Με το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη μας αφήνει ο Ιούλιος, καθώς και χθες τα κόμματα αντήλλαξαν σκληρές κουβέντες, τη φορά αυτή με αφορμή τη μετάβαση του κυβερνητικού κλιμακίου και τις αλλαγές στη δυνατότητα παραμονής κρατικών υπαλλήλων στο εξωτερικό. 

Έτσι, από την πλευρά της κυβέρνησης, με παιδιά του... Γκέμπελς παρομοίασαν κυβερνητικοί κύκλοι τους Άδωνι Γεωργιάδη και Γιώργο Κουμουτσάκο, γιατί ισχυρίστηκαν ότι επί τριήμερο 54 κυβερνητικά στελέχη θα έκαναν διακοπές επί της ουσίας (και επί πληρωμή φυσικά) στην Πάρο. Ουδέν αναληθέστερον, απαντά η κυβέρνηση, που προσκάλεσε τα δύο κορυφαία στελέχη της ΝΔ να ταξιδέψουν με το κυβερνητικό κλιμάκιο και, επιστρέφοντας με την ίδια αποστολή το βράδυ στην Αθήνα, να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους. 

Υψηλοί τόνοι και στην αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ, που είναι άλλωστε «συνηθισμένο σε δώρα και παροχές» και, ως εκ τούτου, υπονοεί η κυβέρνηση, θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικό στο τι λέει. 

Από το Μέγαρο Μαξίμου δόθηκε πάντως, και μια επί της ουσίας της τροπολογίας, απάντηση. «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για πρώτη φορά να οριοθετήσει και να εξορθολογήσει με συνέπεια τις μετακινήσεις υπαλλήλων», υποστηρίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού. 

Το  πρώτο πρόβλημα, το οποίο έπρεπε να αντιμετωπιστεί είναι «η πιθανή υπέρβαση του ανώτατου ορίου των 60 ημερών ετησίως κυρίως από τους αστυνομικούς συνοδούς ασφαλείας του Προέδρου της Δημοκρατίας και Πρωθυπουργού, οι οποίοι υποχρεωτικά τον συνοδεύουν στις μετακινήσεις του. Οι λόγοι που επιτάσσουν την τροποποίηση είναι αποκλειστικά και μόνο λόγοι ασφαλείας. Το όριο των 60 ημερών παραμένει ως έχει για όλους τους υπόλοιπους», διευκρινίζουν εξάλλου από την κυβέρνηση. 

Στο δεύτερο θέμα που αφορά στο καθεστώς της διανυκτέρευσης στο εξωτερικό -«και όχι σε ελληνικά νησιά, όπως ανοήτως αναφέρθηκε από στελέχη της ΝΔ», σχολίασαν δηκτικά από το Μέγαρο Μαξίμου», εκεί λοιπόν λαμβάνουν χώρα διεθνείς Σύνοδοι και Διασκέψεις και κρίνεται απαραίτητο οι συνοδοί –αστυνομικοί να πρέπει να διαμένουν μαζί με τα πρόσωπα που συνοδεύουν, στο ίδιο ξενοδοχείο με άλλα λόγια. 

Αντιθέτως, «με το καθεστώς που ίσχυε πριν την ψήφιση του νόμου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (άρθρο 22 παρ. 2α, νόμος 2685/1999) τα άτομα που συνόδευαν, κατά τη μετακίνηση στο εξωτερικό, τα πρόσωπα της κατηγορίας 1 (δηλαδή τον Πρωθυπουργό, Πρόεδρο της Βουλής, Αντιπροέδρους της Κυβέρνησης και της Βουλής, Υπουργούς, Αναπληρωτές Υπουργούς, Υφυπουργούς, ακόμη και Βουλευτές) μπορούσαν να διαμένουν χωρίς περιορισμό στο ίδιο ξενοδοχείο 5 αστέρων –και ποτέ κατώτερης– με τους παραπάνω αξιωματούχους». Κατά συνέπεια, πολύ πιο ακριβές αποστολές...