Κάλεσμα να υπογράψουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής αντικείμενο της οποίας θα είναι η περίοδος από το 2001 έως το 2015 σχετικά με την οικονομία απηύθυνε από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι υπερψηφίζουν την πρόταση της ΝΔ για σύσταση επιτροπής σχετικά με το τρίτο μνημόνιο όμως επέμεινε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί και η προηγούμενη περίοδος με σύνθημα «όλα στο φως».

Εξαπέλυσε δε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον κάλεσε ανοιχτά να συνυπογράψει την πρόταση και να αναλάβει την ευθύνη για την περίοδο διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη.

«Κάθε απόπειρα κουκουλώματος, συγκάλυψης είναι βούτυρο στο ψωμί του αντιδημοκρατικού λαϊκισμού και της ακροδεξιάς δημαγωγίας που απειλούν να βάλουν τέλος στις δυτικές δημοκρατίες, όπως τις ξέραμε μέχρι σήμερα» είπε η Φ. Γεννηματά και συνέχισε: «Εμείς ως πραγματικά υπεύθυνη, δημοκρατική και προοδευτική δύναμη, είπαμε και το εννοούμε πλήρως: Όλα στο φως! Κανείς και τίποτα στο σκοτάδι. Γι’ αυτό και ψηφίσαμε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την σύσταση της Εξεταστικής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Γι’ αυτό και θα ψηφίσουμε την σημερινή πρόταση της Ν.Δ. για τις ευθύνες των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ , για τα όσα συνέβησαν το καλοκαίρι του 2015. Για τους ίδιους λόγους επιμένουμε και απαιτούμε να ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο, απ’ όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, για σύσταση εξεταστικής που θα διερευνήσει όλα όσα έγιναν στην οικονομία και την χώρα από το 2001 έως σήμερα για τα αίτια της κρίσης προτάσσοντας την επίμαχη περίοδο».

Όπως τόνισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης «θα είναι τεράστιο ιστορικό λάθος και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα φέρουν βαρύτατες ευθύνες γι αυτό, αν δεν αποκαλυφθεί πλήρως τι έγινε και τι δεν έγινε στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων».

Αναφερόμενη στην περίοδο Βαρουφάκη είπε ότι κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την ύπαρξη «plan B υπό τον έλεγχο του κ. Πρωθυπουργού» και πως εκείνος έσπευσε να τον καλύψει. «Αυτά… last year», σχολίασε δηκτικά και πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης ερρίφθη με ευκολία στην «πυρά» , από τους πρώην συνοδοιπόρους του.

«Ο κ. Τσίπρας αφελώς πιστεύει πως με το να επικαλείται αυταπάτες και ψευδαισθήσεις απαλλάσσεται και από τις ευθύνες του» συνέχισε και τόνισε ότι «αυταπάτες ή όχι, μιλάμε για συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές και συγκεκριμένες πολιτικές συμπεριφορές που κόστισαν στη χώρα ακριβά».«Συνθηκολογήσατε σαν ηττημένοι» υπογράμμισε.

Όπως είπε 86 δις ευρώ χάθηκαν από την ελληνική οικονομία, 20 περίπου δις χάθηκαν από το Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, μέσα από την απαξίωση των μετοχών των Τραπεζών και τόνισε ότι το μάρμαρο καλούνται να το πληρώσουν οι φτωχότεροι.

Ως κεντρικά ερωτήματα που απευθύνουν καθημερινά οι πολίτες ανέφερε τα εξής:

- Πώς και γιατί μπήκαμε στο Μνημόνιο ;

- Γιατί οι άλλοι βγήκαν κι εμείς παραμένουμε ;

- Τί συνέβη το πρώτο εξάμηνο του 2015 και οδηγηθήκαμε στο τρίτο Μνημόνιο με τους πλέον επαχθείς όρους ;

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και πάλι στην πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία «θα τα διερευνήσει ΟΛΑ, τα πάντα, για τους πάντες», όπως είπε.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

- Για τις οικονομικές πολιτικές των περιόδων 2001-2004 και φυσικά τον εκτροχιασμό 2004-2009.

-Για την διαδικασία ένταξής μας στους Μηχανισμούς Στήριξης του Πρώτου Μνημονίου και για το αν υπήρχαν αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις.

-Για τα αποτελέσματα του Πρώτου Μνημονίου, το πώς φθάσαμε στο 2ο και ποια ακριβώς ήταν τα αποτελέσματα από το PSI, την μεγάλη αναδιάρθρωση και απομείωση χρέους το 2012.

- Για το πώς φθάσαμε στα capital controls, στο 3ο Μνημόνιο (Τσίπρα) και στην ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών που οδήγησε στην «έναντι πινακίου φακής» παράδοσή τους στα κερδοσκοπικά funds.

Τέλος απηύθυνε έκκληση σε όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου να συνυπογράψουν την πρόταση αυτή «ώστε να μάθει ο ελληνικός λαός όλη την αλήθεια».

«Περιμένουμε λοιπόν τις απαντήσεις όλων σας. Χωρίς περιστροφές, χωρίς μισόλογα. Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται. Και όποιος δεν φοβάται ας συνυπογράψει μαζί μας την πρόταση», κατέληξε.