current views are: 11

26 Ιουλίου 2016
Δημοσίευση17:27

Μητσοτάκης: Το σχέδιο του Τσίπρα ήταν να ανέλθει στην εξουσία, όχι να διαπραγματευτεί (Βίντεο)

Ολομέτωπη επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση για την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την εξάμηνη διαπραγμάτευση της πρώτης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσίευση 17:27’

Ολομέτωπη επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση για την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την εξάμηνη διαπραγμάτευση της πρώτης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ολομέτωπη επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση για την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την εξάμηνη διαπραγμάτευση της πρώτης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολιάζοντας την απουσία του πρωθυπουργού από τη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως «ο κ. Τσίπρας άφησε τον κ. Δραγασάκη σε ρόλο απολογούμενου στη Βουλή» και συνέχισε:

Μας παρουσιάζουν τους πρώτους έξι μήνες της διακυβέρνησης ως ένα κακό όνειρο. Αλλά αυτή η ανάμνηση άφησε βαριά τραύματα στο σώμα της οικονομίας: Το κράτος απώλεσε περιουσιακά στοιχεία, επιχειρήσεις έκλεισαν, η οικονομία βυθίστηκε στην ύφεση και οι πολίτες πληρώνουν το λογαριασμό.

«Η χώρα σύρθηκε σε ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο. Στην επόμενη Βουλή, αυτή η εξεταστική θα γίνει. Και αυτό είναι δέσμευσή μας. Και η απουσία του κ. Τσίπρα γεννάει εύλογα ερωτήματα. Δεν είναι προς το συμφέρον του λαού να μάθουμε τι έγινε επακριβώς αυτούς τους έξι μήνες; Γιατί όσο μένουν αναπάντητα τα ερωτήματα, τόσο θα μένουν αναπάντητα τα ερωτήματα. Και μέσα στην ομίχλη της παραφιλολογίας, η κυβέρνηση ελπίζει πως ο χρόνος θα τα θεραπεύσει όλα» είπε και πρόσθεσε:

Οι ερινύες θα σας καταδιώκουν για πάντα για το τι έγινε. Και μιλώντας για την Ελλάδα του 2021 δεν παίρνετε συγχωροχάρτι για το τι έγινε στην Ελλάδα του 2015. Γιατί τότε φτάσαμε πολύ κοντά σε μία εθνική τραγωδία. Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Κωνσταντίνου Καραμανλή ακούγοντας τη Νέα Μεταπολίτευση, όταν το λέει ένας άνθρωπος που κόντεψε να φέρει αυτή την τραγωδία στην Ελλάδα.

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ διαμήνυσε πως η εξεταστική θα γίνει όταν το κόμμα του έρθει στην εξουσία. «Η εξεταστική όταν γίνει θα αναδείξει το κόστος της υποτιθέμενης διαπραγμάτευσης, του χαμένου χρόνου, του ερασιτεχνισμού, του ψεύδους, του μικροκομματικού τακτικισμού» είπε.

Στη συνέχεια παρέθεσε μία σειρά από στοιχεία που κατά τη ΝΔ δείχνουν την καταστροφή που έφερε το τρίτο μνημόνιο στην Ελλάδα.

«Από την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, χάθηκαν κοντά στα 18 δισεκατομμύρια από την αξία των τραπεζών. Και η συμμετοχή του δημοσίου στις τράπεζες ήταν επί των ημερών μας στο 57% και τώρα είναι στο 20%. Για αυτό εγκαλείστε, για την τεράστια ζημιά που προκαλέσατε στον έλληνα φορολογούμενο. Για το ότι οι τράπεζες αγοράστηκαν από ξένα funds και ξένους επενδυτές» σημείωσε.

