Σε αρκετά υψηλούς τόνους ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών που ανέλαβε τα ηνία της διαπραγμάτευσης από τον Γιάνη Βαρουφάκη μίλησε για «ναρκοθετημένη» διαπραγμάτευση από την πρώτη στιγμή.

«Δεν μας δώσατε μαθήματα πώς να κάνουμε διαπραγμάτευση. Ο λαός δεν μας έδωσε εντολή για σύγκρουση χωρίς όριο, αλλά μας έδωσε σαφή οδηγία να κάνουμε σύγκρουση όπου μπορούσαμε και να βρούμε συναίνεση όπου γίνεται», είπε ο Ευκ. Τσακαλώτος και συνέχισε: «Δύο φορές οι Ευρωπαίοι θελήσανε σύγκρουση: Η μία φορά στο Eurogroup του Φλεβάρη. Που δεν διευκρινιζόταν εάν πρέπει να κλείσουμε την πέμπτη αξιολόγηση και μετά οι θεσμοί ζήτησαν να κλείσει.

Η άλλη ήταν το σχέδιο του Γιουνκέρ. Που ήταν για τέσσερις μήνες και ήταν η αρχική θέση των θεσμών, χωρίς κανέναν συμβιβασμό πέρα από λίγο στα πλεονάσματα. Και στο δημοψήφισμα είχατε πει πως πρέπει να πούμε «ναι» σε αυτό».

Σε ό,τι αφορά το λεγόμενο Σχέδιο Β σημείωσε ότι «κάθε κυβέρνηση πρέπει και είχαμε και εμείς ιδιαίτερη μέριμνα για διάφορα ενδεχόμενα». Και αυτό, όπως είπε, είτε γιατί κινδύνευε το ευρώ –η περίοδος αυτή δεν τελείωσε ειδικά με το Brexit- και βεβαίωσε υπήρχαν διάφορα σχέδια για το τι θα γίνει εάν μας πιέσουν με τη ρευστότητα κλπ. «Σε τίποτα δεν μας παρουσιάσατε εάν αυτό συγκροτεί σχέδιο Β. Και δεν μας αποδείξατε ποτέ ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει σχέδιο Α».

Στη συνέχεια ανέφερε πως κάποιοι λένε πως το κόστος της διαπραγμάτευσης ήταν από τα 86 δισεκατομμύρια έως τα 100 για να υπογραμμίσει πως «το κόστος του νέου δανείου είναι ανατύπωση του παλιού. Και το δάνειο αυτό είναι ουσιαστικά αναδιάρθρωση του χρέους γιατί είναι με καλύτερα επιτόκια».

«Είμαι πιο έτοιμος να πιστέψω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πολιτικός κρατούμενος παρά να πιστέψω ότι το κόστος της διαπραγμάτευσης ήταν 100 δισ. ευρώ», 

«Όταν κάνατε εσείς ανακεφαλαιοποίηση, την κάνατε με λάθος τρόπο. Την κάνατε όσο πιο αργά γινόταν, δεν κάνατε τίποτα για τα κόκκινα δάνεια», συνέχισε. 

Τέλος ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως «η απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε» και πως «η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και απέτρεψε την άνοδο της ακροδεξιάς σε αυτή τη χώρα και δεύτερον ήταν ένα ξύπνημα για την Ευρωζώνη».