«Φωτιά» σε μια φαινομενικά ήσυχη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τη καταπολέμηση των ρατσιστικών πράξεων από το διαδίκτυο, έβαλε η επιλογή της κυβέρνησης να καταθέσει πέντε συνολικά τροπολογίες και να προκαλέσει έτσι αντιδράσεις επί της διαδικασίας.

Η διαφορά ωστόσο αυτή τη φορά σε σχέση με τις προηγούμενες, είναι πως οι αρμόδιοι υπουργοί έσπευσαν να υπερασπιστούν τις τροπολογίες προτού οι τελευταίες κατατεθούν επίσημα στη Βουλή.

«Σε αυτή την αίθουσα είστε φιλοξενούμενοι», είπε ο Κώστας Τζαβάρας από τη ΝΔ σχολιάζοντας τη κυβερνητική τακτική και πρόσθεσε «σήμερα είχατε την αξίωση να κρατά σε λειτουργία ο προεδρεύων τη λειτουργία της Βουλής μέχρι να αξιωθείτε να φέρετε τις ρυθμίσεις. Κάνετε αναδιανομή της φτώχιας που εσείς προκαλέσατε! Έρχεστε την ύστατη στιγμής για να καταλύσετε κανονική νομοθετική λειτουργία και να εγκαταστήσετε μια μορφή λαθρονομοθέτησης. Πάντως ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αρχικά κάλεσε τη κυβέρνηση να αποσύρει τις τροπολογίες δήλωσε πως το κόμμα θα υπερψηφίσει το ΕΚΑΣ μετά τις εξηγήσεις της κυβέρνησης.

Από τη πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου ζήτησε από τον Προεδρεύοντα να αναλάβει τη πρωτοβουλία και να μεταφέρει τη ψήφιση των τροπολογιών στο επόμενο νομοσχέδιο. «Είναι μια διαδικασία υπονόμευσης του κοινοβουλευτικού έργου που υποτιμά τη νοημοσύνη μας», είπε, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θ. Θεοχαρόπουλος επέμεινε να αποσυρθούν οι τροπολογίες.

Ο Ιάσωνας Φωτηλας από το Ποτάμι εμφανίστηκε ακόμα πιο αιχμηρός προτείνοντας στην αντιπολίτευση να αποχωρήσει από την αίθουσα για να υποχρεώσουν τη κυβέρνηση να αποσύρει τις ρυθμίσεις.

Ακόμα, ο Μανώλης Συντυχάκης από το ΚΚΕ καυτηρίασε την κατάθεση των τροπολογιών και σημείωσε πως δεν πρόκειται για λάθος αλλά συνειδητή επιλογή.

Ακούγοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ο προεδρεύοντας Αναστ. Κουράκης ζήτησε από τους υπουργούς να αποσύρουν τις τροπολογίες εκείνες που δεν ρυθμίζουν επείγοντα ζητήματα.  Έτσι μετά τις αμοιβαίες εξηγήσεις η κυβέρνηση δέχθηκε να αποσύρει τις τροπολογίες για το Φαληρικό Δέλτα και τη κοινοφελή εργασία, ενώ διατήρησε αυτές για το ΕΚΑΣ, αγγελιόσημο και τις μαγνητοταινίες των τσιγάρων.  

Σε κάθε περίπτωση ο Γιώργος Κατρούγκαλος που πήρε το λόγο για να υπερασπιστεί τις κυβερνητικές επιλογές, κατηγόρησε την αντιπολίτευσης για υποκρισία σημειώνοντας πως οι εμπειρίες των «ντροπολογιών» για «σκοτεινά πρόσωπα της διαπλοκής δεν αφορά αυτή τη κυβέρνηση»,  είναι υποκρισία της αντιπολίτευσης

Σημείωσε δε πω οι τροπολογίες για το αγγελιόσημο και το ΕΚΑΣ επείγουν και πρέπει να ψηφιστούν άμεσα καθώς όπως είπε πρέπει να βρίσκονται σε ισχύ ως τη πρώτη του Αυγούστου. Για το ΕΚΑΣ υποστήριξε πως η κατάργησή του είχε προαναγγελθεί ήδη email Χαρδούβελη και ψηφίστηκε στο μνημόνιο από ΝΔ ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Είχαμε καθήκον να αντισταθμίσουμε το προνοιακό μέτρο με κάποιο άλλο.

« Δεν είμαστε υπερήφανοι για τις τροπολογίες. Είναι ο χαρακτήρας του επείγοντος που μας αναγκάζει να τις καταθέτουμε», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τ. Αλεξιάδης.