Πυρά κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προσωπικά εξαπολύει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή επιστολή 23 καθηγητών προς τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου του Τέξας για τον ρόλο του Τζ. Γκάλμπρεϊθ στο plan X.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει πως η εν λόγω επιστολή αποδεικνύει, πέραν των άλλων, ότι η αξίωση για πλήρη διερεύνηση «της σκοτεινής περιόδου» του πρώτου εξαμήνου του 2015 και των σχεδίων που καταρτίζονταν, δεν είναι κομματικό, αλλά καθολικό και αντικειμενικό αίτημα.

«Πολύ περισσότερο, όταν ο κ. Τσίπρας έχει προβάλει ως τώρα πολλούς και αντιφατικούς ισχυρισμούς, ενώ στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, προτίμησε να δραπετεύσει και να κρυφτεί», συνεχίζει η Συγγρού, τονίζοντας πως είναι ρητή δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη η σύσταση της σχετικής εξεταστικής επιτροπής.

«Η αλήθεια, αλλά και η υπεράσπιση της Δημοκρατίας και των θεσμών είναι η πρώτη μας προτεραιότητα», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Την επιστολή έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα Καθημερινή στη σημερινή της έκδοση. «Η ακαδημαϊκή ελευθερία έκφρασης πρέπει να συνάδει με αρμόζουσα ηθική συμπεριφορά και θεμελιώδεις δημοκρατικούς κανόνες». Ή, αλλιώς, υπάρχουν και όρια, κύριε Galbraith... Με τη θέση αυτή κλείνουν την οργισμένη επιστολή τους 23 πανεπιστημιακοί και ερευνητές ΑΕΙ της Ελλάδας και εξωτερικού, προς τον Gregory L. Fenves, πρόεδρο Πανεπιστημίου του Τέξας, διαμαρτυρόμενοι για τα όσα επινόησε και σχεδίασε για την Ελλάδα ο James K. Galbraith – καθηγητής του ιδρύματος, και γνωστός πια στη χώρα μας από το πέρασμά του ως σύμβουλος του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. «Ο καθηγητής James K. Galbraith της Σχολής Δημοσίων Υποθέσεων L.B. Johnson ισχυρίζεται στο πρόσφατο βιβλίο του “Welcome to the Poisoned Chalice” (Yale University Press, 2016), και το επιβεβαίωσε σε συνεντεύξεις του σε ΜΜΕ, ότι ως σύμβουλος (senior advisor) του τότε Ελληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη σχεδίασε για τον υπουργό σχέδιο έκτακτης ανάγκης (Σχέδιο Χ) για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ το 2015. Κατά τη γνώμη μας, αυτό το σχέδιο θα παραβίαζε το Σύνταγμα και τους νόμους της Ελλάδας», περιγράφουν οι πανεπιστημιακοί στην επιστολή τους, πριν ανεβάσουν τους τόνους κατά του κ. Galbraith.

«Σύμφωνα με συνεντεύξεις του κ. Galbraith και εκτεταμένα αποσπάσματα από την ελληνική μετάφραση του βιβλίου του, το άκρας μυστικότητας σχέδιο, που μπορεί να περιγραφεί ως “νομισματικό και στρατιωτικό πραξικόπημα”, συνίστατο και από κήρυξη της χώρας σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης και κινητοποίηση των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας για να καταστείλουν τυχόν πολιτικές ταραχές. Το σχέδιό του να χρησιμοποιηθούν οι ένοπλες δυνάμεις είναι ιδιαίτερα σοκαριστικό, γιατί το Σύνταγμα της Ελλάδας, συντεταγμένο ύστερα από επτά χρόνια στρατιωτικής δικτατορίας, ορίζει αποκλειστικά την αστυνομία ως υπεύθυνη για την τήρηση της δημόσιας τάξης. Διά νόμου, το αποκλειστικό καθήκον των ενόπλων δυνάμεων είναι να προστατεύουν τη χώρα ενάντια σε εξωτερικούς εχθρούς. Το σχέδιο περιελάμβανε επίσης οικονομικά μέτρα: εθνικοποίηση της κεντρικής τράπεζας (διά νόμου ανεξάρτητη από την κυβέρνηση) και τη σύλληψη του διοικητή της, κλείσιμο των τραπεζών και ένα σύστημα υποσχετικών (IOU’s) για πληρωμές δημοσίων δαπανών έως ότου τυπωνόταν νέο νόμισμα. Η Ελλάδα δεν εγκατέλειψε το ευρώ το 2015 και το Σχέδιο Χ δεν εφαρμόστηκε. Ο καθηγητής Galbraith λυπάται γι’ αυτό».

Την επιστολή υπογράφουν οι Δημήτρης Μπερτσιμάς (MIT), Γεώργιος Μπήτρος (ΟΠΑ), Μιχαήλ Μπλέτσας (MIT), Μιχάλης Καραμανής (Boston University), Χρήστος Κασσάνδρας (Boston University), Σπύρος Καβουνίδης (πολιτικός μηχανικός, Ph.D. Stanford University), Χρήστος Γεωργάκης (Tufts University), Anna Hardman (Tufts University), Γιάννης Ιωαννίδης (Tufts University), Μαρία Κουλμαντά (Beth Israel Deaconess Medical Center), Γιώργος Λυμπερόπουλος (Παν. Θεσσαλίας), Ελένη Μαχαίρα Odoni (πολιτικός επιστήμονας, Ph.D. Boston University), Παναγιώτης Μεταξάς (Wellesley College), Αλέξης Μιτσιάλης (Harvard University), Amadeo Odoni (MIT), Ιλεάνα Παπαπέτρου (Boston University), Γεώργιος Παππάς (University of Pennsylvania), Γεωργία Περάκη (MIT), Νικόλας Πυργιώτης (MIT), Γεώργιος Στεφανόπουλος (MIT), Σταύρος Θωμαδάκης (ΕΚΠΑ), Γεώργιος Τσώκος (Harvard) και Αντώνης Ζαβαλιάνγκος (Drexel University). Και οι επιστήμονες καταλήγουν: «Πιστεύουμε ότι η συμμετοχή στον σχεδιασμό υπονόμευσης της δημοκρατίας και της κοινωνικής τάξης σε οποιαδήποτε χώρα αντιβαίνει στα ηθικά πρότυπα που αναμένονται από το καθηγητικό προσωπικό ενός φημισμένου πανεπιστημίου. Ο Galbraith αμαύρωσε την καλή φήμη του Πανεπιστημίου του Τέξας, Οστιν και της Σχολής L.B. Johnson School of Public Affairs και η απόφασή του να κομπάζει δημοσίως γι’ αυτό δημιουργεί επιπλέον αμφιβολίες για την ηθική του και την κρίση του. Η ακαδημαϊκή ελευθερία έκφρασης πρέπει να συνάδει με αρμόζουσα ηθική συμπεριφορά και θεμελιώδεις δημοκρατικούς κανόνες».