Για την πραγματική οικονομία, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μας στοιχίσατε 20 δισεκατομμύρια ευρώ, 5.000 ευρώ σε κάθε οικογένεια.  9 δισεκατομμύρια πρόσθετα μέτρα μας φέρατε, εκ των οποίων τα 3,5 δισεκατομμύρια στον ΕΝΦΙΑ. Και αναγκαστήκατε να τον αλλάξατε μετά από την πίεσή μας. Και δεν θα σταθώ στις επιπτώσεις των capital controls στην Ελληνική οικονομία, στις εξαγωγές, στα λουκέτα κλπ.».

«Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για τότε» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

Για να τις καταλογίσουμε πρέπει να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη τότε. Θέλουμε να μάθει ο λαός την αλήθεια και να μάθουμε από τα λάθη μας και να αποτρέψουμε τους μελλοντικούς λαοπλάνους από το να παίξουν το μέλλον του λαού στα ζάρια.

«Να απαντήσει εάν είχε αυταπάτες ο κ. Τσίπρας ή το έκανε εσκεμμένα. Σας πίστεψαν και σας ψήφισαν για όσα υποσχεθήκατε και δεν κάνατε ποτέ πράξη. Όσα έγιναν το εξάμηνο ήταν ένα θέατρο σκιών για να απεμπλακείτε από τα ψέματα που είπατε για να καταλάβατε την εξουσία. Δεν είχατε σχέδιο για τη διαπραγμάτευση, αλλά σχέδιο για να καταλάβετε την εξουσία» υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπάθησε να συνοψίσει τα βασικότερα σημεία της πρώτης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ:

  • Ψέματα, ανυπόστατες υποσχέσεις για να κερδίσετε εκλογές
  • Εξαντλήσατε όλο τον χρόνο για να βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο
  • Δημοψήφισμα
  • Συνθηκολόγηση και ένα μνημόνιο για το οποίο βασιστήκατε στον πατριωτισμό αυτής της παράταξης για να το περάσετε
  • Εκλογές για να απαλλαγείτε από τους εσωκομματικούς σας αντιπάλους ή για να παραγραφούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης.

Η «πρώτη φορά αριστερά» τραυμάτισε βαριά την αξιοπιστία της Ελλάδας στην Ευρώπη. Μια Κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων έπαιξε στα ζάρια το μέλλον της χώρας. Κορόιδεψε, εκβίασε και τελικά ετράπη σε άτακτη υποχώρηση μπροστά στο φάσμα της επερχόμενης καταστροφής. Και μετά απορήσατε γιατί το Πανεπιστήμιο Harvard σας απένειμε το βραβείο της χειρότερης διαπραγμάτευσης του 2015. Το αξίζετε. Αυτή ήταν η χειρότερη διαπραγμάτευση του αιώνα. Δεν την άξιζε ,όμως, ο ελληνικός λαός.

Παράλληλα, ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα το εναλλακτικό σχέδιο που όπως είπε, ζήτησε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, ενώ έκανε αναφορές σχετικά με τα περί εμπλοκής του στρατού

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κλιμακώνοντας την επίθεσή του απηύθυνε μία σειρά από ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό. «Ποιος ήταν ο ρόλος του κ. Βαρουφάκη; Τι κρυβόταν πίσω από τον ανυπόφορο ναρκισσισμό του; Είχε δική του ατζέντα ή εκτελούσε τις εντολές του κ .Τσίπρα; Γιατί δεν τον αντικατέστησε όταν είδε πως έχει δικιά του ατζέντα;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε:

Δεν υπάρχει εδώ ζήτημα Βαρουφάκη, αλλά ζήτημα Τσίπρα. 

Εξαπέλυσε πυρά κατά του πρωθυπουργού για την επιλογή του να φέρει τον εκλογικό νόμο, λέγοντας:

Δεν έχετε σχέδιο και επιδίδεστε σε κινήσεις τακτικισμού φέρνοντας την απλή αναλογική. Αλλά υποστήκατε μία δεινή κοινοβουλευτική ήττα από το μέτωπο δημοκρατικής ευθύνης. Φέρατε την ψήφο για τους 16αρηδες και τους 17αρηδες χωρίς να υπολογίζετε το κύμα απογοήτευσης στη νεολαία.


σχετικα αρθρα