«Εμφύλιος» εντός του ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε στον απόηχο της χθεσινής αστυνομικής επιχείρησης στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της οποίας εκκενώθηκαν τρεις καταλήψεις κτιρίων από αντιεξουσιαστές, καθώς τόσο το κυβερνών κόμμα, όσο και η ομάδα των 53+ καταφέρθηκαν εναντίον του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα.

Ειδικότερα, στον απόηχο της επιχείρησης που οδήγησε σε 74 συλλήψεις, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του τονίζει πως «η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης καταλήψεων στέγης στη Θεσσαλονίκη μας βρίσκει αντίθετους» και προσθέτει:

Η ποινικοποίηση εγχειρημάτων αλληλεγγύης συνιστά πρακτική που δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς.

Για το θέμα υπήρξε παρέμβαση της ομάδας των 53+ του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, με editorial στην ιστοσελίδα commonality.gr. Η ομάδα αναφέρει πως «είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να νικήσει η αλληλεγγύη , η ανεκτικότητα και η δημοκρατία . Όσοι δικαιολογούν το χθεσινό χτύπημα σε αλληλέγγυους και χώρους φιλοξενίας προσφύγων θα μας βρούνε απέναντι τους. Είναι αυτονόητο δε, ότι οι διώξεις των αλληλέγγυων θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα». 

Κατηγορούν μάλιστα την κυβέρνηση για πισωγύρισμα στο δόγμα «νόμος και τάξη», η επαναφορά του οποίου, αναφέρουν, «θα αποτελούσε θεμελιώδες σφάλμα  της κυβέρνησης και θα ήταν φυσικά αδύνατο να γίνει ανεκτό από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ  και όλους όσοι τόσα χρόνια συμπορεύονται μαζί του στο πολιτικό και κοινωνικό πεδίο».

Στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τους 53+ όμως έσπευσε να απαντήσει η «κίνηση ιδεών και δράσης ΠΡΑΤΤΩ», μέλη της οποίας είναι και ο κ. Κοτζιάς και ο κ. Τόσκας. Με ανακοίνωσή της, η κίνηση τονίζει:

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να ασχολείται με την επέμβαση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για την τράπεζα Αττικής, ασχολείται με τον Αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα, ο οποίος επιτελεί  έργο στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, που του έχει αναθέσει ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Η ΝΔ ας αφήσει τα πυροτεχνήματα και τη στείρα αντιπολίτευση. Ο Ν. Τόσκας εκτέλεσε και θα εκτελεί τα καθήκοντά του με γνώμονα το καλό των πολιτών.

Ας αναλογιστούν όλοι τις ρευστές γεωπολιτικές συνθήκες και να συνειδητοποιήσουν ότι τα ιδεώδη της Πατρίδας και της Αριστεράς, είναι ευρύτερα, των όποιον ξεκομμένων από το Λαό καταλήψεων».