current views are: 7

28 Ιουλίου 2016
Δημοσίευση13:40

Κατατέθηκε μετ’ εμποδίων στη Βουλή η τροπολογία για το ΕΚΑΣ – Τι περιλαμβάνει

Σε κλίμα έντασης κατατέθηκε τελικά στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για την ανακούφιση ενός τμήματος όσων έχασαν το ΕΚΑΣ. 

Δημοσίευση 13:40’

Σε κλίμα έντασης κατατέθηκε τελικά στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για την ανακούφιση ενός τμήματος όσων έχασαν το ΕΚΑΣ. 

Σε κλίμα έντασης κατατέθηκε τελικά στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για την ανακούφιση ενός τμήματος όσων έχασαν το ΕΚΑΣ. Και αυτό γιατί έπειτα από μια πρωτοφανή εξέλιξη η ρύθμιση ανακοινώθηκε και επεξηγήθηκε στην Ολομέλεια από τον αρμόδιο υπουργό χωρίς ωστόσο να έχει κατατεθεί!

Μετά από ώρες συζήτησης πάντως και τις απαραίτητες εξηγήσεις του κ. Κατρούγκαλου, η επίμαχη τροπολογία κατατέθηκε, προκαλώντας όμως την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης που κατήγγειλε την όλη διαδικασία. Εκεί ξέσπασε σύγκρουση με τον υπουργό να εκλαμβάνει την επίθεση ως αντίδραση των κομμάτων στην υπεράσπιση των αδυνάμων.

«Θέλουμε να απαντήσουμε στην αήθη επίθεση του υπουργού», ακούστηκε να λένε μέσα στην ένταση βουλευτές του Ποταμιού με τον κ. Κατρούγκαλο να αντιτείνει: «αήθεις είστε εσείς! όποιος δεν υπερασπίζεται τους αδύναμους και φτωχούς είναι αήθης».

Αξίζει να σημειωθεί πως στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την Κύρωση σύμβασης που αφορά τις ρατσιστικές πράξεις μέσω διαδικτύου κατατέθηκαν συνολικά δέκα τροπολογίες.

Η τροπολογία προβλέπει τα εξής αντισταθμιστικά μέτρα που ανακοίνωσε χθες στο ΚΥΣΚΟΙΠ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας:

  • θεσμοθετείται η πλήρης απαλλαγή για όσους δικαιούχους υπήρξε μείωση, από την φαρμακευτική δαπάνη. Από εδώ και στο εξής, δεν θα πληρώνουν καθόλου τα φάρμακά τους.
  • απαλλάσσονται όσοι δικαιούχοι χάνουν την παροχή του ΕΚΑΣ ύψους από 30 ευρώ και άνω, από την παρακράτηση του 6% για την εισφορά υγείας.
  • εντάσσονται κατ΄ εξαίρεση όσοι δικαιούχοι έχουν απώλεια από 115 ευρώ και άνω στο πρόγραμμα της προπληρωμένης μηνιαίας κάρτας αλληλεγγύης που θα αντιστοιχεί σε αγορές ύψους περίπου στο 1/3 τις απολεσθείσας παροχής.
  • διατηρείται ισόποση παροχή αυτής που χάθηκε του ΕΚΑΣ στους χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%
  • διατηρείται κατ΄ εξαίρεση ισόποση παροχή σε περιπτώσεις ζευγαριών ηλικιωμένων με απώλειες. Διατηρείται δηλαδή η παροχή σε έναν από τους δύο συζύγους, αυτόν με το χαμηλότερο εισόδημα γιατί υπήρξαν τέτοια φαινόμενα ακραίων απωλειών.

Διαβάστε ολόκληρη την τροπολογία


σχετικα αρθρα