όπως αυτό που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας. Είπε επί παραδείγματι, ότι οι πολίτες μπορούν να μαζέψουν 1.000.000 υπογραφές για να αλλάξουν έναν από τους νόμους που ο ίδιος θα έχει ψηφίσει - να γίνει ένα δημοψήφισμα δηλαδή. Αυτά είναι αστεία πράγματα. Θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μεγάλες αλλαγές. Επί παραδείγματι: μη κρατικά πανεπιστήμια -το ζητά η νεολαία μας, το ζητά η πραγματικότητα και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. Να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στο θέμα των προνομίων που έχουν οι πολιτικοί, στη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών -που είναι το μέλλον. Δεν μπορεί η πολιτική να βασίζεται μόνο στις αποφάσεις των κομμάτων. Υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη ανεξάρτητες αρχές. Εν κατακλείδι: Δεν πιστεύω ότι η πρόταση του κ. Τσίπρα, είναι στη σωστή κατεύθυνση. Πιο πολύ με απασχολεί ο τρόπος που την παρουσίασε, η φιέστα που θέλει να στήσει σε όλη τη χώρα για να ξεχάσουμε τα προβλήματα που έχουμε και να ασχοληθούμε με το Σύνταγμα του μέλλοντος.

Για την εξεταστική επιτροπή που οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο:

Μέχρι σήμερα δυστυχώς οι εξεταστικές δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα. Σας θυμίζω ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος είχε αθωωθεί από την εξεταστική της Βουλής πριν τον πιάσουν οι εισαγγελείς. Γι' αυτό δεν έχω και πολλές ελπίδες με τις εξεταστικές. Παρ' όλα αυτά, ζητάμε από την κυβέρνηση να απαντήσει στα μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα που δημιούργησε η συμπεριφορά της το καλοκαίρι του 2015. Θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το plan x. Θα πρέπει να ανακοινώσει τι ετοίμαζε να κάνει εκείνη την εποχή -θυμάστε όλα αυτά που έχουν αποκαλυφθεί τις τελευταίες μέρες: για κρατικοποιήσεις, επιστρατεύσεις, έξοδο του ευρώ και έκδοση κάποιων παλιόχαρτων. Όλα αυτά πρέπει να απαντηθούν από την κυβέρνηση, που πρέπει να μην κρύβεται, λέγοντας απλώς ότι υπήρξαν κάποια σχέδια που δεν θα εφαρμοζόντουσαν ποτέ. Θέλουμε αυτά τα σχέδια για να εκτιμήσει ο ελληνικός λαός, να ξέρει σε τι περιπέτεια παραλίγο να μπούμε.