Υπέρ της διερεύνησης των ευθυνών για το πώς οδηγήθηκε η χώρα στην οικονομική καταστροφή με μια διαδικασία όμως πέρα και έξω από τα φώτα της δημοσιότητας αντίστοιχη εκείνης που έκανε η Μεγάλη Βρετανία για το πόλεμο στο Ιράκ, εμφανίστηκε ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση της πρότασης της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, στήριξε τις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης κατά τη δαιδαλώδη διαπραγμάτευση του 2015 και κατηγόρησε τη ΝΔ πως δεν είχε προετοιμάσει τη χώρα για την έξοδο από το Μνημόνιο.

Όπως είπε τόσο η Ιρλανδία όσο και η Πορτογαλία, βγαίνοντας από το δικό τους πρόγραμμα είχαν κεφάλαια κίνησης προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν ενδεχόμενα κενά στις χρηματοδοτικές τους ανάγκες.

Σημείωσε δε πως ακόμα και αν η χώρα μας έβγαινε στις αγορές με τη προληπτική γραμμή χρηματοδότησης (10 δις περιθώριο δανεισμού όπως είπε) δεν θα μπορούσε να καλύψει το σύνολο των υποχρεώσεών της που στη καλύτερη των εκτιμήσεων άγγιζαν τα 33 δις ευρώ. «Πως θα έβρισκε η Ελλάδα τα άλλα 23 δις ευρώ;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: Η τότε κυβέρνηση και χωρίς εκλογές, θα ήταν υποχρεωμένη το Φεβρουάριο του 2015 να βάλει τη χώρα σε νέο μνημόνιο! Ήταν λάθος σχεδιασμένο το μνημόνιο.

Πάντως ο κ. Χουλιαράκης εμφανίστηκε μάλλον καυστικός έναντι των όσων έχει υποστηρίξει ο εξ απορρήτων του κ. Βαρουφάκη, κ. Γκάλμπρεϊθ, δηλώνοντας πως κάποιοι συνηγορούσαν στη κατεύθυνση μιας τυχοδιωκτικά σχεδιασμένης εξόδου της χώρας από το ευρώ.