current views are: 9

27 Ιουλίου 2016
Δημοσίευση10:36

Τσίπρας: Οι επτά πυλώνες ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους – Μέτρα για όσους χάνουν το ΕΚΑΣ (Βίντεο)

Δράσεις για το κοινωνικό κράτος ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) υπό την προεδρία του.

Δημοσίευση 10:36’

Δράσεις για το κοινωνικό κράτος ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) υπό την προεδρία του.

Δράσεις για ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) υπό την προεδρία του. Επίσης, εξήγγειλε δέσμη μέτρων για όσους έχει πληγεί οικονομικά από τις περικοπές του ΕΚΑΣ. 

Ο Αλέξης Τσίπρας άρχισε την ομιλία του, με μια σύντομη αναδρομή στο πρώτο διάστημα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Η Ελλάδα αποτέλεσε δυστυχώς το νεοφιλελεύθερο πειραματόζωο της Ευρώπης και το παλιό πολιτικό σύστημα ήταν πρόθυμο να δεχθεί το πείραμα της κοινωνικής λεηλασίας … άφησε μια κοινωνική πλειοψηφία απροστάτευτη στη δίνη της οικονομικής κρίσης» σημείωσε, μεταξύ άλλων. Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «παραλάβαμε μια χρεοκοπημένη και λεηλατημένη χώρα». Μάλιστα όπως επεσήμανε:

 «Το πρώτο 6μηνο κάποιοι είχαν ενορχηστρώσει το σχέδιο παρένθεσης της Αριστερής Κυβέρνησης». 

Οι 7 πυλώνες για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους:

Υγεία

Περιγράφοντας τους πυλώνες της μάχης, όπως είπε, για το κοινωνικό κράτος, ο κ. Τσίπρας, ανέφερε  ότι στόχος να γίνει βαθιά τομη στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και μίλησε για δημιουργία ολοκληρωμένου και επαρκώς στελεχωμένου Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας.

Συγκεκριμένα προανήγγειλε ότι εντός του 2017 θα έχουμε τις πρώτες αρκετές μονάδες σε πολλούς δήμους της χώρας.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη ριζικής αναδιοργάνωσης του ΕΟΠΥΥ.

Σημείωσε επίσης ότι μόνο με τον ΑΜΚΑ κάθε πολίτης ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος μπορεί να απολαμβάνει υπηρεσίες Υγείας σε οποιαδήποτε δομή του Δημοσίου Συστήματος Υγείας.

 

Κοινωνική ασφάλιση

Ο δεύτερος πυλώνας των παρεμβάσεων της κυβέρνηση αφορά στην κοινωνική ασφάλιση.  Πετύχαμε την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης, ενώ καταφέραμε να επανεκκινησει η καταβολή του εφάπαξ που είχε παγώσει από το 2013, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ανθρωπιστική κρίση

Τρίτος πυλώνας είναι η προστασία των κοινωνικά αδύναμων. Εξασφαλίσαμε την δωρεάν μετακίνηση των άνεργων. Από το 2017 ξεκινά το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται σε ένα από τα 250 κέντρα για πληροφόρηση και υποστήριξη.

Εργασία

Τέταρτος πυλώνας του σχεδιασμού της κυβέρνησης είναι η προστασία της εργασίας. Βασική επιδιωξη η αναστροφή της υπάρχουσας εργασιακής απορρύθμισης, σημείωσε ο κ. Τσίπρας. 

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός: Οι εργαζόμενοι πλέον μέσω των συλλογικών τους οργάνων συνεργάζονται απευθείας με το υπουργείο Εργασίας για να αντιμετωπίσουν τις εναντίον τους αυθαιρεσίες.

Επίσης στηρίξαμε εργαζόμενους στις περιπτώσεις πτώχευσης εταιρειών, που οδήγησαν σε φτωχοποίηση εργαζομένων και απολύσεις.

Αντιμετώπιση της Ανεργίας

Πέμπτος πυλώνας είναι η αναδιοργάωνση των προγραμματων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, η οποία, όπως είπε, ο κ. Τσίπρας σταδιακά αποκλιμακώνεται, «έχουμε όμως πολύ δρόμο μπροστά μας».

Προστασία της πρώτης κατοικίας 

Έκτος πυλώνας του σχεδιασμού μας είναι η στεγαστικη πολιτική με πρώτο καθήκον την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία και επετεύχθη.Συγκροτούμε φορέα ακινήτων που θα προσφέρει σε ευάλωττες ομάδες στέγη, επεσήμανε ο πρωθυπουργός. 

Παιδεία 

Έκτος πυλώνας είναι η στεγαστική  πολιτική, με τον Πρωθυπουργό να τονίζει ότι επιτεύχθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του στο ΚΥΣΚΟΙΠ σχετικά με το ΕΚΑΣ εξήγγειλε δέσμη μέτρων που η εφαρμογη τους θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα.

  • Πλήρης απαλλαγή για όσους δικαιούχους υπήρξε μείωση από την φαρμακευτική δαπάνη.
  • Απαλλαγή, για απώλειες από 30 ευρώ από την παρακράτηση του 6% για την εισφορά Υγείας.
  • Ένταξη για απώλειες από 110 ευρώ και πάνω στην Κάρτα Αλληλεγγύης.
  • Διατήρηση ισόποσης παροχής στους χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%.
  • Διατήρηση ισόποσης παροχής σε έναν από τους δύο συζύγους, αυτόν με το μικρότερο εισόδημα.

 

 

 


σχετικα αρθρα