current views are: 12

28 Ιουλίου 2016
Δημοσίευση04:15

Τριγμοί στις σχέσεις κυβέρνησης – Στουρνάρα

Τεντώνεται το… σχοινί στις σχέσεις κυβέρνησης και διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, σε μια περίοδο κρίσιμη για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Δημοσίευση 04:15’

Τεντώνεται το… σχοινί στις σχέσεις κυβέρνησης και διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, σε μια περίοδο κρίσιμη για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Τεντώνεται το… σχοινί στις σχέσεις κυβέρνησης και διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, σε μια περίοδο κρίσιμη για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. 

Το τελευταίο επεισόδιο συνέβη μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα. Κατά τη συζήτηση επί του αιτήματος της ΝΔ για εξεταστική επιτροπή, ο Γ. Δραγασάκης στην αφήγηση που έκανε για το πώς η χώρα γλίτωσε το… γκρεμό στις αρχές του 2015, αναφέρθηκε ακροθιγώς στο ρόλο της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία (Τράπεζα) «μας πίεσε να πάρουμε τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων για να πληρώσουμε, και εμείς αντιδράσαμε έντονα». Και… «μετά από αυτή την αντίδραση αποκαλύφθηκε ότι υπήρχε ένας ‘μαγικός λογαριασμός’ στην Τράπεζα της Ελλάδος με 700 εκατομμύρια, τον οποίον κανείς δεν μας είχε αναφέρει». Με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να κλείνει τη σχετική αναφορά λέγοντας πως η σχέση με τον Γ. Στουρνάρα είναι «θεσμική», και άρα «και συνεργαζόμαστε και συμφωνούμε, αλλά και τσακωνόμαστε και συγκρουόμαστε». 

Η ΤτΕ σήκωσε το… γάντι και απάντησε μέσω κύκλων της, ότι ουδέποτε ζητήθηκε από το Υπουργείο να χρησιμοποιήσει ρευστά διαθέσιμα των Ταμείων, για την αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αντιθέτως, εισηγήθηκε στην κυβέρνηση -σύμφωνα πάντα με τους ίδιους κύκλους- τη χρήση ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος. 

Η ενόχληση στην Αντιπροεδρία της κυβέρνησης ήταν μεγάλη, σύμφωνα με πληροφορίες, όχι τόσο γιατί η κεντρική Τράπεζα αμφισβήτησε την αφήγηση του Γ. Δραγασάκη, αλλά γιατί η πράξη της αμφισβήτησης αποσκοπούσε να πλήξει την προσωπική αξιοπιστία του κυβερνητικού στελέχους.
Αλλά και για έναν ακόμη λόγο: για τον τρόπο που ο Γ. Στουρνάρας επέλεξε να απαντήσει. «Ο αντιπρόεδρος μίλησε από το βήμα της Βουλής. Του απάντησαν μέσω πηγών. Γιατί δεν βγαίνει (σ.σ. ο διοικητής της ΤτΕ) να διαψεύσει τα λεγόμενα του αντιπροέδρου και το κάνει μέσω πηγών;». Και η ίδια αντίδραση καταλήγει:

«Ο Γ. Δραγασάκης δεν έχει σε κάτι να φοβάται από διαψεύσεις. Σύμμαχός του ήταν, πάντα, η αλήθεια». 

Η Ζαλοκώστα (εκεί, δηλαδή, όπου βρίσκεται η Αντιπροεδρία) υπογράμμιζε εξάλλου τους τρεις αριθμούς που είχε καταθέσει ο Γ. Δραγασάκης στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης. Τρεις αριθμοί που καταδεικνύουν, όπως σημειώνει η κυβέρνηση, την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας στο μεταίχμιο ανάμεσα στην κυβέρνηση Σαμαρά και σε εκείνη του Αλ. Τσίπρα. 

Στις αρχές Φεβρουαρίου 2015 λοιπόν, τα ταμεία ήταν …μείον, συγκεκριμένα στα 506 εκατομμύρια ευρώ ανερχόταν το ταμειακό έλλειμμα. Στα έντοκα γραμμάτια είχε εξαντληθεί το όριο των 14,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ενώ, όσον αφορά τα repos, το Φεβρουάριο του 2014 ήταν στο «μηδέν» για να σκαρφαλώσουν στη συνέχεια, στα δύο δισεκατομμύρια το Μάρτιο, και στα 8,6 δισεκατομμύρια τον Δεκέμβριο. Εν κατακλείδι, «με δανεικά χτίστηκε το πλεόνασμα» -και από τη μομφή του Γ. Δραγασάκη δεν απουσιάζει ούτε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος… 

Την ίδια στιγμή μόνο θετικά δεν αντιμετώπισε το Μέγαρο Μαξίμου τις διαπιστώσεις του Γ. Στουρνάρα, στην «Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος», τον Ιούλιο του 2016. 

Στην Επισκόπηση καταγράφεται η διόγκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ δυσοίωνη περιγράφεται η προοπτική των τραπεζών, καθώς «οι μακροοικονομικές συνθήκες είναι λιγότερο ευνοϊκές από τις αναμενόμενες».


σχετικα αρθρα