Παρατάθηκε η ισχύς της διάταξης για την αποφυλάκιση υπό όρους κρατουμένων από τις φυλακές.

Ειδικότερα, η ρύθμιση που κατέθεσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος προβλέπει την παράταση ισχύος του μέτρου και σε καταδίκους/κρατουμένους που αποκτούν τις προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις μέχρι τις 27/4/2017.

Ο επίμαχος νόμος που αφορούσε ευνοϊκές ρυθμίσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες κρατουμένων και όριζε ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για την υπό όρους απόλυσή τους, ώστε να πάρουν «ανάσα» τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, προέβλεπε μεταξύ άλλων την απόλυση υπό όρο με τη συμπλήρωση:

  • του 1/10 για ποινές έως 3 έτη
  • του 1/5 για ποινές έως 5 έτη
  • των 2/5 για ποινές έως 10 έτη

καθώς και τη μείωση του ελάχιστου χρόνου έκτισης για ποινές άνω των 10 ετών, που σημαίνει παραμονή του κρατουμένου στις φυλακές για το 1/3 του χρόνου έκτισης ποινής που του έχει επιβληθεί.

Η παράταση του μέτρου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΝΔ, οι βουλευτές της οποίας, επεσήμαναν τον κίνδυνο να αποφυλακιστούν «στυγνοί εγκληματίες».

Το ζήτημα αποφυλάκισης βιαστών ανηλίκων έθεσε από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ευνοϊκά όσοι έχουν διαπράξει αδικήματα μεγάλης κοινωνικής και ηθικής απαξίας. Η κριτική αυτή που ασκήθηκε κι από βουλευτών άλλων κομμάτων, οδήγησε τον Νίκο Παρασκευόπουλο, να εξαιρέσει τις περιπτώσεις των βιαστών ανηλίκων από τη δυνατότητα απόλυσης υπό όρους.