ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξαγγελίες Τσίπρα για το κοινωνικό κράτος - Τι θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός

του Νίκου Παπαδημητρίου - Δημοσίευση 27 Ιουλίου 2016, 07:35 / Ανανεώθηκε 27 Ιουλίου 2016, 07:40
Εξαγγελίες Τσίπρα για το κοινωνικό κράτος - Τι θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός
Facebook Twitter Whatsapp

Τη -μεγαλύτερη- στροφή της κυβέρνησης στην καθημερινότητα θέλει να σηματοδοτήσει ο πρωθυπουργός με τη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) υπό την προεδρία του ιδίου. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τη -μεγαλύτερη- στροφή της κυβέρνησης στην καθημερινότητα θέλει να σηματοδοτήσει ο πρωθυπουργός με τη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) υπό την προεδρία του ιδίου. Από τις 22 Ιουλίου άλλωστε, το newpost.gr σας είχε ενημερώσει ότι, «καθημερινότητα των πολιτών και μεγάλες θεσμικές πρωτοβουλίες είναι οι δύο τομείς, στους οποίους ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση συνολικά, θα ρίξουν όλες τους τις δυνάμεις το επόμενο διάστημα». 

Και τα θεσμικά (Συνταγματική Αναθεώρηση, εκλογικός  νόμος) τα ξέρουμε ήδη. Αλλά για την αντιμετώπιση της δύσκολης καθημερινότητας, είναι προφανώς η ώρα για πρωτοβουλίες, η ώρα για ανακοινώσεις –γι’ αυτό και το ΚΥΣΚΟΙΠ θα συνεδριάσει τη φορά αυτή στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου, με απευθείας τηλεοπτική μάλιστα, κάλυψη. Μετά τη «Νέα Μεταπολίτευση» άλλωστε, τους άξονες της οποίας εξήγγειλε προχθές ο πρωθυπουργός, τώρα είναι η ώρα, αναμένεται να πει, για «Νέο κοινωνικό κράτος για όλους». Γιατί «πρέπει να τελειώνουμε με το παλιό», είναι μια άλλη αγαπημένη φράση του Αλ. Τσίπρα.
Επί της ουσίας όμως, το νέο αυτό κοινωνικό κράτος αναμένεται να στηριχθεί σε πέντε πυλώνες: Υγεία, κοινωνική αλληλεγγύη, Παιδεία, καταπολέμηση της ανεργίας και Πολιτισμός. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δημόσια Υγεία είναι το «Α» στην υπόθεση αυτή. Θυμίζοντας την χωρίς εξαιρέσεις πρόσβαση των ανασφάλιστων σε ιατρική φροντίδα αλλά και το γεγονός ότι μετά από χρόνια γίνονται προσλήψεις στο ΕΣΥ, η κυβέρνηση είναι έτοιμη, ως φαίνεται, για το επόμενο βήμα: η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας να γίνει άξονας του ΕΣΥ, με οικογενειακό γιατρό για τους πολίτες κ.α. 

Από εκεί και πέρα, τα σχολικά γεύματα, το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση (δωρεάν ρεύμα και νερό, κάρτα σίτισης και επίδομα ενοικίου) είναι μερικά από όσα έγιναν και θα συνεχίσουν. Στην Παιδεία, παράλληλα με τις τομές που επιχειρεί εκεί ο υπουργός Νίκος Φίλης, 800 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί αναμένεται να προσληφθούν σύντομα, αρκετοί από τους οποίους θα βάλουν ...πλάτη στη νέα κοινωνική αλλά και εκπαιδευτική πραγματικότητα, με εκατοντάδες προσφυγόπουλα στην Αθήνα και αλλού. 

Στη μάχη με την ανεργία, αξιοσημείωτο το πρόγραμμα για τους άνω των 50 ετών: ...τρέχει, έτσι, πρόγραμμα για 15.000 ανέργους διάρκειας 9 μηνών. (Κλειδί εδώ, όπως και σε πολλά άλλα, είναι φυσικά η επανεκκίνηση της οικονομίας σε σύντομο χρονικό διάστημα). Αποτελέσματα θα φέρει, πιστεύεται, και το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας σε 34 Δήμους της χώρας, που θα απορροφήσει 42.000 ανέργους.
Η προσπάθεια δεν είναι εύκολη, αλλά κάτι δείχνει να αλλάζει πάντως.