Αν, ένα χρόνο πριν, έλεγε κάποιος ότι ο Φώτης Κουβέλης θα ...συναντηθεί πολιτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, ίσως και να τον κοιτούσαν οι υπόλοιποι με απορία. Και όμως, και στην περίπτωση αυτή απλώς επιβεβαιώνεται το γνωστό ρητό, «στην πολιτική ποτέ μη λες ποτέ».

Η πορεία, τουτη την ώρα, μοιάζει προδιαγεγραμμένη. Το κορυφαίο στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς με μακρά διαδρομή στο Κοινοβούλιο, ακόμη όμως και υπουργική εμπειρία, αναμένεται στις αρχές του Οκτώβρη να επιστρέψει εκεί από όπου είχε φύγει: στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Τα τραύματα έχουν επουλωθεί, ως φαίνεται, και οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να συναντηθούν στα μισά της διαδρομής. Η 18μηνη κυβερνητική εμπειρία των πρώην συντρόφων του συνέβαλε, δίχως άλλο, στην προσέγγιση των δύο πλευρών, ενώ ουδείς στο χώρο της αριστεράς έχει ξεχάσει τον αγώνα του Φ. Κουβέλη για τη διάσωση της δημόσιας τηλεόρασης.

Και παρότι καλοκαιράκι, η προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ και ΕΚΙΕΑ (Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς) «τρέχει» αυτήν τη στιγμή με ...χίλια. Αντιπροσωπεία της πολιτικής γραμματείας του κυβερνώντος κόμματος και το συντονιστικό όργανο της ΕΚΙΕΑ έχουν κάνει ήδη συναντήσεις με θετικό απολογισμό (το γεγονός ότι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγας προέρχεται από το κομμάτι εκείνο που ηταν κοντά στον Φ. Κουβέλη, πιθανώς και να βοηθά στην αλληλοκατανόηση).

Αλλά και ο ίδιος ο Φ. Κουβέλης έστειλε σήμα στα μέλη της Κίνησης να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ και την προοδευτική κυβερνητική προσπάθεια, μέσα από επιτροπές στήριξης, ανεξαρτήτως δηλαδή του αν θα ενταχθούν και οργανικά στον ΣΥΡΙΖΑ ή όχι. Το καταστατικό του κυβερνώντος κόμματος προβλέπει άλλωστε την ύπαρξη φίλων, που θα είναι κοντά στα οργανωμένα μέλη και τις συνεδριάσεις τους.

Αλλά πριν αλέκτωρ..., το «δεξί χέρι» του Φ. Κουβέλη, ένα παλαιό στέλεχος του Συνασπισμού, ο Χρήστος Μαυροκεφαλίδης έκανε ακόμη ένα βήμα μπροστά και ανακοίνωσε την προσχώρησή του στον ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι ώριμες οι συνθήκες για οργανική ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ... ας ανταποκριθούμε στο πολιτικό του προσκλητήριο συμμετέχοντας στις επιτροπές στήριξης και στις οργανώσεις μελών του», αναφέρει σε επιστολή του προς τους συντρόφους του. Ενώ σε δήλωσή του στην «Αυγή» επεσήμανε πως οι λόγοι της διάσπασης εξέλειπαν.

Μόνο ο «γάμος» απομένει.